+ mer
KVINNEN I GATA: Kamala Harris kler seg som en av folket.  Foto: Getty Images

Kamala Harris: Derfor skiller klærne hennes seg ut

Visepresidentkandidat Kamala Harris kler seg som om hun er av det amerikanske folket, og for folket.

Den amerikanske senatoren Kamala Harris skrev historie da hun nylig ble Joe Bidens visepresidentkandidat, i forbindelse med høstens presidentvalg i USA. Harris er både første afroamerikanske kvinne og første av indisk opphav til å stille som visepresidentkandidat.

Og klesstilen til California-senatoren baner vei i en politisk verden full av menn i typisk, amerikansk skreddersøm, med rause dresser og spisse albuer.

Kamala i rødt, hvitt og blått

Dobbeltstandardene i Washington DC tar mange former. En av dem er kleskode, hvor dress for både menn og kvinner er normen – ikke personlig stil. Mote som lenge er blitt sett på som et uttrykk for feminin lettsindighet, er og forblir et fy-ord, ifølge Vogue.

POWERSUIT: HArris bruker ofte klassiske farger hentet fra det amerikanske flagget. Foto: Getty Images

Det amerikanske magasinet skriver at når kvinner i presidenthovedstaden baner vei med en egenrådig stil, resulterer det som oftest i store avisoppslag. Tenk bare på førstedame Jackie Kennedy, som brukte moten diplomatisk på 60-tallet, og Michelle Obamas støtte til amerikanske designere i garderobevalgene sine.

Kamala Harris har til nå gått for klassisk, stram skreddersøm i nøytrale farger som marineblått, hvitt, rødt og sort. Ikke så ulikt Hillary Clinton og hennes «power dressing» i 2016, i duell mot nåværende president Trump. Fargene vekker klare assosiasjoner til patriotisme og det amerikanske flagget.

Visepresidentkandidaten har helt siden hun ble uteksaminert fra Howard University i 1986 brukt hvite perler. Noe hun fremdeles gjør den dag i dag. De tidløse perlene ble også favorisert av en annen kvinnelig stemme, Coco Chanel, for rundt 100 år siden.

Som mannen i gata

Hvordan en kvinnelig politiker ser ut og kler seg, er mer snacksy for nyhetsoverskriftene enn politikken deres, ifølge Forbes.

«Kvinner har valget mellom å skjule sin feminitet for å bli tatt seriøst, eller se feminiteten sin overkjøre politikken. Kvinnelige politikere som bruker noe annet enn en dress, kommer i avisen. Fordi politikere – altså menn – alltid bruker dress», skriver magasinet.

Kamala Harris har ved siden av skreddersøm valgt en ganske så nøytral og klassisk amerikansk hverdagsuniform bestående av jeans, t-skjorter og sneakers, fremfor motehus og trender. Under ulike eventer og kampanjer har hun brukt Converse til fordel for høye hæler. Et tradisjonelt skopar for den gjengse amerikaner, noe utradisjonelt hos politikere.

SPORTY: Kamala Harris har en imponerende samling Converse-sko. Foto: Getty Images

Men mannen i gata kan trolig relatere seg til henne, fordi Harris kler seg som ham eller henne. Det kan være både smart og trygt, og for øyeblikket lite snakket om i media, ifølge Forbes.

– Bør handle om å ikke trivialisere kvinnelige politikere

– Kvinners påkledning og hvordan de ser ut vektlegges ofte i mye større grad enn mannlige politikere. Men fokuset burde ligge på hva Kamala Harris kan gjøre, hennes kvalifikasjoner og hvilke politiske ambisjoner hun har, sier Synne Skjulstad, førsteamanuensis ved School of Arts, Design and Media.

– Stilen til Harris fremstår som profesjonell og er nok ganske gjennomtenkt, men hun har vel ikke all verdens av spillerom heller. At hun har en imponerende Converse-samling sender et signal av et slag. Men det bør handle om å ikke trivialisere kvinnelige politikere. I hvert fall ikke i et land som USA, som ikke har hatt en eneste kvinnelig president eller visepresident.

PERLEDILLA: Visepresidentkandidaten er en tilhenger av klassiske perler. Foto: Getty Images

Hun mener mannlige politikere i større grad blir målt på hva de gjør og sier.

– Håret til president Donald Trump har fått mye oppmerksomhet. Men det er det han gjør og sier som man vurderer han på. Blir en mannlig president et stilikon? Det er nok ikke det man fokuserer på.

Premium
Mote