+ mer
THE KING OF COOL: Gjennom 60- og 70-tallet var Steve McQueen blant Hollywoods absolutte stjerner. På jobb spilte han tøffe antihelter og på fritiden kjørte han motorsykkel. I dag kan vi fortsatt lære av hans enkle valg i klesveien.  Foto: NTB Scanpix

Slik kler du deg som Steve McQueen

Steve McQueen har inspirert – og fortsetter å inspirere – flertallige generasjoner.

Den amerikanske skuespilleren, kjent fra blant annet Bullit (1968), The Thomas Crown Affair (1968) og The Great Escape (1963), gikk dessverre bort i 1980. Likevel – 40 år senere – inspirerer han fortsatt nye generasjoner. McQueen hadde som Hollywood-jetsetter en forkjærlighet for bra klær, raske motorsykler og enda raskere biler. I likhet med Paul Newman var han også en ivrig racerbilfører – både på og utenfor jobb i California.

Under hans storhetstid som antihelt på kinolerret på 60-tallet fikk han passende nok kjælenavnet «king of cool». Hva annet kunne en forvente når han kjørte rundt i spesialbygd Jaguar og spilte dusørjeger på TV?

Fra t-skjorte til smoking

Andre ikoner fra samme tidsepoke har sine distinkte kjennetegn i klesveien. Eksempelvis Frank Sinatra som er tilnærment synonym med en enkel dress, hvit skjorte, et tynt slips og hatt. McQueen var på sin side nokså versatil og blant hans mest kjente antrekk finner vi alt fra t-skjorte og jeans til smoking.

Se bildekarusellen under for inspirasjon:

SOLBRILLENE: Persol 714: Solbrillene du finner på McQueen om det så er i dress eller på racerbanen. Hans forhold til Persol som beskyttelse mot den evigvarende California-solen er udødeliggjort i filmen The Thomas Crown Affair fra 1968. Modellen – som kan foldes i to for å lettere plasseres i lommen – finner du fortsatt i sin opprinnelige form og prisen er 2.000 kroner. (1 / 7)

Samtidig var hans stil både enkel og klassisk nok til at det meste fortsatt funker i dag. Det samme kan man ikke sies om alle andre kjendisers klesmessige ettermæle – spesielt når 60-tallet skled inn i 70-tallet med velur, frynser og abnormalt vide bukseben.

Til tross for at McQueen var velkledd var han ingen revolusjonær i klesveien. Det vi derimot kan ta med inn i vår tid er fokuset på detaljer som kvalitet og anvendelighet. Kvalitet i plagg som varer. Anvendelighet, gjennom tidløse klassikere, som gjør at en jakke faktisk kan brukes så lenge sømmene holder den sammen.

Om du selv ønsker å bli like kul som Steve McQueen er det nok ikke tilstrekkelig å røske sammen noen plagg, trekke kortet og kle seg opp som han gjorde. Ei heller blir det bedre å gå for en ren blåkopi. Ta heller inspirasjon fra noen av nøkkelplaggene, slik som motorsykkeljakken fra Barbour, eller det firkantede armbåndsuret fra Tag Heuer. Det enkle var for McQueen ofte det beste, og slik er det fortsatt.

Denne saken ble først publisert i Finansavisen Lørdag i februar 2019. 

Premium
Mote