+ mer
RIKTIG 60-TALLS: Sean Connery får dressen fikset til rollen som James Bond.  Foto: Getty Images

Stjel stilen til Bond

Filmen «Dr. No» satte ikke bare James Bond på kartet, men også den hemmelige agentens bekledning.

Publisert 9. sep. 2020 kl. 09.54
Oppdatert 9. sep. 2020 klokken 16.28
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 685 ord

«Dr. No...’spelt like Yes?’ That’s right.»

Få filmer er så retrospektivt kule som den første Bond-filmen: «Dr. No» fra 1962. Utrolig nok startet den nå legendariske franchisen som en skikkelig lavbudsjettssatsning basert på Ian Flemings bøker om den britiske agenten. 

Til tross nærmere 60 år på lærretet og lavt budjsett holder fortsatt «Dr. No» koken i dag og det samme kan sies om Bonds bekledning.

Brorparten av «Dr. No» er lagt til eksotiske Jamaica og en fiktiv øy ved navnet Crab Key, hvor Bond – spilt av Sean Connery – blir sendt på oppdrag for å finne ut av skjebnen til en av hans kollegaer. Her støter han på en maktgal vitenskapsmann og hans plan: Å ødelegge en amerikansk rakettoppskytning ved å forstyrre dens signaler med en gigantisk radar plassert på ovennevnte øy.

I DRAGENS HULE: James Bond (Sean Connery), Honey Ryder (Ursula Andress) og Dr No (Joseph Wiseman) i filmen “Dr. No” fra 1962. Her ikledd dress etter den onde vitenskapsmannens ønsker. Foto: NTB Scanpix

Miljøet spenner fra pokerbordet til strandliv – selvsagt ispedd med den sedvanlige kranglingen med spinnville forbrytere ved like spinnville navn. I klassisk Bond-stil gjøres dette i en skreddersydd britisk dress fra Savile Row.

Naturlig nok får vi litt variasjon gjennom den like sedvanlige smokingen (som nærmest har blitt synonymt med 007), men også gjennom strandliv med Honey Ryder, spilt av Ursula Andress.

SMOKING: Til pokerbordet og hotellbaren. En enkelspent smokingjakke med “shawl”-krave er nærmest Bonds uniform og treningstøy i samme pakke. Med denne i boks kan du virkelig redde verden. Avbildet sett er fra Ralph Laurens Purple Label og koster 40.000 kroner. <strong>Foto: Produsenten</strong> (1 / 11)
SMOKING: Til pokerbordet og hotellbaren. En enkelspent smokingjakke med “shawl”-krave er nærmest Bonds uniform og treningstøy i samme pakke. Med denne i boks kan du virkelig redde verden. Avbildet sett er fra Ralph Laurens Purple Label og koster 40.000 kroner. Foto: Produsenten

Retro?

Stilmessig holder filmen god fasong. Noen plagg ser kanskje ikke like moderne ut i dag, men det skulle bare mangle. Snittet på dressene er nokså romslig og hatten til Bond er kanskje ikke like aktuell i 2020. Hvis vi derimot oppdaterer små deler av bekledningen funker det fortsatt svært bra. Det er godsiden til en klassisk stil.

Så hvorfor ikke gi den kommende helge-turen i norsk høst et Bond-preg for å melke det siste av plussgrader før vinteren setter inn? Isåfall er det du trenger av bekledning vedlagt i bildekarusselen over. Glem ikke å leie en gammel Alpine Sunbeam i samme slengen – for den fulle «Dr. No»-opplevelsen. Om ikke, sett ihvertfall på låten «Papa loves mambo» med Perry Como og la deg drømme deg bort til palmer og hete strender.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Lørdag i april 2019, og er oppdatert for nett.