+ mer
PREPPY: Studenter ved University of Pennsylvania i USA.  Foto: Getty Images

Slik kler du deg «preppy»

Motebegrepet som skulle sette sine champagneflekker rundt hele verden.

«Are you a preppie?» spurte en satirisk plakat opphengt i hallene på et universitet i USA i 1979. Den pekte nese mot de striglede studentene ikledd khakibukser, klubbjakke, rutede skjorter, båtsko og påpasselig sleik.

Naturlig nok hadde den allerede eksistert siden 20-tallet, men på sent 70-tall ble den preppy stilen for alvor en del av det kommersielle motebildet. I tiårene før var det en karakteristikk tildelt elever ved eliteuniversitetene i det nordøstlige USA, populært kalt «Ivy League» – skoler som Princeton og Harvard. 

« Men, uansett hvor mye en kanskje skulle anstrenge seg for å kle seg opp var det viktigste at det hele skulle virke nonchalant. »
ESSENSIEL: Båtskoen er førstelinje for den preppy. Foto: Sebago

Spesifikt stammer den aktuelle termen fra «preparatory schools», privatskoler som fungerer som forberedelse for college. Her var en som oftest påkrevd å bære uniform, noe som førte til at uttrykket ble brukt om disse pent kledde studentene som gjerne kom fra rikere familier.

Ungdommen tok sterk inspirasjon fra sine foreldre og deres tilhørighet i de øvre samfunnslag. Resultatet var at de danderte seg i dressjakker fra den lokale klubben, familiemonogrammer, romslige chinos og det som ellers skulle passe seg å bekle seg i på yachten.

Se bildekarusellen under for inspirasjon:

PAPPA SIN: Det er kritisk å kunne vise tilhørighet. Her ved din fars militære regiment, da ved bruk av slips i riktige farger og mønster. 800 kroner fra Ralph Lauren. (1 / 14)

Den preppy stilen tok inspirasjon også fra aktiviteter som matchet dette: Golf, tennis, roing og hesteridning. Men, uansett hvor mye en kanskje skulle anstrenge seg for å kle seg opp var det viktigste at det hele skulle virke nonchalant.

Utpå 80-tallet skjøt det som nå hadde blitt en slags subkultur ytterligere fart – rundt hele verden – som et resultat av at flere store merkevarer tok den preppy stilen til seg. Blant disse kan vi nevne hjørnesteiner som Ralph Lauren, J. Crew og Brooks Brothers.

På denne tiden dukket den også hyppig opp i populærkulturen. I 1980 ble boken «The Official Preppy Handbook» publisert om temaet – det hele med et svært satirisk blikk.

I dag er det fortsatt liv i den preppy moten. Bare ta en titt på visse steder – også her i Norge.

Denne artikkelen var først på trykk i Finansavisen Lørdag juni 2019.

Premium
Mote