+ mer
UT I NATUREN Dior viste sin SS20-kolleksjon med raffia i sentrum i en grønn setting. Foto: Getty Images

Slik kler du deg raft i raffia

Årets fineste og kanskje mest eksentriske tilbehør skal være i raffinert palmestrå.

Da stråvesken inntok motebildet for et par somrer siden, var strender, kaféer – og ikke minst sosiale medier – fulle av den. Og den gigantiske stråhatten signert moteyndling Jacquemus poppet regelmessig opp på bikinikledde kjendiser og influencere på Instagram. For raffia er ikke forbeholdt riffraff, nei.

Denne våren surfer kremen av motehusene på raffia-bølgen. Mens merker som Celine, Stella McCartney, Gucci og Valentino bruker stråmaterialet til vesker og hatter, tøyer merker som blant annet Christian Dior og Oscar de la Renta strikken enda lenger og bruker det i skjørt og kjoler.

Foto: Getty Images

Men de er ikke de første som bruker raffia. Tvert imot. Allerede i mellomkrigstiden lagde Salvatore Ferragamo sko i nettopp raffia og kork. De ble sett på som fattigslige materialer, og var dermed mye billigere enn skinn av høy kvalitet. Det erkeitalienske merket som i dag ansees å være en av de beste på skinnprodukter, var en del av den florentinske moten som satte Italia på kartet i etterkrigstiden.

Toscana spilte lenge en av hovedrollene i motebildet, takket være blant annet skinnvarene fra Firenze, skriver Emanuela Scarpellini i boken «Italian Fashion since 1945: A cultural history». Da Salvatore Ferragamo startet skobutikken sin med damesko i 1927, kombinerte han tradisjonell stil med innovative løsninger. Noe han er blitt verdensberømt for. Deriblant raffia-løsningen sin i trange tider.

Men hva i alle dager er egentlig raffia? Det er faktisk en slekt i palmefamilien med 20 arter i Afrika, en i tropiske Amerika og en på Madagaskar. Bladene er enorme – hos en av artene blir de opptil 25 meter lange, ifølge SNL – som forøvrig kaller palmen for Raphia.

INDIAN SUMMER Tvihold på siste rest av sommeren med tropisk tilbehør, som en raffiaveske eller -hatt. Foto: Getty Images

Trendbildet for sommeren 2020 går mot det tropiske og tilbake til naturen. Og vesker, hatter, sko og klær i raffia og andre naturlige materialer som eksempelvis bambus vekker helt klart til live sommervibbene som har ligget dypt i vinterdvale frem til nå.

I filmen «How to marry a millionare» fra 1953 med Marilyn Monroe, Lauren Bacall og Betty Grable i hovedrollene, finnes en treffende scene som forestiller et moteshow. Med blant annet et ellevilt raffia-antrekk.

«Double frozen Daiquiris er et strandantrekk bestående av elegante blå bukser med en knytetopp av thaisilke. Du vil legge merke til den egyptiske inspirasjonen i den bisarre raffia-hatten», leser konferansieren opp.

Foto: Getty Images

Mon tro hvor mange poshe jet-settere på 50- og 60-tallet som satt og slurpet i seg doble og triple Daiquiris under strandparasollene ikledd raffia-hatter. Og som sikkert den dag i dag i en alder av 80 år+ tviholder på dem som ekte eksentrikere. Sommer eller ei.

Et annet interessant aspekt ved raffia er det miljømessige. At de største motehusene i verden lanserer tilbehør lagd av planteblader istedenfor skinn eller syntetiske materialer, vil for enhver aktivist være en seier.

Hvor slitesterk og holdbar en veske i raffia er i forhold til en lekkerbisken av høy skinnkvalitet er diskutabelt. Men den skal uansett aller helst kun dingle nonchalant rundt albuleddet, med en god bok og solkrem i.

Premium
Mote