+ mer
TØMMERMÆND: Viberg startet opprinnelig med å lage sko til tømmerhuggere, mer er gjennom årene blitt en krysning mellom nytte og luksus. Foto: Viberg

Viberg Pachena: Dette er høstens beste fjellsko

Hverken spesielt teknisk eller veldig rask. Høstens beste fjellsko er likevel laget for de  aller tøffeste gutta.

Den skarpe høstluften er tilbake og potetene kiler. Etter å lagt igjen årets feriebudsjett i norske gjestehavner og på campingplasser er det endelig tid for – trommevirvel – mer norgesferie.

Fjellet står for tur. Det er tid for å jakte vilt, fyre i peisen og reflektere over at overgangen fra globetrotter til glamper på fem skarve måneder egentlig har gått helt greit.

Heldigvis er enkelte ting akkurat som før. Gode sko er fortsatt gode sko, og til høstens toppturbonanza er det på tide å droppe kondomskoene til fordel for en gammel italiensk klassiker.

I 1914 emigrerte Svenske Edwin Viberg til Canada hvor han etablerte seg som skomaker spesielt rettet mot Canadiske tømmerhuggere.

Økt etterspørsel etter tømmer til gjenoppbyggingen av Europa etter andre verdenskrig gjorde at Vibergs «Service Boot» ble en standardsko for gutta på skauen.

I dag er merkets sko imidlertid klassifisert i skjæringspunktet mellom nytte– og luksuskategorien.

Og spesielt relevant er modellen Pachena, en 1990-tallsprodusert vri på den klassiske, italienske fjellskoen.

Hva skal du bruke den til?

Dette er åpenbart ikke skoen du velger for turen opp K2 eller Everest – selv om du kan. Det er på den annen side en lodge-vennlig sko som setter deg i respekt hos alt fra dandy bytryner til skeptiske tyrolske fjellklatere.

Viberg er allment kjent i hikingmiljøet som som én av de mer eksklusive turskoene på markedet. Bunnsolide, vellagde sko med en prislapp som matcher.

Tekniske? Nein, men den tar seg definitivt bedre ut enn mye annet i turskokategorien.

Og som alle som eiere av sko laget av kvalitetslær kommer de med en egen komfort når de først er gått inn.

Goretex så mye du vil, men bra lærsko lukter ikke rottegift etter lang dags bruk.

Hva brukes de til?

I forrige utgave av Finansavisen Premium trakk vi frem Edward Greens Galway, som ubestridelig er et av de vakrere parene sko som er laget, men kan også bli i overkant mye godseier for enkelte.

Dersom Galway er skoenes Gisele Bündchen, er Pachena den litt kraftigere og mye hyggeligere søsteren, som fint kan kombineres med kordfløyel, jeans eller jordfargede turbukser.

Pris: 6.700 kroner.

Premium
Mote