DRESSTØVEL: En støvel med solid gummisåle kan redde deg i både slaps og noe finere selskap. Foto: Eivind Yggeseth

Høye støvler for høst og vinter

Det er på tide å snakke om støvlene.

Tredje og siste kategori inneholder modeller som fint kunne vært plassert i de to foregående, men skilles ut for sitt enkle fellestrekk: De er høye, allsidige og de brukes er blant de mest populære høst/vinterskoene i kalde Norge.

Denne artikkelen er en del av Finansavisen Premiums store skoguide.

HØSTENS HØYE STØVLER: Fjellstøvler, klassiske boots og chelsea boots. Foto: Eivind Yggeseth

Chelsea

Det finnes knapt mer allsidige sko enn en Chelsea.

Få modeller er så enkle i bruk, så lettvinte når du har dårlig tid og samtidig så viktig at du tar vare på. En velholdt Chelsea kan løfte et antrekk. En slitt og upusset kan ødelegge det.

Hva er en Chelsea boot?

Chelsea er en tettsittende ankelhøy støvel med elastiske sider som gjør den en av de enkleste skoene å ta av og på.

Den er enkel, stilren og blant de mest universelle skoene du kan eie, men heller ikke den mest spennende.

TIDSBESPARENDE: Chelsea er en tettsittende ankelhøy støvel med elastiske sider som gjør den en av de enkleste skoene å ta av og på. Foto: Eivind Yggeseth

Skoen ble introdusert under viktoriansk tid på 1850-tallet og ble laget til dronning Victorias hoff, men er først og fremst popularisert som den ultimate rocke-skoen på 1960-tallet.

Dette var go-to-skoen for Rolling Stones, the Kinks og Beach Boys, men først og fremst er skoen kjent som «the Beatle Boot».

Det var også i en hvitmalt versjon av skoen Darth Vaders ikoniske Stormtroopers la universet under seg i de første Star Wars-filmene.

Hva skal den brukes til?

Chelsea har en fot i to leire. Londons intellektuelle garde, og i rocken.

I blank, nypusset skinn kan du bruke den til alt fra chinos og dressbukser eller med en røffere patina med sorte jeans.

I førstnevnte form er det viktig å velge et variant i mykt og «smøraktig» kvalitetslær som bare blir bedre med alderen. Går du for en semsket variant bør den sitte kortere opp på ankelen.

Hvilken skal du velge?

R.M. Williams er klassikeren som aldri slår feil. Klassisk og godt laget, til en helt akseptabel pris. 5.500 kroner.

Foster & Son er britisk perfeksjonisme på nivå med Edward Green, bare uten den samme markedsføringsmaskinen i ryggen. 8.900 kroner hos Dagestad.

Blant de mest upscale og luksuriøse variantene av modellen er Wyatt, signert Saint Laurent. 9.200 kroner.

Chelsea

Strandenferie

Nei

Weekend-tur

Gjort riktig

Brunch

Gjort riktig

Casual friday

Ja

Date

Ja

Jobbmiddag

Ja

Bryllup

Gjort riktig

Jobbintervju

Gjort riktig

Forretningstilstelninger

Ja

Smoking

Nei

Dresstøvel

Dersom du vil beholde stilen fra resten av året, men det enten er for kaldt eller vått: Dresstøvelen er skoenes svar på «ja, takk begge deler.»

Hva er en dresstøvel?

Hybridsko er ikke alltid like overbevisende, men det finnes hederlige unntak. Ett av dem er oxford boots, i praksis en oxford med høyt skaft der skoen er forlenget til en støvel. Altså utgangspunktet til det som ble oxford.

Field boot er en varmere variant, med sin militær opprinnelse og åpenbare assosiasjoner til offiserstøvler. Det finnes fôrede varianter, delvis semskede utgaver og de helt enkle, blanke lærstøvlene.

Det er en sko som skal kunne brukes til dress eller penbukser som skjuler skaftet og gir seg ut for å være en tradisjonell oxford.

Men gitt det store utvalget støvler som finnes på markedet, blir det tøvete å ikke nevne tilsvarende støvel med utgangspunkt i derbyen, også kalt «jumper boot». Forskjellen er ubetydelig for alle andre enn puristene, og de fyller akkurat samme funksjon.

LANG VARIANT: Dresstøvelen er i praksis en oxford eller derby med høyt skaft der skoen er forlenget til en støvel. Foto: Eivind Yggeseth

Hva brukes den til?

De mest klassiske oxford-støvlene kan brukes til en litt tyngre ulldress, flanellbukser og pyntet bekledning når været er kaldt. Der man vanligvis bruker en lav oxford, brukes en høy oxford eller field booten sammen med varme og lune stoffer.

Du kan pynte den opp eller bruke skoen til mer en mer avslappet klesstil, som en semsket skinnjakke og mørke jeans hvor skoen er en fin kontrast.

Den er pyntet nok til at sjefen ikke merker at du ikke har på deg oxforden og grov nok til at du kan bruke jeans.

En høy derby kan brukes som en derby. Litt mindre pyntet. Særdeles velegnet til jeans eller alt annet enn når du er kledd opp som en embetsmann.

Hvilken skal du velge?

Oxford-støvel:

En posh, engelsk klassiker fra Joseph Cheaney Brixworth Balmoral Boot.4.200 kroner på josephcheaney.com

Edward Greens field boot er noe av det mest sexy med høyt skaft du kan ta på bena. En ren Galway til 13.000 kroner eller semsket til 300 kroner mer.

Derby-støvel:

Lyst til å se ut som ikonet Gianni Agnelli? På med den grå ulldressen og disse derbystøvlene i semsket skinn fra Cavour. 4.400 kroner.

En klassisk favoritt med flott patina og fine linjer, er Carlos Santos støvler til 3.000 kroner.

Dresstøvel

Strandferie

Nei

Weekend-tur

Ja

Brunch

Ja

Casual friday

Gjort riktig

Date

Nei

Jobbmiddag

Ja

Bryllup

Nei

Jobbintervju

Ja

Forretningstilstelninger

Ja

Smoking

Nei

Fjellstøvelen

Den siste støvelen på listen er ikke med fordi den er direkte vakker, men fordi det finnes en slags sannhet i klisjeen om at form følger funksjon.

Fjellstøvelen kan være mer enn goretexen du har stående på hytta, og akkurat i år ser modellen ut til å ha gjort et comeback i motebildet.

Hva er en fjellstøvel?

Det finnes utallige varianter av skoen, fra de sportslige tekniske sportsstøvlene til de mer urbane, men en fellesnevner er at svært mange av dem har sitt utgangspunkt fra den lille byen Montebelluna og italienske scarperia (støvelmakere) ved foten av alpene.

Den tradisjonsrike byen med 30.000 innbyggere står fortsatt i dag for kunnskapen og maskineriet til de fleste seriøse støvelprodusentene i verden.

Og tross sine kraftige ytre, har fjellstøvelen fått en slags renessanse i form av mykt skinn og et mer urbant preg.

En av fordelene er at de ofte har en tykkere såle og mer høyde fra bakken.

SOLID: Fjellstøvelen er kraftigere bygget opp, med tykkere lær eller polstring og en høyere såle for å isolere bedre mot kulde fra bakken. Foto: Eivind Yggeseth

Hva skal du bruke den til?

Når kulda biter hardt fra seg, trumfer komfort det aller meste. Og dersom du drar på deg vinterparkaen, er som oftest skoene som hører til i samme kategori. De må være varme og stenge kulda ute, men det betyr ikke at de ikke kan ta seg ut. Er været imidlertid noe mildere, er de kraftige fjellstøvlene fortsatt et ypperlig valg til et par uvaskede, blå jeans og en shearling– eller matrosjakke.

Hvilken skal du velge?

Paraboot har sin opprinnelse fra en tilsvarende liten alpeby over den franske grensen. Solide sko med fjelltradisjoner, men med et utseende som gjør dem velegnet også i byen. 4.800 kroner hos Dagestad.

Alternativt kan man se over atlanteren til canadiske Viberg. Selskapet har svenske aner og ble kjent for å lage støvler til tømmerhoggerne som hugget tømmer til gjenoppbyggingen av Europa etter andre verdenskrig. Den italienskinspirerte Pachena-modellen ligger i krysningen mellom funksjon og luksus. 8.000 kroner.

Moncler kan mer enn bare oppblåste jakker. Peak Hiking boot er noe mindre kraftig og kombinerer merkets bruk av rødt, hvitt og blått pent sammen med grått, semsket skinn. 6.000 kroner på careofcarl.no.

Ønsker du mer inspirasjon til vinterens beste fottøy? Les resten av skoguiden her

Premium
Mote