+ mer
FOR ALLE: Du blir ikke automatisk hverken gangster, diktator eller forretningsmann av å gå med en dobbelspent ullfrakk. Men du kan riskere å se bedre ut.  Foto: Getty images

Slik velger du riktig frakk til vinteren

Store boblejakker er for polfarere og ungdomsskoleelever. Du trenger en skikkelig frakk til å slenge over blådressen i vinter.

For femti prosent av den norske arbeidsstyrken er utvaskede, tettsittende olabukser og perplekse joggesko tilstrekkelig som sosialt akseptert bekledning for kontoret. Da er det ikke lokal krise å kle overkroppen i en boblejakke i samme slengen. Ting blir ikke bedre, men så mye verre kan det heller ikke bli. 

Kunne utkledningen sett bedre ut enn ved å traske rundt som Michelin-mannen, med bilringer fylt av fjærdrakten til fuglene i Frognerparken? Så avgjort. 

Løsningen er en dobbeltspent ullfrakk i klassisk utførelse.

Hvorfor?

En frakk i ull (kanskje ispedd litt kasjmir, for den myke luksusens skyld) er både deilig varm og gammelmodig funksjonell. Til tross for hva du kanskje skulle trodd ved første øyekast. 

Det finnes dermed andre løsninger enn høyteknologiske jakker med logo i refleksmateriale, om du ønsker en varm tilværelse i vinter.

Ei heller er det slik at du gå i dress for at frakken skal se riktig ut. Å, nei da. En klassisk ullfrakk kan du med enkelhet bruke til et par avslappede jeans, sneakers, kasjmirgenser og lue. 

Du blir ikke automatisk diktator

En dobbeltspent ullfrakk krever nesten automatisk litt autoritet. Kanskje det har noe med dens historie å gjøre – naturligvis av militært opphav, i liket med mange andre klassiske klesplagg vi fortsatt synes funker den dag i dag. 

Men du blir heldigvis ikke uten videre 40-tallsdiktator av en tykk ullfrakk. 

IKONISK: Den dobbelspente ullfrakken har lenge vært tidløs, for både menn og kvinner. Foto: Getty images

Hvem lager gode frakker?

Godt spørsmål. Først og fremst er materialvalget viktig. Polyesterinfisert lekeull blir feil. Skikkelig lammeull blir riktig. Unngå superblanke utgaver som nærmest ser ut som lodne glanspapir. Det blir fort mye flash. Det samme gjelder utgaver med grandiose mengder pels på kragen. Det blir fort veldig diktator-chic. 

Lengde og proporsjoner er ytterligere noe en burde holde øye med ved kjøp. Før i tiden kunne frakken gå langt nedenfor knærne. Det er sjelden i dag. Så å sikte mot kneet er ikke feil for en tidløs frakk du kan ha resten av livet. Angående lengde på armen vil du ha noe som strekker seg videre ovenfor dressjakken. Gjerne til starten av tommelleddet (det er ugreit å være kald på håndleddet fordi jakken din er for kort). 

Om du skulle komme over slikt: unngå frakker med logoer, kontrastsømmer, hette og glidelås. 

I fargeveien er sort, brun, beige eller blå å foretrekke. Om du ønsker å aldri gå feil: En mørkeblå utgave er en sikker vinner. 

Premium
Mote