+ mer
Foto: Omega SRL

Slik velger du hansker til vinteren

Det er ukurant å fryse på hendene. Det er også ukurant å gå med alpinhansker til fintøyet. Her er en enkel guide til hanskekjøpet. 

Nei, dessverre. Vi skal ikke dekke slalomhansker eller søte muffer i denne saken. I stedet får du her en komplett guide til vinterens håndklede. Fra lodne selbuvotter til tighte lærhansker. 

SELBUVOTTEN: Fra din lokale farmor. Foto: Dreamstime

Selbuvotter

 • Kombineres best med: Fjellräven-sekk, vadmel og arkeologiutdannelse. 
 • Kjennetegnes av: Strikket ull med tradisjonelt mønster og spiss tupp ved enden. Som oftest i fargekombinasjonen sort-hvitt, eller med personlige preg.  

Ingen ting er som den klassiske selbuvotten. Spesielt om den er strikket av din bestemor. Dette er det aller mest nasjonalromantiske håndplagget ever. 

Selbuvottens sosisaldemokratiske nonchanlanse er nøkkelen til suksess, hvor votten kan kombineres med selv det stiveste antrekk og likevel funke. Men la det ikke være noen tvil – ullvotten går aller best til mariusgenser og nikkers. 

Her ved et eksempel fra farmor. Prisen er priceless.

Dette trenger du ikke å se etter når du kjøper hansker

 • Utstrakt bruk av logoer og merkenavn i designet.
 • Refleksmaterialer som kun er der for stil.
 • Kunstfibre som nylon og viskose. 
 • Store hansker med billige materialer i fôret (tenk billige alpinthansker for 10 år siden). 
KJØREHANSKER: Fra amerikanske Autodromo. Foto: Autodromo

Kjørehansker

 • Kombineres best med: Racerbil og ingenting annet. 
 • Kjennetegnes av: Luftehull, ofte konstruert i kombinasjon med flettet bomull. Håndflate i lær og knappefeste ved håndleddet. Tettsittende.

Selv om det ser kult ut på Instagram er ikke kjørehansker noe å sikte mot denne vinteren. Kun risikerer du å fremstå som en halv-kriminell råner med drøm om et heseblesende bankbrekk og påfølgende biljakt med norsk politi i en varebil. 

Dessuten er det faktum at de ofte har luftehull og luftige konstruksjoner ikke akkuratt en perfekt match for norske forhold. Derfor er kjørehansken forbeholdt racerbanen. 

Her ved et eksempel fra det amerikanske merket Autodromo. Prisen er 1.150 kroner.

FLODSVIN: Det aller mest elegante læret er fra flodsvinet. Her i et par håndlagede hansker fra napolitanske Omega SRL. Foto: Omega SRL

Carpincho-lær

 • Kombineres best med: Alt unntatt turtøy. 
 • Kjennetegnes av: Semsket, strukturert skinn. Tidvis gjort i spreke farger, men oftest i brunt eller ubehandlet naturfarge. Utvendige sømmer. Kasjmirfôr. 

Flodsvinet – naturens største gnager – har et supert skinn for hanskekonstruksjon. Små «nupper» og semsket skinn gjør at det visuelle uttrykket til denne typen lær er helt unikt. På en god måte. 

Ofte er carpincho-lær fôret med silkemyk og varm kasjmirull. Det påvirker naturligvis prisen. Som oftest er dette blant de mer dyre hanskene du kan kjøpe, i prissjiktet rundt 2.000 kroner. 

Her ved et eksempel fra den italienske, familieeide hanskemakeren Omega fra Napoli. Prisen er omtrent 2.300 kroner. 

KLASSISKE SKINNHANSKER: Fra Hugo Boss. Den lille stemplede logoen (altså så subtilt som mange merker greier) gjør at hanskene passerer gjennom denne guidens nåløye - så vidt. Foto: Hugo Boss

Klassiske skinnhansker

 • Kombineres best med: Alt. 
 • Kjennetegnes av: Blankt skinn i mørkere farger, med eventuelt knappefeste og skjulte sømmer. Både med og uten innerfôr. 

Hvis carpincho-hansken er det aller mest stilfulle valget, vil en skinnhanske være det absolutt tryggeste valget. Hanskeverdenens sorte oxford; taco på en fredag; golden retriever. Alle liker det. Sjelden feil. 

Noe mer eksotiske lærtyper, som villsvin, er noe mer flamboyante alternativer for de som ønsker det. Gå for et par i brunt skinn, helst uten noen knappeordninger for en clean look. 

Her ved et eksempel fra Hugo Boss. Prisen er 820 kroner.

TURHANSKENE: Fra Hestra. Foto: Hestra

«Vinterhansken»

 • Kombineres best med: Ekspedisjonsbekledning og arbeidstøy. 
 • Kjennetegnes av: Utstrakt logobruk, kunstfiber som fleece og store proposjoner.

Den velkjente vinterhansken. Spar den til aktiviteter minst 800 m.o.h, snøskuffing eller om du velger svettende aktiviteter som transportform til jobb. Slike hansker funker imidlertid rett og slett ikke til pent tøy. 

Her ved et eksempel fra Hestra (Windstropper tracker - 5 finger). Prisen er 595 kroner. 

VANTER: Fra britiske Drake's. Foto: Drake's

Vanter

 • Kombinerest best med: Uformelle klesvalg. 
 • Kjennetegnes av: Enkel, ensfarget konstruksjon i ull eller kunstfiber. Relativt tettsittende. 

Vanter er ambivalente, med ett snev av barnslighet og et nokså uformellt uttrykk. Men la ikke det stoppe deg, så lenge været er tørt. 

Her ved et eksempel fra Drake's (Donegal merino knitted gloves). Prisen er omtrent 600 kroner. 

Premium
Mote