+ mer
HJØRNESTEIN: Et par sorte oxfords er svært anvendelige i mer formelle sammenhenger.  Foto: Eivind Yggeseth

Skoen som dekker hele jul og nyttår

En velpusset, sort oxford er nøkkelen til dressen i høytiden. 

Den viktigste skoen: Penskoen. Hva en pensko er, kommer an på hvem du spør. Men om du skal finne en fellesnevner blant majoriteten så er det at oxforden er den definitive penskoen. Og den er perfekt for både jul og nyttår i dress. Attpåtil til nød til smoking, om du absolutt må. 

Oxforden har sitt utspring fra engelske eliteuniversitet på 1800-tallet. Skoen er i praksis en støvel kuttet rundt ankelen, som følge av at studentene den gang ønsket seg noe luftigere på bena.

Modellen kjennetegnes av en lukket hals og en helt tett snøring, uavhengig om den kommer med eller uten mønster (brogue) eller tåkappe (cap-toe).

Denne artikkelen er et utdrag fra Finansavisen Premiums store skoguide:

Hvilken skal du velge?

Det trygge valget: En evig klassiker til alle anledninger er Church's Consul til 6.800 kroner.

Crocket & Jones’ oxford er skoenes greatest hits-plate, der modellen med semsket cap-toe er platens beste låt. Pris 5.500 kroner. 

Edward Green er skoenes svar på rike filantroper som gir til veldedighet uten å løpe til mediene med det. Dette er en sko til 11.200 kroner som for de aller fleste bare er en sort sko. Men de som vet, vet.

Budsjettalternativet er «The Oxford» fra den svenske nykommeren Morjas, til 2.000 kroner. 

Foto: Eivind Yggeseth

Tre ting å tenke på

Skal du ha ett par, gå for den sorte. Semsket brunt er nummer to eller tre i rekken.

Oxforden gjør seg best med lærsåle, men er du mye på farten eller og må stole på ett par, tilsier det norske klimaet at du bør velge gummi.

Modellen er bygget slik at den sitter tettere enn vanlig, derfor er størrelse viktigere enn med andre sko. Bruk tid og finn den riktige til din fot. Lar du være, kan du vente deg mye smerte.

Sokker?

Skikkelige sokker til skikkelig dress skal være knehøye. Det er i det minste faktum om du spør de noe mer konservative dressbrukerne. Praktiske er de utvilsomt. Knehøyer sokker holder deg varm, selv gående til selskapet i bitrende kulde. Knehøye sokker gjør også at du slipper å vise frem lårene når du krysser beina i godstolen.

Slike sokker finner du i mange spesialiserte dress - og skoforretninger. Enten i kasjmir (deilig, men slites fort ut), bomull eller ull – eller vanligvis en blanding. 

Trygge valg i fargeveien er sort, mørkeblå og grå. Eventuelt kan du overraske med noe i lilla. Match fargen med dressbuksen: Sort bukse og sorte sko? Da velger du sorte sokker. Blå dress og brune sko? Da velger du mørkeblå sokker. 

Premium
Mote