+ mer
TID FOR TWEED: Tweeden er fortsatt relevant i den moderne dressen.  Foto: Milad Abedi / Berg & Berg

Tweed gjør comeback

Gammelmannsmønsteret gjør comeback, selv blant dem som sverger til kult og hipt streetwear. 

Før i tiden var urin en uvurderlig ingrediens i stoffet som den siste tiden har opplevd et aldri så lite comeback. Dette er ullen som har gått fra «Vi over 60»-look og våt sauelukt – til haute couture og moteuke. Fra folk som kler seg ut som gamle briter til kule joggeskofolk med caps. 

Tweed har fått en slurk av ungdomskilden. 

Det har mange fått med seg. Konglomerate «fast fashion»-merkevarer, striglede skreddere og kaffetørste strikketanter med kursiv hos Husfliden. Alle har fått øynene opp for tweedens grove, som oftest rutete, sjarm. 

Hvorfor?

Født på øyene

Tilbake til tiss. I gamle dager brukte man urin i tilvirkningsprosessen for tweed. Grunnen var enkel. Lammeull er i sin rå form nokså dårlig på å holde farger. Derfor behandlet arbeiderne ullen med urin, først som rensemiddel (takket være amoniakken som nøytraliserer syrer). I tillegg hjalp det å tykne stoffet etter veving. 

KONGEN AV TWEED: Prince of Wales. Foto: Getty Images

Men frykt ikke. I dag brukes andre kjemikalier for å binde fargene. Heldigvis.

Dette var på de britiske øyer. Spesifikt Skotland. 

Derfra kom stoffet på moten i første halvdel av 1800-tallet. Datidens joggedress – laget for friluft og utendørsaktiviteter. Der ble tweeden populær fordi den både var slitesterkt og tålte litt klassisk britisk regn. 

Navnet kommer fra Tweed-elven, som renner gjennom et kjent tekstilområde i Skotland. Men stoffets opprinnelige navnet var egentig «tweel». D-en ble tillagt av en klassisk gammeldagsfeil: en mann med hatt mistolket en annen mann med hatts håndskrift. Og navnet ble værende. 

TID FOR TWEED: Berg & Bergs tweedblazer er et av nettbutikkens mest solgte plagg. Foto: Milad Abedi / Berg & Berg

Moteplagg og overklasseikon

Tweedens største ambassadør er det britisk kongehuset. Uten tvil. For ikke å glemme kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene – i norsk perspektiv. 

Stoffet var lenge å forbinde med overklassens sportsaktiviteter. Jakt. Hesteridning. Fluefiske. Og andre kule ting man kunne finne på før verden fikk TV og internett. 

Harris og Donegal tweed er de mest kjente opprinnelsenne. 

I sitt moderne ess

Nå. I dag forbarmer motehus, skreddere og andre klesfolk seg over tweedens kvaliteter. Selv 300 år etter oppstandelsen. Et av de merkene er norsk-svenske Berg & Berg. Hvorfor synes vi fortsatt at tweed er kult?

– De fargekombinasjonene, teksturen og mønstrene man finner i tweed har en evig appell. Det er også noe som er genuint bra med tweed, så det mister ikke interesse. Vi har hatt tweed in nesten hver kolleksjon siden vi startet med tailoring, sier grunnlegger Mathias Berg. 

SELGER TWEED: Mathias Berg er gründeren bak Berg & Berg. Foto: Eivind Yggeseth

Så langt i år har en rutete blazer i tweed vært en av den nettbaserte klesbutikkens bestselgere. Berg er klar på hvordan en best kan kle seg moderne i tweed. 

– Det vi synes er interessant er når tweed blir brukt på en moderne måte. Når det ikke føles som utkledning av Earl of Grantham, altså om du skulle brukt rutete skjerf, Barbour-jakke, sixpence og brogues. Vi synes det er finere med grå bruke og en hvit polo, samt kanskje hvite sokker om du tar den litt lenger.

– Tror du tweed har et lite comeback?

– Ja. Altså på en måte der det er en brede interesse igjen for tradisjonelle ting som kordfløyel og tweed. Vi hadde den første «hashtag menswear»-bølgen i 2010. Så tok streetwear over mainstream. Nå er det en ny interesse for de som ligger foran i motebildet. Ikke bare de som er interessert i herrestil. Flere hippe butikker tar inn tradisjonelle plagg som Shetland-genseren. Ikke bare sneakers. Vi går litt tilbake mot det tradisjonelle, og der har tweed er naturlig plass.

Hvordan kan jeg kle meg i tweed uten at det blir cosplay?

Godt spørsmål. Som Berg sier: Går du kledd i hundre prosent tweed er det stor fare for at du nærmer deg den enden av skalaen som representerer utkledning. Det holder å kjøre en matchende dress (bukse og jakke), eller blazer. Ikke putt på en rutete skjorte, sixence og vest i tweed i samme slengen. 

– Selv om man vil ta det beste fra fortiden, vil man også leve i sin egen tid, påpeker Berg. 

Keep it simple. Kombiner heller tweed med andre stoffer som er riktige for sesongen. Slik som kordfløyel – eller jeans for den saks skyld. Det er også viktig å påpeke tweedens formalitetsgrad. Det passer best til casual bruk. Altså er det ikke passende til begravelse eller bryllup. Men tweed passer ypperlig til mer avslappede evenementer. 

Premium
Mote