+ mer
JODPHUREN Å VELGE: Saint Laurent Suede Wyatt Jodhpur Boots. Pris: 8.500 kroner. Foto: Saint Laurent

Jodhpuren er kanskje den ultimate utfordringen i skoveien

Jodhpuren er en sko som med 90 prosents sannsynlighet får deg til å se ut som en dust. Men om du nailer den, vel, da venter det respekt.

En av de mest nedrige kommentarer undertegnede har fått, kom i en bar på Oslos vestkant for noen år tilbake. Et øyeblikks lykkerus med en nytappet, iskald øl i hånden og stemningsfull P4-musikk i bakgrunnen ble brått avbrutt av en sleivete kommentar fra fyren på venstre flanke. Hva vedkommende sa er irrelevant. Hva han gikk i, har brent seg fast.

Cool fra topp til buksebretten. Og irriterende flott hår. Men det som satte spikeren i kisten for hva hvilken bedømmelse vedkommende skulle få i det øynene gled fra øl til klyse, var allerede avgjort takket være mannens fottøy: Et par nypussede støvler av typen jodhpur.

Det er blitt gjentatt i det kjedsommelige. Klær skaper folk, med den konsekvens at det kan forsterke folks inntrykk av deg i positiv eller negativ retning. Og når alt står og faller på førsteinntrykket, er det ofte skoene som sier mest.

Stil for Styles

Jodhpuren ga ikke engang fyren en sjanse. Det er en sko de fleste norske skobutikker ikke engang gidder å ta inn inn i sortimentet fordi etterspørselen er deretter. Den er regelrett vanskelig å kle. Vanskeligere å eie. Men tross en vonbroten stolthet, er modellen også dertil spennende. For dem som bryr seg er jodhpuren kanskje den ultimate utfordringen å gjøre rett.

Det er derfor det finnes typer som Harry Styles.

KISS: Slik som Harry Styles: Keep It Simple Stupid. Foto: NTB

Hva er en jodhpur?

Som så mye annet stammer modellen fra hestesporten og britisk kolonitid i India. Oppkalt etter byen der Angelina Jolie og Bratt Pitt giftet seg, er skoen egentlig et biprodukt av jodhpur-buksen. Disse ridebuksene var løsere, ledigere men også polstret ned til ankelen, noe som gjorde det mulig for rytterne å sette igjen de lange, og mer kronglete, knelange støvlene i stallen.

I sin moderne form er kan skoen i all enkelhet sies å ligne på en chelsea, med en spenne hentet fra monkstrapen.

Hva skal den brukes til?

Og det er her det blir interessant. Fordi jodhpuren i utgangspunktet er så nært beslektet nordmenns kanskje mest populære høstsko (chelsea boots), skulle den i utgangspunktet vært bankers. Men i dette tilfellet utgjør læret og spennen som omringer skoen alt.

Dandy dude i bukser med brettekanter? Omtrent like kult som real life rumpeldunk. Slitte jeans med hull og skinnjakke? Hverken Grease eller John Travolta har tålt tidens tann.

Nøkkelen er å kle seg ned. Enkle, uprentensiøse jeans og t-skjorter eller den delen av garderoben som ikke får deg til å se ut som du prøver for hardt.

Trenger du inspirasjon? Look to the Styles. 

Hvilken skal du velge?

Saint Laurent Suede Wyatt Jodhpur Boots. Pris: 8.500 kroner.

Premium
Mote