<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PRAKTISK SKO: Sorel-støvelen gjorde kanskje comeback for 15 år siden, men tanken om duck boots går helt tilbake til etterkrigstiden. Praktisk gummi forent med skinn. Om det er pent eller ikke diskuteres heftig, men noen varianter er mer iøynefallende enn andre.  Foto: L.L Bean

Fottøyets Range Rover er tilbake

Det skulle ta over hundre før preppy-støvelen kom inn i motevarmen. Nå har den såkalte «duck booten» fått en overhaling fra kjente designere, kjendis-podcastere og trendsensitive skoprodusenter.

Publisert 6. mars 2021 kl. 08.27
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 803 ord

Da den amerikanske designeren Todd Snyder lanserte et samarbeid med preppymerket L.L Bean denne vinteren, ble det beskrevet som en sensasjon i amerikansk livsstilpresse. Ikke fordi klærne var så outrerte, eller fordi Todd Snyder hadde gjort en samarbeidskolleksjon, men fordi det var første gang tradisjonelle «duck boots» ble satt i en motekontekst.

– Noen ganger kan man sette fingeren på det, men andre ganger er det en magefølelse. Vi designet jo denne kolleksjonen for over et år siden. Dette er helt klart den beste sesongen for «duck boots» hittil, men det er nok en stigende trend, forklarer Mats Alver hos skoemerket Diemme.

« De fleste plagg stammer jo fra et behov. Men med dette eksempelet har jo det grunnleggende behovet blitt forlatt. De færreste jakter jo med disse støvlene. »
Mats Alver, Diemme

Noen måneder tidligere hadde den populære podkast-duoen Throwing Fits og det norsk-italienske skomerket Diemme laget sin tolkning av støvlene. Bildet av to hipsterfoler med fiskeutstyr, fritidsbukser og et par «gummiboots» på bena langs Hudson River en soldag i New York fikk motepressens oppmerksomhet. Hva i all verden var dette? Hører ikke disse støvlene hjemme blant lokale jegere i Maine eller på et Ivy League-universitet en gang på 1980-tallet?

KLASSIKER: Utklipp fra en gammel L.L Bean katalog viser duckbooten i sine forskjellige utgaver. Foto: L.L Bean

Samarbeidet med Throwing Fits solgte raskt ut i USA og salget av modellen «Anatra» (and på italiensk) fortsetter å øke i Norge. Allikevel har ikke daglig leder hos Diemme noe klart svar på hva en jaktstøvel gjør blant trendsensitive moteløver i betongjungelen.

– De fleste plagg stammer jo fra et behov. Men med dette eksempelet har jo det grunnleggende behovet blitt forlatt. De færreste jakter jo med disse støvlene. Det blir spennende å følge med på denne trenden. Vi vil nok se mer av L.L Bean fremover også.

Hva er det?

En «Duck boot» er i prinsippet en hybrid mellom en gummistøvel og jaktstøvel. Underdelen er vannavstøtende mens overdelen er laget av lær. I USA er den ensbetydende med en traust jaktuniform – noe funksjonelt som like gjerne kunne stått vis-a-vis en gressklipper og samlet støv i garasjen. Ingen tekniske nyvinninger eller materialer. Gummi og lær i all sin enkelhet. En trofast gjenstand som kan brukes sesong etter sesong. Den egalitære hybriden er nøret på to kontrasterende amerikanske tradisjoner: Enten blant lavstatus-menn i flanell som drikker boksøl og snakker griseprat i skogkanten, eller som en nonchalant bestanddel av bekledningen på amerikanske Ivy League universiteter.

TIL HVERDAG OG DRESS: Duckboots finnes i kontorlandskap og i våte element. Merkelig nok er det blitt et motefenomen. Foto: Throwing fits / Diemme

I preppy-bibelen The Official Preppy Handbook (1980), ble støvlene omtalt som en selvsagt del av garderoben. Ikke fordi universitetene langs østkysten i USA satte krav til godt fottøy, men på grunn av den uformelle enkelheten. Noe man kan bruke dag etter dag, uten å måtte bruke hjernecellene på noe så hverdagslig og mundant som et par sko. Kall det gjerne fottøyets ekvivalent til Range Roveren.

Tradisjonen går langt tilbake i tid. Som så mye annet startet det på jaktmarkene. Leon Leonwood Bean var lei av å bli våt mens han jaktet, og bestemte seg for å produsere hundre par sko som var inspirert av gummistøvlene han hadde sett blant de lokale bøndene i Maine. 90 prosent av skoene var feilprodusert og gikk i stykker med en gang, derfor reklamerte han med livstidsgaranti. I dag gjelder den samme livstidsgarantien på «Duck boots» som de første parene fra 1911.

Konkurrentene kommer

På slutten av 1960-tallet fikk L.L Bean konkurranse fra den kanadiske gummiprodusenten Kaufman Rubber Company - nå kalt Sorel. Senere på 1980-tallet kastet også preppymerket Sperry seg på bølgen av vannavstøtende jakt støvler. I 2021 har det norsk-italienske skomerket Diemme høstet internasjonal omtale fra sine tolkninger av støvlene. Finnes det et sted i verden der de funksjonelle støvlene passer bedre enn i Norge?

SAMARBEID: Skoen er et resultat av samarbeid mellom Throwing Fits og Diemme. Foto: Throwing fits / Diemme

Fra snø til slafs. Fra slafs til is. Så litt regn. Kanskje blir det snø i morgen. Det er meldt stiv kuling på «utsatte steder». Væromslagene i Norge er uforutsigbare og mange. Synet av en ung mann som plasker på møkkete slafs med to handleposer og en laptop bag mot piskende snøvær i februar-måned kan få en til å felle en tåre i medlidenhet.

I mange år har fjellfolket fra nord dratt på seg et par kontinentale kalosjer i signalfarger i håp om å vinne kampen mot naturen. Ironisk nok viser det seg å være en fattig trøst sammenlignet med et par hundre år gamle jaktstøvler. 2021 er året der tradisjonsrike, funksjonelle krefter fra jaktuniverset skal brøyte bymennesker gjennom møkkete snø. Litt som en trofast Range Rover.