<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KLASSIKER: Adidas Stan Smith. Foto: Adidas

Denne trenden har overgått alle andre

Den ble popularisert av basketsporten, men er den definitiv største skotrenden de seneste tiårene. Vi snakker om den hvite sneakeren, selvsagt.

Publisert 12. apr. 2021 kl. 08.54
Oppdatert 16. apr. 2021 klokken 18.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 472 ord

Dersom du skal peke ut én skotrend som har overgått alle andre de seneste årene, er det rollen til den hvite lærsneakeren.

Dette er go-to skoen i usannsynlig mange tilfeller, fra smale sommersko til allroundmodeller og klassikere man i mange land kan bruke gjennom hele året. Og det er det flere god grunner til.

Hvor kommer den fra?

Det var den amerikanske skoprodusenten Kreds som først begynte å produsere hvite sneakers, men modellen ble først popularisert av Converse’ samarbeid med basketballspiller Chuck Taylor på starten av 1900-tallet. Chuck Taylor All Stars, «Chuck Taylors» eller bare «All Stars» ble en salgssuksess, og i etterkant begynte en rekke selskaper å produsere sin versjon av den hvite sneakeren.

Converse’ modell var vel å merke en sko i ankelhøyde, og ser man til den modellen som har hatt størst påvirkning på dagens modeller, er det Adidas-modellen Stan Smith som står igjen som den mest kopierte.

Men selv om Adidas har oppnådd en slags patriarkalsk status blant sneakerheads i det som er en eksplosivt voksende kultur, er det en nykommer nærmest på egenhånd har gjort skoen stueren også utenfor sporten.

Etablert så sent som 2004 kom italienske Common Projects på banen med sine lavprofilerte lærsneakers Achilles low.

Modellen henter mye inspirasjon fra vintage Adidas-sneakers, men har gjort det på sin egen måte. Silhuetten og designet var nesten identisk med klassikeren, men alt av merker er fraværende med unntak av et identifikasjonsnummer i gull på siden av skoen.

For ti år siden gikk et par Achilles Low for rundt 1.700 kroner, mens skoen i dag går for nærmere det dobbelte.

Det er også takket være Common Projects at Adidas har fått en renessanse, og har de seneste årene sluppet nye modeller nærmest ukentlig. Man skal heller ikke glemme merker som Nike, New Balance og Reebook, som alle har bidratt med sitt.

Hva brukes den til?

Hvite sneakers gjør alt du tar på deg mer casual. Enten det er bukser med skjorte eller en poloskjorte over shorts, gjør den hvite sneakeren antrekket hakket mindre formelt og mer sommerlig.

Tenk hvite sneakers i stedet for Sebago docksides eller mørke skinnsko. Det har sin sjarm.

Hvite sneakers til olivengrønne bukser eller blå jeans gir en fargekombinasjon som kan matches med nærmest alt. Der hvite sneakers møter sine begrensninger er på nattestid, hvor hvitfargen kan bli i overkant prangende og den lave silhuetten for lite pyntet.
Risiker å bli avvist i døra på eget ansvar.

Converse Chuck Taylor All Star. Pris: 700 kroner. Foto: Converse

Hvilken skal du velge?

Dersom skapet allerede ikke er fullt av sneakers, velg en av klassikerne, som Adidas' Stan Smith. 

Et par lave Converse All stars funker også til det meste. Husk at tøysko er vanskeligere å holde rene. 

Eller den litt mer moderne favoritten Common Projects’ Achilles Low:

Common Projects Achilles Low. Pris: 3.800 kroner. Foto: Common Projects