+ mer
NYHET: Adidas x Allbirds. Foto: Adidas

Et pragmatisk valg i riktig retning

Redde klimakrisen med et par nye løpesko? Trolig ikke, men Adidas og Allbirds gjør i det minste et godt forsøk.

Grønnvaskingen må sies å ha nådd et punkt hvor det ikke lenger er mulig å tro på det folk sier. Det spilles kontinuerlig på samvittigheten din, selv om den reelle grunnen til at du investerer i høyt ESG-ratede oljeselskap og kjører el-bil trolig er av hensyn til fremtidig avkastning og nåværende subsidier.

Knapt noen bransje er hissigere på å grønnvaske seg selv enn klesbransjen. Å velge grønt er bedre, men med mindre du drikker langtraktet kaffe daglig og ikler deg i flagrende, godt brukte gevanter, er det sannsynligvis fortsatt utseende som spiller størst rolle.

Men i likhet med at den første Tesla Roadsteren var et morsomt leketøy og en klønete bil, har utviklingen og snøballeffekten gjort at også reelt grønnere alternativer har begynt å komme seg.

Essensen av en kul sko

California-baserte Allbirds har vært blant selskapene som helhjertet har hevdet at de er bedre enn røkla.

Premium har tidligere testet Dasher, en rendyrket løpesko som etter noen runder i skog og mark, i tillegg til å støtte seg på konsensus fra senete mosjonister på Youtube, beviste at det går an å lage sko av ull og bambus og som ikke innebærer at tre ulike syrer helles i drikkevannet til dem som lager dem.

Men også Dasher lider samme skjebne som dem som lager «luksus» av kork. Det føles overhodet ikke luksuriøst, og det ser ikke spesielt bra ut.

Her Adidas kommer inn.

Som en av dagens største sneaker- og løpeskoprodusenter har selskapet bevist igjen og igjen at det vet hva essensen av en kul sko er. Og samabeidsprosjektet Adidas x Allbirds Futurecraft hører definitivt hjemme i denne kategorien.

Adidas x Allbirds Foto: Adidas

Målet er en karbonnøytral sneaker – det er den ikke

Futurecraft er en stram løpesko som ifølge selskapet innehar de samme kvalitetene som det du kan forvente av selskapets øvrige modeller, men med et salgsargument som vil gå hjem hos mer enn dem som brøler utenfor Stortinget.

Målet er en karbonnøytral sneaker, og med forurensing lik 2,5 kilogram Co2 pr. par er Adidas fortsatt et godt stykke unna nøytralitet. Men sammenlignet med et vanlig par Adidas-sneakers som avgir 7,9 kg pr. par, tilsier modellen en reduksjon Co2-ekvivalenter på 63 prosent. Allbirds oppgir at et gjengse par sneakers tilsvarer 12,5 kilo Co2.

Gitt at Adidas i fjor solgte 379 millioner par vil en full omlegging av produksjonen til den mer karbonvennlige modellene tilsi 2 milliarder færre Co2-ekvivalenter i atmosfæren fra ett selskap alene.

Det kommer ikke til å skje, og i første omgang er det snakk om 10.000 par. Gretha Tunberg kommer ikke til å klappe deg over målstreken. Det utgjør fortsatt bare 2,12 prosent av flyturen Oslo-Kjevik én vei.

Men før eller siden kommer du til å kjøpe deg nye løpesko. Disse ser bra ut, og er i det minste et pragmatisk valg i riktig retning.

Premium
Mote