<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PAR I ESS: Skuespiller Harrison Ford og manusforfatter Melissa Mathison (1950-2015) var gift mellom 1983 og 2004. Her er de begge ikledd belter i western-stil, en gang på 80-tallet. Ford er fortsatt stor fan av slike belter den dag i dag, et raskt bildesøk bekrefter dette.  Foto: Getty Images

Det western-inspirerte beltet er tilbake

Blå denim er kanskje ikke det mest spennende du kan kle beina med. Men den er akk så anvendelig. Hva med å sprite opp den amerikanske klassikeren med et passende belte? 

Publisert 1. juli 2021 kl. 19.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 398 ord

Hva er så dette western-inspirerte beltet? Stilen bygger ofte på semsket, brunt skinn og forseggjorte spenner – en blanding av bekledning fra cowboyer, western-kulturen og amerikansk urbefolkning. Spesielt da med inspirasjon fra Navajo-stammens concho-belter. De mest dristige utgavene er også kanske de aller kuleste, dandert med turkise steiner en stor sølvspenne under navelen.

Et godt fellesnavn for akkurat denne typen belte er vanskelig å finne. Men det vi kan beskrive som western-inspirerte belter faller et sted mellom to ekstremiteter. Den ene siden er store, brede cowboybelter med en gigantisk sølvspenne (gjerne gravert med en okse eller lignende motiv) og preget lær. Den andre er concho-beltene, med mange sølvspenner langs hele beltelengden og fargerike utsmykninger. 

Det western-inspirerte beltet – det stilistiske ekvilibrium – vi her snakker om er typisk gjort i upreget kalve-, alligator- eller Horween-skinn, og er som oftest kuttet relativt smalt. Spennen er i sølv, med noen mer eller mindre detaljerte preginger eller graveringer. Beltets andre ende er også omfavnet av en sølvtupp. Dette er naturligvis noe som gjør mer ut av seg en det tradisjonelle «dressbeltet». Og er nettopp derfor det perfekte tilbehøret til en ellers litt traust jeans.   

Sin storhetstid i motebildet må denne formen for belte sies å ha hatt i 70-tallets California. Litt hippie. Men på 90-tallet kom den tilbake, og blant andre Jerry Seinfeld rocket et lærbelte med forseggjort spenne. Nå er looken på oppsving igjen. Harrison Ford digger det, så hvorfor skal ikke du?

ADRIANO MENEGHETTI: Lærbelte, med ståldetaljer. Pris: 1.700 kroner. <strong>Foto: Adriano Meneghetti</strong> (1 / 3)
ADRIANO MENEGHETTI: Lærbelte, med ståldetaljer. Pris: 1.700 kroner. Foto: Adriano Meneghetti

Hvordan kjøper jeg et slikt belte?

Om du er villig til å punge ut for noe av det mest luksuriøse, sjekk ut Alberto Luti, Adriano Meneghetti eller Silver Ostrich – alle fra Italia, hvor de har perfeksjonert kunsten i å jobbe med lær og hvor stilbildet er tilpasset for å passe inn i moderne bekledning. Brunello Cucinelli lager også fete utgaver. Mer amerikanske hjørnesteiner som Ralph Lauren har også concho-inspirerte belter (avbildet) i kolleksjonen.

I dette tilfellet er det heller ingen dum idé å titte innom din lokale vintageforretning. 

Vil gå all-in på denne looken? Italienske Barbanera Napoli gjør en herlig miks av amerikansk western og italiensk sprezzatura.