+ mer
JAKKEDILLA: Karine Trellevik Lunde og BRGN har kombinert mote med regnværsjakker som selger godt i Norge, England og Frankrike. Foto: Markus Nymo Foss

Blåser nytt liv i allværsjakken

Karine Trellevik Lunde vil rydde opp i allværsjakkens brokete rennomé. Med BRGN har industridesigneren tatt norske jakker til Europa, med mål om å selge for 100 millioner i 2024.

Publisert 9. sep. 2021 kl. 22.32
Oppdatert 10. sep. 2021 klokken 14.05
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 713 ord

– Jeg skjønner meg ikke meg ikke helt på dette, men det er ingen tvil om hvor viktig det er blitt, sier Karine Trellevik Lunde og titter ned på Instagram-kontoen på telefonen.

Lunde er designer og en av gründerne av klesmerket BRGN, som har skapt internasjonal interesse med krysning av mote og tekniske regnfrakker. Fra kafeen på Sentralen i Oslo sentrum følger hun med på hvordan en enkelt fransk influencer har mer enn doblet selskapets følgere over natten.

– I går hadde vi 8.000 følgere. Da jeg sto opp i dag hadde vi 18.000, dermed har vi flere følgere i Frankrike enn i Norge, sier hun.

Lunde sitter kun et steinkast fra butikklokalene hvor BRGN nylig åpnet sine første dører i Oslo. En verdensrekord i steinkast fra Barcode hvor flere av Norges største motenavn den seneste uken har samlet seg under Oslo Fushion/Runway.

Regnjakke for mer enn bare regn

Mens store deler av bransjen har fått Instagram inn med morsmelken, beskriver Lunde seg som passe uinteressert. Til forskjell fra flere av dem, er selskapet blant de bedre stilt for å bli det alle drømmer om – en internasjonal suksess.

« Vi trenger allværsjakken i en ny form, og vi trenger flere, bedre alternativer til kvinner. »
Karine Trellevik Lunde

BRGN er kort fortalt et alternativ til dem som ønsker en regnjakke som kan brukes til mer enn når det bare høljer. I 2019 omsatte selskapet for 12,7 millioner kroner, med et lite minusresultat på bunnlinjen som kunne vært unngått om ikke det hadde vært for en klønete regnskapsfeil.

– Vi valgte å gi bort overskuddet på 200.000 kroner til Leger Uten Grenser, men oppdaget senere kostnader som resulterte i at vi endte med et tap på 80.000 kroner, ler hun.
I fjor passerte selskapet 16 millioner med et overskudd på 650.000 kroner.

I en bransje der ingen finner noe å ha på seg, og derfor vil lage noe til seg selv, har Lunde valgt å slå et slag for den utskjelte generalisten allværsjakken.

– I all hovedsak handler det om behov, om hvorfor kåpen ikke bare kan være vanntett og brukes til flere anledninger. Vi trenger allværsjakken i en ny form, og vi trenger flere, bedre alternativer til kvinner, sier hun.

SIKTER BREDT: – Jeg er en forkjemper for det kommersielle. Produkter som rett og slett tiltaler en større gruppe mennesker og treffer bredt, sier Karine Trellevik Lunde (i midten). Foto: Markus Nymo Foss

Swims og Uber har slått seg opp i Norden på herresiden med tekniske jakker til dress og business casual. På kvinnesiden har det imidlertid skortet på alternativer, mener hun.

For Lunde og BRGN var det viktigere å fokusere på mote fordi kvinner og menn ofte handler ytterjakker med ulike kriterier i tankene.

– For menn er det tekniske viktig, som vannsøyle et cetera. Vi startet på den annen side med å designe for motebutikker, der det tekniske er en bonus, sier hun.

Lunde har bakgrunn fra sportsbransjen og har tilnærmet seg markedet med jakker i et annet prissjikt enn sine konkurrenter. Bestselgeren koster 3.500 kroner.

Hun mente tidlig det var en åpning i markedet, og det ser ut til å funke. Til tross for pandemien, budsjetterer selskapet i år med 27 millioner, mye takket være vekst her hjemme, økt salg til England samt en plutselig interesse fra det franske markedet.

Interessen mener Lunde skyldes at BRGN har truffet med en kombinasjon av pris, funksjon og stil som tiltaler mange.

BRGNs dobbeltspente losjakker, trencher og kåper kan skilte med pustende materialer og en vannsøyle på 20.000, men det er hovedsakelig passform, nytte og ikke minst stilen som selger, påpeker hun.

Kåpene er heller ikke det eneste som selger.

– 35 prosent av omsetningen kommer nå fra accessories, i stor grad takket være ett enkelt produkt.

Tidligere i år lanserte selskapet vanntette, håndlagede chelsea boots i skinn med BRGN preget på siden. En slags Balenciaga møter Cherrox i en praktisk, norsk regnværsstøvel som nå rives av hyllene.

Det er mote, men det ligger samtidig en tankegang bak som er langt tettere på sport enn catwalken.

– Jeg er en forkjemper for det kommersielle. Produkter som rett og slett tiltaler en større gruppe mennesker og treffer bredt, men som ikke alltid får mye oppmerksomhet i media, sier hun.

Målsettingen er likevel klar. 100 millioner i 2024 og tilstedeværelse i seks land.