+ mer
KJÆRE NORGE: I år må vi feriere i Norge. Jarle Moen kommer med sine anbefalinger i denne spalten i Finansavisen Premium Foto: NTB Scanpix

I år blir det ingen palmer på ferie

Tiden er inne for å oppleve Norge på nytt.

TEKST: Jarle Moen

Fagert er landet. Heldigvis. For i år bør vi holde oss i Norge. I bunn og grunn av smittevernhensyn, men også for å redde et reiseliv i krise. I 2019 hadde utenlandske reisende nær 11 millioner gjestedøgn på norske overnattingssteder. 

« Nå er det vi som må fylle sengene, restaurantbordene, hvalsafariene og museene. »

I sommer kommer det trolig ingen. Det er ikke bare hotellene som lider, men også alle som tilbyr opplevelser og tjenester, og butikker og annet lokalt næringsliv som lever av utenlandske turister med en drøm om å oppleve Norge.

Ingen evighetsbassenger i år 

Nå er det vi som må fylle sengene, restaurantbordene, hvalsafariene og museene. Med lommene fulle av antibac, kamera på magen og YR.no som snarvei på mobilen. Nå er det vi som skal vandre langs Jærens strender, gispe under stupbratte fjellsider i fjordene på Vestlandet, nyte midnattsolen på Vega og takke for skaperverket på Finnmarksvidda. Gud hjelpe meg vi har mye å oppleve.

« Vi er ikke globetrotters, vi er Norgetrotters. »

Akkurat nå sitter jeg og planlegger årets sommerferie, og jeg gleder meg. Jeg gleder meg til å oppleve Norge på nytt. Etter tiår med turer til palmestrender og infinity pools er tiden kommet for å virkelig ta inn over seg alt det fantastiske som er skapt av reiselivsildsjeler her til lands.

PÅ DORVRE: Hjerkinn. Foto: Ntb Scanpix

Alle må ta på ullsokker

Vi har noe for enhver smak. Hva med å plukke norske topprestauranter i sommer? RE-NAA i Stavanger fikk to stjerner i årets Michelin-guide, mens Speilsalen i Trondheim, Under på Lindesnes, Bare i Bergen og Omakase i Oslo er nyankommet på stjernehimmelen. 

Drar du lenger nord kan du oppleve Norges svar på Feviken, nemlig Kvitnes Gård i Vesterålen. Kjøkkensjef Halvar Ellingsen og stjernelaget hans åpnet i vinter dørene til ny restaurant med overnattingsmuligheter på gården tipp-tipp-oldefaren kjøpte i 1855. Ellingsen har tidligere vært kjøkkensjef på Palace Grill og souschef på Ylajali og Arakataka. Menyen er smak av Vesterålen, og alle gjestene må ta på ullsokker. Rekker du å ta turen før Michelin gjør det?

KOMMENTERER: Jarle Moen.

Kul på arkitektur

Er du glad i arkitektur? Hvorfor ikke legge opp en roadtrip og fyll Instagram-kontoen med smykker som Tverrfjellhytta på Dovre, Utsikten på Gaularfjellet og Eggum i Lofoten. Utenlandske turister har valfartet lenge, men jeg er sikker på at mange som leser dette ikke har hørt om disse stedene en gang. Gjør noe med det!

Tips til toppturer og «sweet spots» for hengekøyer er ikke jeg den beste til å komme med, men jeg vil likevel gi et ikke-statlig reiseråd til friluftsfolket: sørg for å også bruke litt penger underveis! Joda, jeg har respekt for frihetsfølelsen det gir å vandre fra teltplass til teltplass og fiske ørretmiddagen selv, men unn deg litt ekstra på veien.

Kjøp øl fra Lindheim Gård i Sauherad i Telemark, som omtales som Norges svar på Provence (familiegården leverer til selveste Maaemo). Kjøp smør fra Jon Fredrik Skauge på Fannremsgården i Orkdal, hoffleverandør til Credo i Trondheim. 

Kjøpe en kurv med jordbær, egg og poteter fra gårdsutsalget langs veien. Jeg kunne utvidet listen til langt ut i august, men dere tar poenget.

I sommer har vi ikke «norgesferie», som mange liker å si. Vi har ferie, og vi skal booke, nyte og oppleve like heftig som vi gjør på andre breddegrader i mer normale år. Vi er ikke globetrotters, vi er Norgetrotters.

Premium
Opplevelse