+ mer
GULT ER KULT: Iallefal når det er en flyvende taxi det er snakk om.  Illustrasjon: Cora

Elektriske lufttaxier – det neste store?

Testingen av de selvflygende, elektriske taxier er begynt igjen. Snart skal de frake sine første passasjerer. 

Hjelpes, siden The Jetson`s figurerte som tegnefilm har vi snakket om flyvende biler. Og naturlig nok også flyvende taxier.

Nå er det likevel på vei til å bli en realitet, og håpet er at de første taxikundene skal få teste konseptet i løpet av året.

Maskinen som skal ta dem med seg er laget i et samarbeid mellom Boeing og Kitty Hawk. De har fått tillatelse til å gjøre de første flygningene med passasjerer, i taxien som har fått navnet Cora.

Kan fly 40 kilometer på vifter

Hva er Cora? Det er en 6,5 meter lang, gul hellikopterlignende taxi. Men istedenfor en stor hjulvisp på taket, har den 12 vifter som skal løfte den kjapt opp og ned. Maskinen, som opererer uten pilot ombord, skal kunne ta deg 500 meter over bakken og suser avgårde i opp mot 160 kilometer i timen. 

Distansen den kan fly er på rundt 25 miles, eller drøye 40 kilometer. Viftene opererer individuelt fra hverandre, men om en feiler skal de andre kunne overta. Samtidig har den også 3 forskjellige datasystemer, som skal sørge for relevant co-pilot-funksjon, om noe av datasystemet opplever feil. Men maskinen er designet for «no-point of failure» - åpenbart -  men skulle ikke det være nok, er det også bygget inn en fallskjerm som skal kunne lange taxien trygt.

Testingen har foregått lenge, og ble bare avbrutt av corona-virus utbruddet i vår. Tilsammen er det tilbakelagt 1.300 prøveturer.

Premium
Opplevelse