+ mer
I CANNES: Le Palais des Bulles ligger i åssidene ovenfor Cannes, langs den franske rivieriaen. For et par år tilbake ble det lagt ut for salg til den nette sum av 355 millioner dollar.  Foto: Getty images

Dette huset ble lagt ut for 355 millioner dollar

Reise er ikke bare shopping. Hva med å sjekke ut noen fete folks fete hjem?

Noen hus er mer pittoreske enn andre. Noen arkitekter er rett og slett flinkere enn andre. Og noen har penger nok til å la dem tegne fritt. Denne miksturen av kapital og kunstnerisk kapasitet har skjenket omgivelsene med byggverk som setter følelser i sving hos de med det minste snev av estetisk sans. 

Slike hus finnes over hele verden. Men du må ikke reise langt for å oppleve alle. 

FALLINGWATER: Feriehuset er et yndet besøkssted for turister. Guidede turer gjennomføres av lokale studenter. Foto: NTB Scanpix

Fallingwater (Pennsylvania, USA)

Vi har nevnt det før, men det er verdt å gjenta. Når arkitekten Frank Lloyd Wright (1867- 1959) tegnet et hus for noen rike kjøpmannsfolk på 30-tallet skapte han et av verdens mest ikoniske hjem. 

Fallingwater er blitt Lloyds hjørnestein – det han er mest kjent for. Samtidig er det også et av USAs mest besøkte «åpne» hus. 

Nå, under corona, har organisasjonen som ivaretar mange av Lloyds skapelser, Frank Lloyd Wright Building Conservancy, gjort en rekke virtuelle omvisninger som er tilgjengelig på deres nettsider. 

FENG SHUI-AMERICANA: Greene-brødrene hadde en særegen stil. Spesielt Gamble-huset er preget av denne og har en salig miks av japansk smak og amerikansk tømmerhus-gefühl. Foto: Nicolai Giil

The Gamble House (Los Angeles, USA)

Oppfinneren Emmet «Doc» Brown i Back to the Future bodde her, i Pasadena utenfor Los Angeles by. Utenfor filmverdenen ble huset egentlig bygget for den ene halvdelen av Procter & Gamble – derav navnet. 

Gamble-huset ble tegnet av Los Angeles-forstadens arkitektkonger på starten av 1900-tallet. Brødrene Greene var kjent for å levere «den ultimate bungalowen». Akkurat det klientene med spesiell smak og spesielt mye kapital ønsket. 

THE GAMBLE HOUSE: Denne kjenner du kanskje igjen fra filmen Back to the Future? Foto: Nicolai Giil

Greene og Greene tegnet sine tømmerhus med en særegen stil. Og Gambles bestilling var intet unntak. Huset er en unik fusjon av japansk smak og amerikansk tømmerhus-gefühl. 

Gamble-familien skulle opprinnelig bruke dette som sitt vinterhus. I dag tas det vare på av det lokale universitetet og dets arkitektstudenter. Dørene åpnes regelmessig for guidede omvisninger. 

FUNKIS: Villa Stenersen i Tuengen allé i Oslo. Foto: Erik Johansen

Villa Stenersen (Oslo, Norge)

Funkis, sier du? Her er et alternativ som ikke innebærer en tur til andre siden av Atlanterhavet. En klassisk perle i Oslo: Villa Stenersen, tegnet av Arne Korsmo, oppført i 1939 og fredet av Riksantikvaren. 

Boligen ble tegnet for Rolf Stenersen og familie. Han var finansmann, forfatter og kunstsamler. Villaen var ment å kunne huse mye av hans kunst, og Korsmo tilpasset tegningene etter dette. Lyset skulle være perfekt. 

Både interiør og eksteriør er skikkelig funkis. Begge deler ble renovert på starten av 2000-tallet, og huset brukes nå til diverse kulturarrangementer og det holdes normalt – utenom corona – åpent for omvisninger flere ganger i året. 

På 70-tallet donerte Stenersen huset til staten, opprinnelig ment som statsministerbolig. Men kun én statsminister har bodd der, Oddvar Nordli – og det kun i en kort periode. 

VILLA SAVOYE: Le Corbusiers design fra 1929. Villaen ligger utenfor Paris. Foto: Dreamstime

Villa Savoye (Paris, Frankrike)

Det går ikke an å nevne fete hus uten å nevne Le Corbusier (1887-1965). 

Villa Savoye i Poissoy, en forstad til Paris, er den sveitsisk-franske arkitektens skikkelige topp. «Huset er en maskin til å bo i», sa han. Og Villa Savoye er et prakteksempel på dette designetoset som en del av funksjonalismen. 

Den hvite villaen ble oppført mellom 1928 og 1930, bygget i betong og pusset murverk. Huset er plassert midt i en stor hage, hvilende på «stylter». Konstruksjonen er et resultat av Le Corbusiers fem punkter for en ny arkitektur. 

Navnet kommer fra familien som bestilte huset, Eugénie og Pierre Savoye. Paret bodde der i under ti år og måtte forlate den arkitektoniske perlen ved starten av andre verdenskrig. Da ble villaen okkupert. Først av tyskere, så av amerikanere. Tilstanden var til slutt horribel. Først i 1985 ble Villa Savoye virkelig satt tilbake i stand.

Nå står den oppført på UNESCOs verdensarvliste, sammen med 16 andre bygg fra Le Corbusiers karriere. For tiden er huset stengt grunnet corona, men under mer ordinære tider er det flust av muligheter til å komme innom for en titt.

Palais Bulles (Cannes, Frankrike)

Dette er nylig avdøde Pierre Cardins überdyre feriehus på den franske rivieriaen. 

Arkitekten bak det terracottafargede boblebygget var ungarske Antti Lovag, og Le Palais des Bulles (Boblepalasset) er hans mest kjente verk. Hele 1.200 kvadratmeter, med ti bad, en flust av badebasseng og et eget utendørs amfiteater. Opprinnelig ble det bygget rundt 1984, da for den franske forretningsmannen Pierre Bernard som hadde gjort seg rik på distribusjon av biler. 

ORGANISK: Det gigantiske «palasset» har 10 baderom. Foto: Getty images

Hele arkitekturen er basert på runde elementer som er knyttet sammen, definert av svært organiske, flytende former som klamrer seg fast til åssidene ovenfor Cannes. Ikke én del av huset er linjalrett. Veldig kult.

I 2016 ble Palais Bulles lagt ut for salg for 355 millioner dollar. Nå leies det ut til diverse arrangementer. 

Premium
Opplevelse