+ mer
KOSTBART FRA RENESSANSEN: Maleriet av en ung kar fra 1400-tallet gikk for et rekordhøyt beløp på auksjon i januar.  Foto: Sotheby's

Solgt for 790 millioner kroner

Et 550 år gammelt maleri gikk for rekordpris på auksjon. 

Du kan si at det gikk over forventning når Sotheby's New York-avdeling auksjonerte et portrett fra renessansen ved slutten av januar. Etter en rask utveksling mellom budgivere klasket auksjonarius hammeren i bordet på 92,2 millioner dollar. Skulle du ha vekslet inn norske kronasjer for å fiske opp amerikansk valuta i denne størrelsesordenen måtte du ha spyttet inn over 790 millioner kroner. 

Maleriet, som går under den nokså beskrivende tittelen «Portrait of a Young Man Holding a Roundel», antas å stamme fra tiden rundt 1480 og er ifølge auksjonshuset selv i eksepsjonelt god stand. De siste tiårene har det hengt på veggen hos en rekke forskjellige museer, blant annet ved Metropolitan Museum of Art i New York. 

Hvem som er portrettert stående foran et vindu med en disk i hendene vites ikke. Men spekulasjonene har gått i om det var et medlem av den italienske bankfamilien Medici. 

Profilert 

Kunstneren bak maleriet er Sandro Botticelli fra Firenze, som levde mellom årene 1445 og 1510. Hans egentlige navn var Allesandro di Mariano Filipepi og italienerens ettermæle er ofte definert av noen av hans mest kjente verk – spesielt maleriene «Venus' fødsel» (den med damen som står i et stort muslingskall), «Moses historie» og «Våren» . 

Den aktuelle auksjonen sprengte en del rekorder. Auksjonsprisen «Young Man Holding a Roundel» oppnådde er eksempelvis ni ganger høyere enn det tidligere dyreste omsatte bildet med Botticelli som maler. 

Estimatet var satt til 80 millioner dollar, og forrige gang det aktuelle bildet var tilgjengelig på auksjon, hvilket var i 1982, endte prisen på «kun» 1,3 millionar dollar. 

Kjøperen som stod bak vinnerbudet var angivelig en russisk-talende samler, skriver The Wall Street Journal. 

Premium
Opplevelse