+ mer
– Jeg ser helt klart for meg at jeg kan prøve meg på markedet i USA i fremtiden. RUE skiller seg nok ut grunnet ingrediensene og filosofien bak, men jeg tror amerikanerne er klare for å kunne bruke norsk tang som en rutine på badet, mener gründeren. Foto: Sorgenfri

RUE hudpleie: Kristina Dunn satser på skjønnhet med norske råvarer

Om natten spinner hun plater, mens på dagtid mikser og fremstiller hun eksklusive hudpleieprodukter. Etter syv år med planlegging er Kristina Dunn klar for sine første kunder.

– De aller fleste kjenner navnet Karl Lagerfeld, og vet at det var han som sto bak håndverket til Chanel. Når det gjelder produkter til kropp og hud derimot, er det fåtallet som kjenner til hvem som lager dem, starter Kristina Dunn. 

Hun har nettopp bestilt en rødbete-latte fra gjenåpnede Sorgenfri kafé på Majorstuen, og viser vei ned til kjellerlokalet hvor produktene hennes er utstilt.

– Det er en ny bølge på vei, en bølge der man kan bli kjent med oss bak produktene. Bare se på Tata Harper i USA, sier hun. 

GRÜNDEREN: Kristina Dunn lanserer hudpleiemerket RUE, som er håndlaget fra studioet hennes i Oslo. Alle ingrediensene er plantebaserte og valgt med omhu, blant annet norsk tang og islandsk søle. Foto: Sorgenfri

Det er ikke uten grunn av hun velger å trekke frem Harper, som på mange måter er blitt dronningen innen naturlige hudpleieprodukter. Dunn deler mer med Tata Harper enn bare forkjærligheten for miljøvennlig hudpleie. De er også begge fra USA.

Fra USA til Norge

– Jeg valgte å gifte meg med en nordmann. I dag har jeg bodd i Norge i 15 år, sier Dunn med en ganske så perfekt norsk uttale. Nå føler hun seg såpass norsk at hun har valgt å lage et levebrød på hudpleie med norske ingredienser. Hun kaller hudpleielinjen sin for «couture skincare».

« Nordiske ingredienser er ettertraktet, man vet bare ikke helt hvordan man skal bruke dem ennå. »

I det Norge åpnet etter dvalen i mai, valgte Dunn å kaste seg rundt for å få produktene sine ut på markedet. Nå står de dandert på hyller i Sorgenfrigaten i Oslo. Hun innrømmer at det var nesten meant to be med en tvungen pause, slik at hun kunne rette fokuset på RUE.

– Jeg startet konseptet for syv år siden. Den dagen jeg begynte å interessere meg for alle de syntetiske kjemikalene i produktene jeg påførte min egen hud, forsto jeg raskt at dette var noe jeg ønsket å drive med på fulltid, sier Dunn. 

Tang på flaske

Hun henter en flaske kalt Soothe Softening Serum og klemmer ut en gusjegrønn dråpe på håndflaten. Den lukter som en blanding av skog og sjø, og trekker seg inn i huden hennes så snart hun smører oljen utover.

– Oljen er laget av håndplukket fingertang fra Nord-Norge, ved hjelp av et firma som heter The Northern Company, forteller hun, og fortsetter: 

– Tang hjelper blant annet huden å roe seg ned, noe som passer godt for oss med sensitiv hud. I tillegg har tangen mye næring i seg, som magnesium og vitamin C.

Hun forteller at alger produserer et slags slim som visstnok kan gi glans og glød til huden, noe gründeren har funnet ut ved hjelp av å være sin egen prøvekanin gjennom mange år.

Dunn har ikke alltid jobbet med hudpleie. Hun har en bakgrunn fra design og musikk. I tillegg til å formulere hudpleie på laboratoriet sitt hjemme på Kampen, jobber hun som DJ når natten senker seg.

– De som vil bruke naturlige ingredienser på huden er også opptatt av å spise sunt, tar vare på helsen sin og tar miljøvennlige valg. Det er en livsstil, sier Kristina Dunn. Foto: Sorgenfri

– Jeg spiller alt fra house til soul og disco, på ulike klubber i Oslo. Akkurat nå kjennes det likevel fint å kunne fokusere på hudpleie, innrømmer hun, og vender samtalen raskt tilbake til ulike komponenter, oljer, tang og tare. Mens natten har gått til å spinne plater, har Dunn brukt fritiden på å utdanne seg til «kosmetisk forsker» innen økologisk hudpleie. Utdanningen har hun tatt på et fem år langt nettstudie på Formula Botanica.

Fra kjøkkenet til butikker

– Det begynte med at jeg blandet ting på kjøkkenbenken, som resulterte i kremer til ansikt, hud og hår. Jeg syntes det var gøy, og ble dratt mot faget, sier hun og legger til at drømmen om et eget hudpleiemerke fulgte raskt med kokkeleringen.

– Jeg har alltid vært selvstendig, skapt min egen arbeidsplass og jobbet kreativt. Jeg liker å drive mitt eget show.

« Vi har enorme ressurser fra både havet, skogen og fjellet, som jeg ønsker å utforske. »

At ingrediensene i produktene er hentet fra Norden er ikke tilfeldig. Selv er hun fra Minnesota, hvor klimaet på mange måter kan minne om været her hjemme. Det er kalde og harde vintre, og mildere sommermåneder. Hva værmeldingen sier er med på å påvirke hudhygienen, noe Dunn har lagt merke til i sitt eget speilbilde. 

Hun klager ikke på de få smilerynkene, men innrømmer at man automatisk begynner å tenke mer på hudpleie når man kommer opp i årene.

– Hvordan huden fremstår er selvfølgelig påvirket av hvilken mat man spiser, stress i hverdagen og livsstilen generelt, men det handler også om ingrediensene man påfører både kropp og ansikt. Alle produktene mine er laget av plantebaserte ingredienser, og er for kunder som er opptatt av hva man putter på huden. Jeg tror RUE vil være med på å pushe den voksende hudpleietrenden utover landets grenser på sikt. Nordiske ingredienser er ettertraktet, man vet bare ikke helt hvordan man skal bruke dem ennå. Vi har enorme ressurser fra både havet, skogen og fjellet, som jeg ønsker å utforske.

Premium
Skjønnhet