+ mer
NORGES NYE SKISTJERNE: – Testresultatene er mye bedre enn i sommer. Jeg synes det ser lovende ut. Resultatene er også bedre nå enn de var på samme tid i fjor, sier Kristine Stavås Skistad. Foto: Eivind Yggeseth

«Killer» på instinkt

– Jeg kommer til å si det jeg mener og gidder ikke pakke inn noe, sier Norges nye skisprintstjerne Kristine Stavås Skistad (20).

Asfalten i den 4,4 kilometer lange rulleskiløypa på Konnerud får føle knallharde stav- og skøytetak når Kristine Stavås Skistad akselererer i nye hurtighetsdrag. Ut av en sving, i motbakke og lett utfor.

– Testresultatene er mye bedre enn i sommer. Jeg synes det ser lovende ut. Resultatene er også bedre nå enn de var på samme tid i fjor, sier Stavås Skistad etter å ha økt treningsmengdene markert i år.

Langrennsløper Kristine Stavås Skistad er ikke helt fornøyd etter å ha falt fra finaleplassen i VM på ski i Seefeld, men mener å være bedre forberedt i år. Foto: Eivind Yggeseth

Langrennsløperen sjokkåpnet fjorårets skisesong, og ble belønnet med VM-plass. Etter å ha spurtslått svenske Stina Nilsson og VM-vinner Maiken Caspersen Falla i kvartfinalen, hektet hun den ene skien, og falt fra en i hennes øyne ny seier i semifinalen i VM, hvorpå hun mente hun ville vært god nok for gull.

« Jeg hadde en trener som var klin gal. Vi kjørte langturer på mellom 3 og 6 timer uten vann eller noenting »
Kristine Stavås Skistad
TØFF START: – Jeg hadde en trener som var klin gal. Vi kjørte langturer på mellom 3 og 6 timer uten vann eller noenting, minnes Kristine Stavås Skistad. Det fikk den da 14 år gamle jenta til å satse på langrenn. Foto: Michael Groth

«Det er bare å se på reprisene», uttalte hun etter at at den verste fortvilelsen hadde lagt seg.

Gjennombrudd til tross, Stavås Skistad er ikke fornøyd med fjorårssesongen.

Nå varsler hun at hun er bedre enn noen gang.

– Treneren var klin gal

Etter tre år på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer satser Stavås Skistad langrenn på full tid. Beslutningen som bragte henne dit tok hun for fem år siden.

FRA DRAMMEN: – Det har ikke vært så stor pågang fra sponsorer, sier Kristine Stavås Skistad som bor på Konnerud, der hun har vokst opp. Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg hadde en trener som var klin gal. Vi kjørte langturer på mellom 3 og 6 timer uten vann eller noenting. Det var et voldsomt trykk over alt som skjedde. Det var nok avgjørende da jeg måtte ta valget mellom håndball og langrenn, sier Stavås Skistad.

Dagens langrennsøkt for Kristine Stavås Skistad består av 30 minutter oppvarming, 12 hurtighetsdrag på 30 sekunder, og 30 minutter rolig avslutning. Foto: Michael Groth

Trener var Lage Sofienlund - i dag utviklingsleder i Strømsgodset Toppfotball.

« Hun var så full av melkesyre at hun ikke visste hvilket ben hun skulle stå på »
Lage Sofienlund

– Kristine kom i en alder av 14 år inn i en gruppe med gutter og jenter på opptil 25 år. På mange økter lot jeg henne velge mellom en A-økt sammen med de beste og en B-økt tilpasset henne selv. Kristine var alltid offensiv, turte å ta steget, og å strekke seg. 

HURTIGHET: – Filosofien min er at I4-økter er veldig bra. Jeg har prioritert kapasitet i alle årene på NTG. Det har ikke vært mange rolige økter, sier Kristine Stavås Skistad som eksploderer ut av svingen i et nytt hurtighetsdrag. Foto: Michael Groth

– For henne var det aldri noe alternativ med en B-økt. Det er det som kjennetegner henne best. Hun er uredd og vil få maksimalt ut av det hun driver med, sier Sofienlund.

« Det har ikke vært mange rolige økter »
Kristine Stavås Skistad

– Og hun har det ikke bare i kjeften. Det er ikke kun et image. Hun har det i hele tankesettet, sier han.

– Jeg husker en intervalløkt der hun kjørte altfor fort på det første draget. Etter 6-7 drag var hun så full av melkesyre at hun ikke visste hvilket ben hun skulle stå på, sier Sofienlund.

– Da lærte hun hvordan hun måtte styre intensiteten.

Kristine Stavås Skistad ankommer i sponset Suzuki. Foto: Eivind Yggeseth

– Rekrutt neste år er ingen krise

Utålmodigheten bærer treningen preg av. Stavås Skistad trener som hun konkurrerer - hardt.

– Jeg har ikke trent så mye mengde. Filosofien min er at I4-økter er veldig bra. Jeg har prioritert kapasitet i alle årene på NTG. Det har ikke vært mange rolige økter.

Trener er Per Ola Gassmann fra NTG og Torstein Drivenes fra rekruttlandslaget.

« Det er ikke krise å være på rekruttlaget neste år heller »
Kristine Stavås Skistad

– I år har jeg økt mengdetreningen slik at jeg har to rolige økter i uken samtidig som jeg har opprettholdt I4-øktene. Det er der hjertet jobber best for å utvikle kapasiteten.

Likevel er det der hun har de største manglene.

LIKE MYE FART - MER ROLIG: – I år har jeg økt mengdetreningen slik at jeg har to rolige økter i uken samtidig som jeg har opprettholdt I4-øktene, Kristine Stavås Skistad. Foto: Michael Groth

– På verdenscupnivå går jeg sprint, men jeg jobber for å gå 5, 10 og 15 km distanse. Om 3-mil er innen rekkevidde får vi se om noen år. Jeg håper ihvertfall å være med på 10-kilometer, sier Skistad.

Veien dit går via rekruttlandslaget etter at hun ble vraket til landslaget.

– Jeg er veldig glad for at jeg havnet på rekruttlaget. De kjører veldig hardt på intervaller, og hvis jeg skulle vært på landslaget ville jeg måttet trene veldig mye alene.

Kristine Stavås Skistad, Langrennsløper, Skistad Foto: Michael Groth

– Det er ikke krise å være på rekruttlaget neste år heller.

– I år tenker jeg utvikling ettersom det ikke er mesterskap. Målet er å blinke seg ut noen verdenscuprenn der jeg skal være i slag.

« Jeg fokuserer på det som gjør meg bedre, og glemmer andre ting »
Kristine Stavås Skistad

– Foreløpig har både Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson bedre kapasitet, så der må jeg jobbe, men er jeg med til spurten har jeg en fordel i forhold til dem, sier Stavås Skistad.

– I tillegg trenger jeg å gå litt distanse. Hvis jeg drar rundt og går sprintrenn hver helg vil jeg komme på et dårligere nivå på distanse. Jeg tenker langsiktig, og tør å gå distanserenn i stedet for kun å gå sprint.

– Men hvis jeg går skikkelig bra de første rennene, og jeg har muligheten i verdenscup, blir det litt annerledes. Uansett tenker jeg å fortsette utviklingen.

– Hvis jeg drar rundt og går sprintrenn hver helg vil jeg komme på et dårligere nivå på distanse, sier Kristine Stavås Skistad. Foto: Eivind Yggeseth

Dårlige enn Northug på uteliv

Skiløpernes kritikk av vinterens tette konkurranseprogram har hun ikke engang fått med seg.

« Det har ikke vært så stor pågang fra sponsorer »
Kristine Stavås Skistad

– Jeg fokuserer på det som gjør meg bedre, og glemmer andre ting.

Det som også er blitt litt bedre, er det økonomiske, og Skistad ankommer i sponset Suzuki fra Erling Sande.

– Jeg har noen avtaler, men har ikke fått så mye fart på sponsorsiden ennå. Vi har tatt det rolig så langt, og det har ikke vært så stor pågang fra sponsorer heller. Men jeg bor på Konnerud, og klarer meg bra.

Skistad har uttrykt fascinasjon for Petter Northug, men hverken forsøkt å kopiere teknikk eller taktikk.

« Uteliv? Da spør du feil person »
Kristine Stavås Skistad

– Northug er en morsom person. Det har vært spennende å se på ham. Jeg burde kanskje studere både taktikk og teknikk, sier hun.

Men når vi spør hvor lokalkjent hun er i Drammens uteliv, kan hun heller ikke skilte med Northugs erfaring i den bransjen.

– Uteliv? Da spør du feil person, gapskratter Skistad.

DÅRLIG NORTHUG-KOPI: – Uteliv? Da spør du feil person, sier Kristine Stavås Skistad på spørsmål om hvilken side av Drammenselven utelivet er. Foto: Eivind Yggeseth
Premium