BESTIGELIG, ELLER IKKE? President Donald Trump mener han har funnet den perfekte veggen i kampen mot ulovlig innvandring fra Mexico. Her fra grensemuren mellom USA og den meksikanske byen Ciudad Juárez. Foto: NTB Scanpix

Klatrere slår sprekker i Trumps mur-påstand

President Donald Trump hevder 20 av verdens beste klatrere har forsøkt å klatre Mexico-muren uten hell. Tullprat, kontrer klatreeliten.

En mur på grenseovergangen mellom USA og Mexico var blant president Donald Trumps mest profilerte saker i valgkampen i 2016.

Byggingen av den omstridte og mye omtalte muren er godt i gang flere steder langs grensen, og senest i slutten av september var Trump på en tredagers inspeksjonstur.

Materialvalget og byggemetoden har gjort muren umulig å klatre mener presidenten, ifølge nettavisen The Hill.

Skal ha testet prototyper

– Vi har hatt verdensklasseklatrere – 20 fjellklatrere. Alt de gjør er å klatre fjell. De elsker fjellklatring. Noen var mestere. Jeg klatrer ikke fjell selv, men de er veldig gode.

– Vi ga klatrerne forskjellige prototyper av vegger og dette var den som var vanskeligst å klatre, uttalte Trump foran pressekorpset i Otay Mesa i den sørlige delen av byen San Diego nylig.

Saken er tidligere omtalt av magasinet FriFlyt.

SKAL HA HYRET INN KLATRERE:  President Donald Trump. Foto: NTB SCANPIX

Møter motstand fra klatremiljøet

Tidligere har det florert en rekke bilder av både voksne og barn som har klatret muren, men Trump mener nå det han karakteriserer som klatretesten beviser at den nye muren er ugjennomtrengelig.

Problemet er bare at ingen i klatremiljøet forstår hva Trump snakker om, skriver nettstedet The Daily Beast.

– Dette er absurd, utbryter Maya Madere, som er andreårsstudent ved Stanford University og rangert som USAs femte beste kvinnelige klatrer i buldregrenen, ifølge avisen.

Ingen anerkjent amerikansk klatrer har deltatt i et eksperiment som dette, utdyper Ross Fulkerson, som har vært på det amerikanske landslaget i syv år, og støttes av gullvinner i det amerikanske speedklatringsmesterskapet, Jesse Grupper:

– Jeg har aldri hørt om noen klatrere som noensinne er rekruttert til å forsøke å klatre en grensemur.

Heller ikke Marc Norman, som er toppsjef for den nasjonale organisasjonen USA Climbing, er kjent med at noen amerikanske klatrere har deltatt.

– Jeg har hørt rykter om at klatrere er hyret inn for å teste innhegninger i dyreparker, men det er alt, sier han.