SPENNINGSFILM: Claes Gøran Sellæg (t.h.) og Lars Erik Lindahl trener på skytekino før de drar på jakt i Spania. Foto: Andreas Scheel

Skyt med eget eller lånt våpen på blink, på kino og i simulator

Ved Oslo Skytesenter kan du trene til jakten med eget våpen, men alle andre kan også skyte, både som trening, på date og i utdrikningslag.

– Vi trener til vi skal på jakt i Spania til helgen, sier Claes Gøran Sellæg og Lars Erik Lindahl.

Ingen av de to har tidligere skutt på skytekino, men har hørt mye positivt om opplevelsen, som er mer realistisk enn annen skytetrening. De to jegerne fra Namsos har tatt turen innom Oslo før de drar videre for å jakt på villsvin, hjort, dåhjort og muflon på den iberiske halvøy.

– Vi har ikke jaktet i Spania før, men har skutt villsvin i Ungarn. Nå håper vi å finpusse skyteformen før vi drar, sier Sellæg.

BAMBI: Filmkinoen hos Oslo skytesenter lar deg trene realistisk på flere typer dyr før du drar på jakt. Foto: Andreas Scheel

Det gjør de i en kino som viser valgfrie filmer av de fleste typer dyr i forskjellige omgivelser. I det skuddet treffer lerretet stanser filmet et øyeblikk og markerer treffpunktet. Så gjenstår det bare å lade og skyte til dyrene i Spania kan føle seg utrygge.

Krutt i blodet

Dette skjer i gamle fabrikklokaler på Haugenstua i Groruddalen, hvor Willy Røgeberg i en årrekke har drevet Oslo Skytesenter.

– Å skyte med eget våpen under realistiske forhold er den beste skytetreningen. Her er dessuten terskelen for å trene meget lav, hver dag, året rundt, sier mannen med et navn som forplikter.

AKTIVITET: Innehaver av Oslo Skytesenter, Willy Røgeberg, i samtale med Richard (i rullestol) under skyting på pistolbanen. Foto: Andreas Scheel

Skytingen sitter i genene, etter at både oldefar, bestefar og far var aktive og gode skyttere, med bestefars VM- og OL-gull på toppen av merittlisten. Familien drev i mange år våpenbutikk i Torggata før unge Røgeberg startet Villmarkshuset i 1982, med pistolbane. Han drev samtidig leirduebanen for Løvenskiold og var siden med på oppstarten av XXL og pistolbanen på St. Hanshaugen.

S&W: Et eget skap med pistoler og revolvere fra Smith & Wesson er det plass til i butikken. (1 / 3)

– Etter dette tenkte jeg at jeg får forsøke å gi gass en gang til, og etablerte pistolbanen her i Groruddalen. Siden har vi bygd på med en butikk, riflebane, skytekino, simulator og luftvåpenbane, sier han.

Lønnsom skyting

Her er de nå 8 fast ansatte og rundt 10 innleide instruktører fra både inn- og utland, som er spesialister på alt fra pistol og rifleskyting, til hagle og dynamisk skyting for politi og denslags.

Salg av våpen, ammunisjon, klær og annet tilbehør står for brorparten av omsetningen på rundt 30 millioner kroner årlig. Årsresultatet falt i fjor til 146.000 kroner, men med unntak av et tap i 2016 har resultatene de siste fem årene ligget mellom 1,6 og 3,9 millioner kroner.

– Salget står for omsetningen men skytingen står for resultatene, konstaterer Røgeberg.

BUTIKK: Willy Røgeberg (t.h.) og Oslo Skytesenter omsetter for 30 millioner kroner i året, hovedsakelig på våpen og utstyr. Foto: Andreas Scheel

Ammunisjon, klær og tilbehør fra noen hundrelapper til pistoler, hagler og rifler fra noen tusenlapper og oppover er noe av det som bidrar til omsetningen. En skarpskyterrifle med 0.50-kaliber og et heftig kikkertsikte til 134.900 kroner er ikke dagligdags kost, men det meste kan kjøpes, hvis du ikke bare skal skyte.

Romantisk skyting

Hit kommer alt fra skiskyttere og politi til utdrikningslag og romantikere for å skyte. Mens japanere tar med sin utkårede på karaokedate, kan du ta med flammen på skytedate.

– På kveldene og i helgene har vi fullt opp med skytedater og utdrikningslag, både på skytebanene og i simulatoren. I sistnevnte kan man være litt mer cowboy og leke actionhelt og soldat, men den kan også brukes seriøst, presiserer han.

SKYTEDATE: Danske Lars Hageman er en av europas beste instruktører på dynamisk skyting og lærer en politistudent til å bli en bedre skytter, uten romantikk. Foto: Andreas Scheel

For en jeger kan simulatoren vise innfallsvinkelen, noe som kan være nyttig om man skyter på dyr som går på skrå. Her kan man også følge haglet på vei mot fuglen med en laser, så blir det lettere å finne feil og rette på dem.

Dirty Harry

Har man ikke eget våpen kan man låne alt fra luftvåpen og kaliber 22 pistoler, til rifler og grovkalibrede revolvere med magnum-ammunisjon. Ønsker du eget våpen må du enten ta jegerprøve og søke politiet om lisens, eller melde deg inn i en klubb og ta skytekurs. Etter seks måneders aktiv skyting kan du så søke politiet om lisens.

GROVKALIBER: Når du fyrer av en 357 Magnum både synes, høres og merkes det godt. Foto: Andreas Scheel

– Det er dessverre fokus på pistoler de få gangene det skjer mord og annen skyting ute blant folk, men man må huske at brødkniv er det mest brukte mordvåpenet, sier Røgeberg, som ikke har hatt innbrudd i butikken.

– For det første står det ofte politibiler utenfor og når eventuelle kjeltringer ser at alt er innelåst bak ståldører dropper de det, sier han, men skulle gjerne hatt mer politi innom.

Øvelse gjør mester

– Det har vært en del vådeskudd i politiet de siste årene og min klare mening er at de ikke har hatt nok skyte- og annen trening med våpen. Skal du bli god til noe må du trene, sier han.

Så skal du imponere på jobb, på date, i utdrikningslag eller på jakt er det bare ta turen til Groruddalen.