ENDELIG I MÅL: Marius Skeide Ruth klokket inn til en offisiell tid på 2.22.33 under Chicago Marathon Foto: Bank of America Chicago Marathon

Norges raskeste revisor

EY-revisor Marius Skeide Ruth kan mer enn å kontrollere regnskap. I Chicago løp han maraton på 2.22.33 og til neste år satser han på å komme under 2.20.

Klokken er 05.30 og vekkeklokken til Marius Skeide Ruth ringer. Han hopper opp av sengen og knyter på seg joggeskoene, før løpeturen starter fra hans bopel på Fornebu. Hver morgen begynner slik. Det må til for å kombinere revisorjobb i EY med løping på skyhøyt mosjonistnivå. 

– Jeg starter alltid dagen med en løpetur og da rekker jeg å være på jobb til klokken 8. Morgenøkten går som regel i rolig tempo og varer gjerne rundt en time, sier han.

Noen timer senere ankommer Marius Bjørvika, hvor hans arbeidsgiver EY (tidligere Ernst & Young) ligger. Det er nå 1,5 år siden han begynte som revisor. Lange dager og mange overtidstimer har ikke tatt knekken på Skeide Ruth. Han er faktisk blitt en bedre løper i løpet av tiden sin i EY.

– Jeg løper stort sett mellom 160 og 180 kilometer i uken, og mye av treningen foregår i terskelfart. Siden man ikke løper maraton med melkesyre, ser jeg heller ikke grunn til å trene mye på å løpe over terskel, sier han, og legger til:

– Min trening er veldig standardisert. Opp gjennom årene har jeg testet ut mye forskjellig og blitt skadet. Nå har jeg kjørt det samme treningsopplegget i to år og har holdt meg både frisk og skadefri. Det gir resultater.

Eksempel på en standard treningsuke

UkedagMorgenKveld
Mandag5x2 km i terskelfart. Pause 90 sek8 km rolig
Tirsdag12 km rolig10 km rolig
Onsdag20x1 min motbakke. Jogg ned i pausen8 km rolig
Torsdag12 km rolig10 km rolig
Fredag10 km roligProgressiv hurtig langtur 10 km
Lørdag12x1000 m i terskelfart. Pause 45 sek8 km rolig
Søndag30 km moderatStyrke / Fri

Ny rekord

Før årets sesong hadde Marius en målsetning om å løpe maraton på under 2.25. Etter å løpt på 2.26.38 i en svingete og småkupert løype i København, ble målet justert ned til en tid under 2.23.

– Som revisor har man en lang sommerferie, etter mange overtidstimer i årsoppgjøret. Det gjorde at jeg fikk en veldig god treningssommer, uten sykdom og skader. Utover høsten fløt treningen godt og forberedelsene foran Chicago Marathon var perfekte, sier han.

« Som revisor har man en lang sommerferie »
Marius Skeide Ruth

Chicago Marathon er blant annet kjent for sin raske løype. Her har fire verdensrekorder blitt satt, i tillegg til flere nasjonale rekorder og en drøss personlige rekorder. 

For Marius sin del ble det også personlig rekord, med en sluttid på 2.22.33.

– Jeg gjennomførte et perfekt løp og disponerte kreftene mine riktig. Jeg tror ikke det er noen i bransjen min som løper maraton fortere, sier han.

NYE MÅL: Marius ønsker å løpe under 2.20 på maraton til neste år. Foto: Bank of America Chicago Marathon

Drømmer om 2.14

Til neste år er Berlin Maraton på høsten årets store mål og da skal Marius prøve å presse ned tiden ytterligere.

– Målet er å løpe på under 2.20. I tillegg har jeg lyst til å prøve å senke halvmaratontiden min ned mot 1.05 i Berlin eller København, sier han.

Nåværende bestenotering på halvmaraton er 1.07 og ble satt i den relativt tungløpte Oslotrasén i år.

– Hva er drømmemålet på sikt?

– Det hadde vært veldig stas å løpe ned mot 2.14, men det kan riktignok bli vanskelig å oppnå målet med dagens arbeidssituasjon. Lange dager med mye overtid er ikke ideelt å kombinere med løping på det nivået, sier han.

« Det hadde vært veldig stas å løpe ned mot 2.14 »
Marius Skeide Ruth

Begynt på studier

I høst startet Skeide Ruth på masterstudier i regnskap og revisjon ved Universitetet i Stavanger ved siden av fulltidsjobb. Siden han allerede har en bachelorgrad i revisjon og en mastergrad i økonomisk styring fra Norges Handelshøyskole, trengs det bare enkeltemner for å kunne bli statsautorisert revisor.

– I løpet av ett år vil jeg få tittelen statsautorisert revisor. At jeg begynte på studier ved siden av jobb gjør at hverdagen blir enda mer krevende å få til å gå rundt. Heldigvis har jeg en tålmodig kjæreste, sier Stavanger-gutten med et smil.

– Hvordan greier du å kombinere løping, jobb og studier?

– Det handler om prioriteringer. Jeg synes det er gøy å løpe fort og er lysten sterk nok får man det til, sier han.

STUDIER: I høst begynte maratonløperen på masterstudier i regnskap og revisjon ved siden av fulltidsjobb i EY. Foto: Bank of America Chicago Marathon

Tenk langsiktig

– Hva er ditt tips til mosjonister som ønsker å bli bedre til å løpe?

– Gjør trening til en hyggelig aktivitet og bygg deg opp over lang tid. Du blir ikke verdensmester over natten. Jeg har holdt på i ganske mange år for å komme dit jeg er nå. Min regel er at kontinuitet trumfer enkeltøkter. Det er bedre å løpe langtur hver søndag, enn å løpe en veldig bra langtur en gang i måneden. Jeg anbefaler også å planlegge treningen godt, siden da blir det lettere å gjennomføre, sier han. 

« Gjør trening til en hyggelig aktivitet og bygg deg opp over lang tid »
Marius Skeide Ruth

Da Marius var yngre var han en av Norges beste skiskyttere, med en sølvmedalje fra junior-NM som beste resultat. Etter han flyttet til Bergen for å ta masterstudier i Bergen ble han bitt av løpebasillen. 

– Det er nok en fordel at jeg har et veldig godt treningsgrunnlag fra jeg var yngre. Med hjelp fra Albert Masdal har jeg sakte men sikkert blitt en bedre løper, sier han.

Nå har Marius kun seks løpere med norsk pass foran seg på årets Norgesstatistikk. Dermed kan han være aktuell for å slåss om en representasjonsplass under neste års friidretts EM i Paris, hvor blant annet en lagkamp på halvmaraton inngår i programmet.