BESKYTTER SEG: Lars Jensrud har friskluftsmaske med patroner på hofta som sørger for at fluorstøv ikke skal trekkes ned i lungene. Foto: Iván Kverme

Milslukern bygget eget anlegg for å rense luften

Milslukern smører opptil 150 skipar om dagen. Med maske, hansker, ventilasjon og ekstra avsug tror de beskyttelsen er god nok.

En splitter nyoppusset sportsbutikk møter oss på Ullevål Stadion. Herfra betjener Milslukern Norges rikeste skikunder. Den viktigste kundegruppen er mosjonistene. Foran Marcialonga, Holmenkollen Skimaraton, Vasaloppet og Birkebeinerrennet går kassaapparatet varmt i første etasje. I andre etasje er det egne smørerom og sliperom i tillegg til monteringsverkstedet.

– Når vi smører fluor går døren igjen, sier butikksjef Lars Litlere.

– Vi krever at de som er på jobb skal bruke verneutstyr. Maske og hansker. Vi tar helsen alvorlig. Det er viktig, sier faglig leder for ski, Eirik Bentzen.

All fluor smøres samme dag

Joda, skismører Lars Jensrud har hansker og friskluftsmaske når fluorpulveret brennes inn. Men selv om ventilasjonsanlegget går for fullt, og innsuget er plassert på veggen nær skiene som smøres, trekker fluorosen uansett rett ut i rommet.

At det ligger mye gliderrester på gulvet er ikke til å unngå selv om butikken bedyrer at de passer på å gjøre rent ofte.

« Før Birken var det tidligere glitter i luften her oppe, og det beveget seg rundt i lokalet »
Eirik Bentzen, Milslukern

– Det er ikke farlig i seg selv, men når vi bruker varme og børsting dras det opp støv. Og når vi bruker parafinprodukter bruker smøreren støvmaske, men på farlige produkter har vi friskluftsmaske, sier Litlere.

SKIFTET UT: Milslukern-sjef Lars Litlere har akkurat innviet ny butikk, og i fjor bygget de ventilasjonsanlegg i smørerommet fordi det de nettopp hadde installert ikke var godt nok. Foto: Iván Kverme

Han bekrefter at det er omstendelig med alt sikkerhetsutstyret. Derfor samles fluorsmøringen til én dag i uken hos Milslukern. Alle er ikke like organiserte.

– For mange smørere handler det om at man skal smøre ett skipar og ett til, og enda ett. Det er ikke så sunt, sier Litlere.

– Særlig når man er i en smørebod på et skirenn. Da må man ha med maske, batteri og alt pikk-pakk hvis det skal være stuerent.

Nytt anlegg var for dårlig

Butikken selger gassmasker og friskluftsmaske til en tusenlapp eller ti. Som livsforsikring blir alt billig.

Ventilasjonsanlegget har Milslukern montert selv etter at det forrige, som ble installert av en stor norsk installatør, raskt ble skrudd ned fordi det ble for mye støv - selv om det tilfredsstilte kravene. Og de har også fått eget avsug på smørejernet, selv om det ikke er tilkoblet for anledningen.

– Før Birken var det tidligere glitter i luften her oppe, og det beveget seg rundt i lokalet, sier Bentzen.

PÅ AVVEIE: Lars Jensrud brenner inn fluorpulver i skisålen, men langt fra all fluorrøyk finner veien inn i avsuget. Foto: Iván Kverme

– Nå er det en helt annen luft, sier smører Lars Jensrud.

– Vi kjøpte ny vifte som nesten er for kraftig. Vi kjører den på maks når vi bruker pulver. Ellers ikke, sier Litlere.

– Vi har sett på ulike løsninger, men noe er umulig å jobbe med. Det beste for oss er slik det er nå. Egentlig burde det vært et helt rent lakkeringsverksted, men dit er vi ikke kommet, sier Litlere.

– Hvor lenge har dere vært nøye?

– Ihvertfall de åtte årene jeg har vært her hos Milslukern, sier Jensrud.

BRA NOK? Lars Jensrud viser hvor all fluorosen skal suges inn, men røyken syntes i like stor grad å ville gå ut i smørerommet. Foto: Iván Kverme

Kraftig vekst i sliping

Kundene betaler mellom 400 og 1.700 kroner for skiprepp. Da snakker vi fort om 5 millioner kroner i inntekter. Fluorforbudet for barn under 16 år har redusert fluorsalget, men det har bare medført at kundene har brukt pengene på noe annet.

« Det burde stått et dødningehode på boksene »
Eirik Bentzen, Milslukern

– Nå er det mye mer fokus på slip enn på fluor, og dermed er kostnadene blitt enda høyere enn før. Vi har økt omsetningen med 50 prosent på slip i år i forhold til året før, sier Bentzen.

– Har høstens funn i Dagbladet vært overraskende?

– Nei, men det er synd at folk ikke har tatt dette seriøst. Smørere har stått i små buer uten ventilasjon. De har vært sløve. Det er synd, sier Bentzen.

– Swix har sagt at man skal bruke maske.

– Enkelte har blitt flinkere, men folk tar det ikke helt på alvor ennå. Det er ikke sunt å smøre ski.

– Har Swix vært flinke nok?

– Nei absolutt ikke. De har forsåvidt sagt at man må stå i ventilert rom, men de burde vært mer tydelig på at man må bruke ordentlig verneutstyr med maske og hansker.

SAVNER ADVARSEL: Faglig leder for ski, Eirik Bentzen, i Milslukern mener det burde vært et dødninghode på fluorboksene, og legger til at han mener Swix ikke har vært flinke nok til å advare mot helsefare. Foto: Iván Kverme

Dødninghode

I smørerommet står en boks fluorpulver fra Swix.

– Denne boksen har ikke noen advarsel om fare, sier vi.

– Men her er nyere bokser. Her står det at man må unngå innånding av støv, ikke røyke og ikke varme opp over 300 grader, sier Litlere.

– For mange år siden var det en skismører fra Fauske som røkte rullings etter å ha lagt pulver. Han gikk rett i bakken og ble sendt på sykehus. Han overlevde, men var dårlig lenge. Til slutt kom noen på at det han hadde gjort var å røyker fluorpulver, sier Eirik Bentzen.

– Det burde stått et dødninghode på boksene, sier han.

Bentzen forteller at han merker at kundene er blitt skeptiske, og at noen sier de ikke tør bruke fluor.

– Men det er synd dette kun skal gå utover langrenn. Ta goretexjakker eller regntøy. De er også fulle av fluor. Men man tar tak der det gjør mest vondt - i nasjonalsporten. Men sunt er det ikke, sier Bentzen.

FARLIG BØRSTING: Det er ikke alltid like bekvemt å ta på seg fullt verneutstyr, og skjermene på rotobørstene skjermer for en del av gliderstøvet når Lars Jensrud prepper ski. Foto: Iván Kverme

– Og vi selger massevis av fluorprodukter til alpinistene. Og der går det én boks til ett par ski selv om det også brukes mye såpe (fluor i fast form, red. anm.).

–Jeg mener Skiforbundet var for raskt ute med å forby fluor. Det burde vært opplyst at man kan bruke produkter uten helseskade. Som såpe, sier Bentzen.

Forrige måned forbød det internasjonale skiforbundet all bruk av fluor fra og med 2020-sesongen.

Swix: – Overrasket

Swix-topp Åge Skinstad sier følgende om Eirik Bentzens kritikk av Swix:

– Jeg er overrasket over Bentzens uttalelser da han representerer en racingbutikk som har hatt ekstra oppfølging av oss. Milslukern har deltatt på en rekke kurs og innsalgsmøter hos oss. De har også hatt våre masker til salgs og i bruk i butikken. De både selger og bruker våre arbeidshansker, samt at de har mottatt egne smørebukser og smøreforkler til ansatte fra oss. Reservefilter til maskene er også til salgs i butikken og blir byttet ut av de ansatte som bruker våre masker, hvert år. I fjor solgte vi avsug til smørejern til dem, uten at jeg vet om de har tatt disse i bruk.