SMØRE-MISTANK: – Pappa var flere ganger var i veldig dårlig form da han kom hjem fra samlinger og konkurranser med intensiv skipreparering. Det gjaldt også smøreøktene i kjelleren, sier Lars Erik Erøy etter at faren døde av lungekreft. Foto: Iván Kverme

Lars Eriks ski-pappa døde av lungekreft

Jan Erøy hadde vært kjernesunn ski-trener og ski-smører i 30 år da han plutselig fikk lungekreft og døde.

Før var det røykerne som fikk lungeproblemer. I dag er det skismørerne.

Jan Erøy var skitrener i Østfold fra midt på 1980-tallet. Fra tidlig på 1990-tallet smurte han store mengder ski for et antall Østfold-skiløpere.

Høsten 2015 merket han lungeproblemer og måtte tømme den ene lungen som var full av vann. Vinteren 2016 fikk han diagnosen aggressiv lungekreft med spredning. Fem måneder senere var han død.

– Jeg var forsøkskaninen hans da han lærte seg skismøring sent på 1980-tallet. Han var aktiv, og smurte 5-10 skipar hver helg gjennom mange år. På NM og Hovedlandsrenn smurte han utallige ski. Han hadde ansvaret for 15-20 utøvere som hadde 3-4 par ski hver, sier sønnen Lars Erik Erøy som i dag jobber som senterleder for Olav Thons kjøpesenter i Töcksfors.

« Han brukte mye fluorpulver i perioder - helt til det siste. Han hadde ingen brems på pulverbruk »
Lars Erik Erøy

– Jeg husker at pappa kom hjem med fluorpulver før det var kommersielt på markedet. Så han har nok stått i denne røyken siden 1988 - altså i 28 år.

Brukte ikke beskyttelse

Faren brukte, i likhet med mange andre i samme rolle, lite eller ingen beskyttelse.

– All smøring skjedde innendørs, og det var aldri spesiallagde rom. Han smurte i kjelleren, og fortsatt i dag er det voksbelegg på veggene av all glidingen. På skisamlinger var det kjellerlokaler på hoteller. Avtrekk var ikke tema.

– Hvorfor brukte han ikke maske?

– Han brukte gassmaske i en liten periode, så sikten var så dårlig at han skar ut hull til øynene, og da var den ikke lenger tett. Det var ikke regelmessig bruk.

« Han mistenkte selv at skismøring var årsaken, men legen trodde ikke på ham »
Lars Erik Erøy

– Han brukte mye fluorpulver i perioder - helt til det siste. Han hadde ingen brems på pulverbruk selv om han de seneste årene var forkjemper for bruk av fluorfrie blandinger han fant at fungerte like godt til en brøkdel av kostnaden.

– Det hang også sammen med at han kjempet for at yngre utøvere ikke skulle bruke så dyrt utstyr i mindre konkurranser, sier Lars Erik Erøy.

Mistenkte skismøring

Jan Erøy var selv skiløper på kretsnivå i ungdomsårene frem til han gikk i militæret. Så gikk han i trenerrollen og var leder i Østfold skikrets med ansvar for skiprepareringen.

– Vi ordnet det slik at når vi var ute på reise ordnet pappa ski og jeg mat, sier Erøy.

– Pappa ble ikke obdusert. Det var aldri noen som sa at skismøring var årsaken. Men han var flere ganger i veldig dårlig form da han kom hjem fra samlinger og konkurranser med intensiv skipreparering. Det gjaldt også smøreøktene i kjelleren. Det var mye slim i luftveier.

– Han mistenkte selv at skismøring var årsaken, men legen trodde ikke på ham. Sykepleierne håndterte cellegiften, og hans varsel om mulig årsak ble ikke behandlet eller utforsket, sier Erøy.

Jan Erøy drev et lastebilfirma med syv biler, men «mekket» ikke på bilene, og var ifølge sønnen ikke utsatt for eksos.

– Enten har han vært skikkelig uheldig ellers tror jeg dette skyldtes skismøring, sier Lars Erik Erøy.