+ mer
I YOSEMITE: Fluefisket er det mest pittoreske fisket.  Foto: NTB Scanpix

Guide: Alt du trenger til fluefisket

Få ting kan naturlig romantiseres på samme måte som fluefisket. Det er litt flaut. 

Selv om naive folk sier at det ikke har noe å si, så har det faktisk noe å si hva du har på deg – selv når du fisker. Den mest pretensiøse snøreaktiviteten med lang stang og liten snelle er også den mest elegante: Fluefisket. 

Den britiske poeten Izaak Walton visste dette allerede i 1653. Da skrev han at fluefiske var «... rekreasjon for den tenkende mann». Ikke verst. 

I ELVEN: Skuespilleren Elsa Martinelli likte fluefiske. Her en gang på 50-tallet. Foto: NTB Scanpix

Født i England

Som all annen overklasseaktivitet bermen bedriver i dag stammer fluefisket fra Storbritannia. Neida. Det er annektert som alt annet. I virkeligheten er den første nedskrevne beskrivelse av fluefisket gjort i år 200, av den romerske forfatteren Claudius Aelianus på besøk hos makedonske fiskere som brukte egenproduserte fluer. 

Det skulle ta tusen år før noe skikkelig ble skrevet i England om dette. Da dukket en beskrivelse av sporten opp i en håndbok jottet ned om den britiske herremannes fritidsaktiviteter – skrevet av en kvinne. 

« I en tid hvor de fleste må se seg nødt til å feriere hjemme, kan fiskesporten blusse opp som en god måte å isolere seg selv fra smittefare. »

Utover 1800-tallet ble fluefiske en ekstremt populær sport, bedrevet selv i dress og flosshatt av overklassefolk. Og i 1874 designet amerikaneren Charles F. Orvis den første skikkelige moderne snellen slik vi kjenner den i dag. Selskapet han startet, The Orvis Company, er fortsatt synonymt med fluefiske nå til dags. 

Turistfellen

Som du sikkert har skjønt allerede er fluefisket romantisert i årtusener. I vår tid er den aller største romantiseringen gjort i 1992. Robert Redford regisserte da helaftensfilmen «A river runs through it», med en ung Brad Pitt med midtskille i hovedrollen. Her fiskes det i landskap som tatt rett ut av en H.C. Andersen-fortelling. Og selve fisket er i seg selv terapi for karakterene.

For fluefisket har alltid blitt gjort i pittoreske, Instagram-vennlige omgivelser. I bunnen av stupbratte daler kledd i Edelweiss. Vadende i sirklete elver med lavthengede frukttær rundt. I Yosemite med hvitkledde fjell i horisonten og klinkende klart vann rennende gjennom beina. 

FISHERMAN: Den amerikanske presidenten Jimmy Carter var en ivrig sportsfisker. Her på en visitt i Japan. Foto: NTB Scanpix

Fluefisket er unektelig romantisk. 

Men nå skal alt være high-tech

Det romantiske ved fluefisket har dog endret seg med tiden. Noen romantiserer mer på utstyr enn opplevelse. Mens andre er fokusert på stillhet og alenetid. 

Sistnevnte er det lett å sympatisere med. På utstyrsfronten trenger ikke alle å ta den like langt ut som en 57-åring i Tour de Finance, utstyrt med karbonsykkel, tights, shavete legger og stresskofferten sendt med egen taxi inn til Brygga – fordi «...det er unødvendig vekt når jeg skal slå rekorder på Strava».

Dog er det unektelig trivelig å kunne fryde seg over vellaget (og vakkert) utstyr. Her er derfor en liste med fiskeverdens kuleste stæsj. For deg som ikke har som eneste mål å ende opp på et Polaroid-bilde på en brun bule, med deg selv med en gigantisk røy i favnen. Noen ganger er det mer enn nok premie ved å bare stå alene i elven og trekke inn den friske, våte luften. 

SNELLE: Hardys «The Perfect» er snella som har stått nærmest uendret fra sin originale utførelse, selv 100 år etter dens introduksjon. Foto: Produsenten

Førstelinje

Det viktigste er naturligvis hvilken whiskey du skal fylle opp Camelbaken med. Neida. Først ut er snelle og stang. 

 • Snelle: Hardy the Perfect (5.990 kroner)
 • Stang: Winston Air TH (12.000 kroner)

For snellevalget må en se mot Storbritannia – atter igjen. Hardy har laget slike siden 1891. Og derfor kan man trolig stole på dem.

STANG: Fra amerikanske Winston. Foto: Produsenten

For stang skiftes blikket til San Fransisco, hvor Winston holder til. Selv om navnet lyder britisk som bare pokker, er de amerikanske. Men det setter ikke Winston tilbake. Her lager de dritdyre, men også fantastiske fiskestenger i tradisjonell utførelse. Modellen Air TH er godt designet for litt tyngre fiske, slik at du med enkelhet kan lande ruggen uten å knekke stangen. 

Andrelinje

Så har du naturligvis kommet til det viktigste: Bekledningen. 

 • Vadebukse: Patagonia (8.000 kroner)
 • Vadesko: Patagonia (6.000 kroner)
 • Skjorte: Drake's (2.000 kroner)
 • Hatt: Stetson (1.000 kroner)
 • Fiskevest: Filson Foul Weather Fly Fishing Vest (3.000 kroner)

For komfortens skyld velges moderne vadebukser og sko. 

Fiskevest: Filson Foul Weather Fly Fishing Vest (3.000 kroner) (1 / 5)

Tredjelinje

Sist men ikke minst trenges litt «attåt». 

 • Veske: Vevet snøreveske (helst vintage og godt brukt)
 • Håv: Orvis Classic (700 kroner)
 • Solbriller: Maiu Jim Ho'okipa (2.500 kroner)
Veske: Vevet snøreveske (helst vintage og godt brukt) (1 / 3)

Kjøretøyet

Ingen ting er som å være eiendomsmegler, kjøre Tesla Model X og bli tatt for tjuvfiske på landet. Et noget mer stilfult substitutt kommer fra Amerika. Der har de i alle år laget biler som er joviale og perfekte for utendørsaktiviter. 

Kremvalget er uten tvil en Jeep Wagoneer, med vinylpaneler i treimitasjon. Modellen, som var i produksjon fra 1962 til 1991, har stor boltreplass og en minst like stor motor. Akuratt det du trenger til fisketuren. Attpåtil er Wagoneer en bil som ingen hater utseendet på (spesielt om den er gammel nok). Dermed slipper du enklere unna ved dårlig parkering. 

KJØRETØYET: Jeep Wagoneer fra 1975. Modellen er naturligvis ikke lenger i produksjoner, men er pent brukt eksemplar burde ikke koste deg mer en halvparten av en daff Tesla. Foto: Jeep

Destinasjonene

OK. Så da er utstyret i orden. Men hvor skal du dra? 

 • Altaelva 
 • Numedalslågen
 • Mistra

Ifølge bladet Jakt og Fiske finnes det over 600 laks- og sjøørreteelver i Norge. Noen av dem er bedre enn andre. Den 50 kilometer lange Altaelva, som starter ved grensen til Finland, er en stor favoritt og har lenge vært viden kjent for sitt gode fiske. På listen finnes også pittoreske Numedalslågen (Norges tredje lengste elv, på over 350 kilometer i strekke) – et noe lettere tilgjengelig valg for de som holder til i og rundt hovedstaden. 

Sist men ikke minst må Mistra i Rendalen nevnes. Ved Åkrestrømmen renner den ut, etter å ha sildret gjennom en bratt V-formet dal. Kulere blir det sjelden. Spesielt ikke om du får en storvoksen ørret på kroken. 

Skitt fiske - og husk nå fiskekort!

PÅ NORSK: Det blir ikke mer idyllisk enn dette. Bare se for deg selv langs denne norske bekken. Foto: NTB Scanpix

Premium