+ mer
GOD AMATØR: Emilie Finckenhagen (i rødt) rir hesten Eternal Flame inn til overlegen seier på Øvrevoll galoppbane Kristi Himmelfartsdag. Det ble en seier til og dermed to av tre mulige i løpet av dagen. Foto: Roger Svalsrød, hesteguiden.com

Amatøren slår proffene på hesteryggen

Til tross for allergi og benskjørhet er Emilie Finckenhagen i ferd med å etablere seg som toppjockey. Bachelor-studier og coronavirus er en del av hverdagen.

– Selv om jeg er allergisk mot høy, hester og andre dyr, snek jeg meg som liten jente opp i stallen på Lønnås hvor det også var et kattepensjonat. Der tjente jeg etter hvert nok penger til å få meg en hest på fôr, sier Emilie Finckenhagen.

Snaue 20 år senere ligger den 24 år gamle Bærums-jenta på femte plass over mestseirende ryttere på Øvrevoll så langt i år med over 80.000 innridde kroner. Hun er ydmyk overfor at coronakrisen har hindret mange utenlandske jockeyer å konkurrere her, men hun vant en rekke løp også ifjor.

– Jeg var så heldig å få representere Norge i World Cup of Nations i USA. På grunn av dårlig vær ble løpet flyttet fra gress til grus og da vant jeg blant annet på grunn av min erfaring fra dirt track som vi rir mye på her i Norge, innrømmer hun.

SØLESPRUT: Med erfaring fra sølen på Øvrevoll vant Emilie Finckenhagen likegodt World Cup of Nations i USA da løpet ble flyttet fra gress til dirt track. Foto: Privat

Støl og frelst

Veien fra kattepensjonatet til Jenny B. Hansen til stallen på Øvrevoll gikk via ponnigalopp på Hansens ponnier og mye tid i stallen ved hytta i Rendalen. Den tidligere hestetreneren eier for øvrig også hesten Fort, som var en av de to hestene Emilie Finckenhagen red til seier på Kristi Himmelfartsdag. Som ivrig hobbyfotograf tok Finckenhagen også mye bilder på Øvrevoll og fikk etterhvert ri galopphester på tur.

– Da jeg for 10 år siden fikk ri en hest skikkelig i tre runder på banen ble jeg ikke bare støl, men også frelst. Etter hvert fikk jeg leie hester til løp og jeg valgte Eikeli videregående skole for den lå nærmest banen så jeg rakk å ri før skolen, legger hun til.

Hun ble etter hvert tatt inn under galopptrener Are Hyldmos vinger, som er stolt av sin elev.

– Emilie er flink til å ri og ikke minst rolig, noe som smitter over til hesten. Hun er samtidig flink til å få hesten til å tenne til når hun må, sier han.

SEIERSGLIS: Så glad blir Emilie Finckenhagen på Eternal Flame når hun passerer målstrken først. Foto: Roger Svalsrød hesteguiden.com

Improvisasjon

Før et løp forsøker han å formidle mest mulig informasjon om hesten til rytteren, men det er ikke alltid plan A eller plan B kan brukes.

– Vi har alltid en plan, men med mange hester i feltet går det ikke alltid som planlagt. Da gjelder det å bevare roen, beregne tempoet, legge en god taktikk og følge den planen som gjelder til slutt, sier Hyldmo, som har nærmere 40 års erfaring som hestetrener.

Erfaring har også Emilie Finckenhagen, men hun fikk ikke tatt amatørlisens før i 2014, men karrièren startet likevel ikke med en gang.

PROFF OG AMATØR: Amatørrytteren Emilie Finckenhagen hevder seg godt blant jockey-ene, også fordi hun får verdifull hjelp av den erfarne hestetrenere Are Hyldmo. Foto: Andreas Scheel

Brakk ryggen

– Jeg falt av og brakk ryggen, noe som skyldes at jeg lider av benskjørhet, så jeg fikk ikke konkurrert før i 2015. Allerede da vant jeg imidlertid mitt første løp på Queens Delight, sier Finckenhagen, om sin favoritthest.

Det skyldes at hun begynte å ri den allerede for ni år siden da den kun var to år gammel, og at hun for tre år siden overtok hesten fra tidliger eier. Det er blitt flere seire og gode resultater på egen hest, men hun rir en rekke andre hester også, gjerne flere hver løpsdag. 17. mai red hun fire løp og Kristi Himmelfartsdag tre, hvorav to endte med seier.

– Det var en veldig god dag på jobben, erkjenner hun.

I motsetning til ekte jockey-er og lærlinger er selve løpet imidlertid ikke en jobb for henne som amatørrytter, da hun ikke får betalt for å ri.

– Jeg gjør det fordi det er gøy og når jeg vinner hender det jeg får en gave eller noen prosenter av pengepremien, sier Finckenhagen.

EGEN HEST: Emilie Finckenhagen har ridd Queens Delight siden hesten var to år gammel, vunnet flere løp med den og de siste tre årene har hun eid den selv. Foto: Andreas Scheel

Konkurrerer med proffene

Det hun får betalt for er å trene hestene og jobbe i stallen, blant annet for Hyldmo. Seirene og premiepotten, hvor 80 prosent går til eieren, inngår imidlertid i rytterens klassisfisering, noe som har gitt Finckenhagen en god standing.

– Ryttere med amatørlisens, erfaring og etter hvert seire gir adgang også til å konkurrere i proffløp. Suksess avler suksess og Emilie er blitt lagt merke til. At hun da også får konkurrere på de beste hestene er viktig, sier Hyldmo om rytteren som har ridd inn over 700.000 kroner i Norge.

Det har hun gjort i konkurranse med de aller beste, både kvinner og menn.

– Jenter er likestilt i galopp, konstaterer hun.

HJEMMEBANE: Øvrevoll galoppbane ligger idyllisk til i Bærum utenfor Oslo, kort vei fra Emilie Finckenhagens barndomshjem og siden hennes videregående skole på Eikeli. Foto: Andreas Scheel

Toppidrett

Alt dette gjør hun samtidig som hun studerer andre året til en Bachelor som førskolelærer på Høyskolen i Innlandet på Hamar. Selv med toppidrettsstaus har det blitt en del pendling, men nå er det hjemmeskole.

– Coronaviruset har gjort at jeg kan være mer i stallen og fått ridd flere løp. Det har vært en drøm å lykkes og jeg vil fortsette som rytter, men jeg vil også fullføre skolen, presiserer hun.

Fortsetter hun suksessen kan det ta tid før hun får jobbe med barn, selv om hun ønsker et liv ved siden av stallen.

Premium