+ mer
HVIT BALL: Selv om ITF bestemte at alle tennisballer skulle være optisk gule allerede i 1972, fortsatte Wimbledon å spille med hvite tennispaller frem til 1986. Her forsvarer australske Margaraet Court tittelen mot Evonne Goolagong under Wimbledon i 1971.  Foto: Getty Images

Tennisballens farge er et evig diskusjonstema

Hvilken farge er egentlig tennisballen? Selv om verdens beste tennisspiller har gitt sitt svar, har TV-personligheten Sir David Attenborough hatt størst påvirkning på ballens utvikling.

Da nyheten om at Wimbledon måtte avlyse årets tennis-turnering, 1. april, var det mange som håpet at det var aprilsnarr. Sist gang den tradisjonsrike turneringen måtte avlyse, var det andre verdenskrig. Denne gangen er skyttergravene tomme, forsvaret i karantene og fienden usynlig. Siden 1877 har Wimbledon vært ensbetydende med britiske tradisjoner - etterhvert også en folkefest for tennissporten.

I fjor var det i overkant av 500.000 tilskuere tilsammen, i løpet av de 13 dagene fra juni til juli. Arrangementet omsetter gjennomsnittlig for rett over 3 milliarder norske kroner. Nå er arrangementet avlyst, og den britiske arrangøren må sette til livs pandemi-forsikringen de tegnet for nesten 20 år siden.

GUL ELLER GRØNN? Diskusjonen rundt tennisballens farge nådde et høydepunkt da en tilfeldig «tennispappa» filmet Federer mens han ble spurt om ballens farge. Svaret, «gul, selvfølgelig», ble filmet og blåste liv i den evige diskusjonen. Er tennisballen gul eller grønn? ITF er imdlertid tydelige i sin mening. Tennisballen skal være i fargen optisk gul. Foto: Getty Images

I år vil tribunene til «All England Croquet and Lawn Tennis Club» altså stå tomme. Ingen TV-løsninger der utøverne spiller uten heiarop foran kameramenn. Ingen kameralinser som skal følge den gule (?) ballen fra kant-til-kant. Ingen som zoomer inn på spillernes ansiktsgrimaser i hvilepausen. Ingen forstørrede logoer som er tilpasset TV-linsen.

55 millioner tittere på TV

For TV-tittere rundt i verden er nok skuffelsen vel så stor. I fjor var det 9,6 millioner mennesker som så på finalen mellom Federer og Djokovic på BBC. Til sammenligning var det 8,3 millioner som tittet på semifinalen til England under fotball-VM i 2018. Tennissporten tangerer fotball på TV-skjermen. Totalt var over 55 millioner mennesker i verden som så Wimbledon-turneringen via BBC og ESPN i fjor.

BBC-LEGENDE: Sir David Attenborough skal ha mye av æren for at Wimbledon ble vist i farger. Under den aller første fargesendingen til BBC, Wimbledon-turneringen i 1967, var han sjef for produksjonen. Her er han med datteren Susan, under turneringen i 2017. Foto: Getty Images

Tennis på TV har en lang og unik tradisjon. Da Storbritannia skulle introdusere sine første farge-sendinger i 1967, var Wimbledon-turneringen den aller første direktesendingen som ble vist i farger noen sinne. Turneringen hadde blitt vist i svart/hvit siden 1927, men èn person i produksjonsavdelingen hadde nye planer. Det var Sir David Attenborough, som nå er mest kjent for sine naturdokumentarer, «Planet Earth» og et behagelige stemmeleie, som var ansvarlig for produksjonen. Han hadde insisterte på å fremskyndet farge-TV produksjonen til Wimbledon-turneringen i 1967. Plutselig var gresset på skjermen grønt, menneskene hadde levende hudtoner og publikum fikk fortjent honnør for dagens antrekk. Det var bare ett problem - ballen var fremdeles hvit – og vanskelig å se for TV-seerne.

Da resten av Europa- og USA etterhvert ble vant med farge-sendinger, måtte ballens farge offisielt forandres av ITF (Internasjonale Tennisforbundet). Valget falt på en gul/lime farge som skulle være synlig gjennom TV-skjermen. Siden 1972, har den gulfargede ballen vært standard i alle land. Men ingen har helt klart å bestemme hvilken farge ballen har. Er den gul? Grønn? Gul, med litt grønt i? Lime-grønn?

Tennis-pappa fikk igang diskusjonen

Tennisballens fargekode har vært et diskusjonstema i mange år. Store mediehus som «The Atlantic», «The New York Times» eller «The Guardian» har skrevet artikler om den mystiske fargekoden. I 2018 gikk debatten viralt på sosiale medier da en «tennis-pappa» spurte Federer på direkten om hvilken farge han mente at ballen er. Svaret: «Gul, selvfølgelig», ble filmet og delt til flere hundre tusen mennesker.

Etterpå ble laget egne spørreundersøkelser på hvilken farge ballen har Twitter. Noen brukte også Photoshop for å bevise at fargen faktisk er grønn. Xerox utnyttet anledningen til å lage en reklamekampanje basert på det store spørsmålet rundt tennisballens farge. Forskeren Dr. Mark Fairchild fra Rochester Institute of Technology kastet seg også inn i debatten. Svaret var skuffende. Tennisballens farge er en blanding av gul og grønn. Derfor konkluderte han med at man kan kalle ballen for både grønn eller gul. I følge ITF sine offisielle sider heter fargen «optisk gul»

KLESKODE HVIT: Da rumenske Simona Halep slo Serena Williams under Wimbledon-finalen i fjor hadde kleskoden allerede blitt endret tre ganger siden starten. Kleskoden kan dateres tilbake til viktoriatiden, men offisielt ble hvit-på-hvit en regel i 1963. Ballen er i det minste godt synlig. Foto: Getty Images

En ball på avveie

 Tennisballen har forandret karakteristika mange ganger gjennom årene. Før den ble hvit, var den svart. Først ble de laget av korker, ull – eller menneskehår. Ballen slik vi kjenner den nå, er laget av gummi med et lag av filt over. De forskjellige produsentene lager naturligvis forskjellige baller, og debatten rundt hvilke baller man skal bruke på forskjellige underlag – og hvor mye trykk ballen skal ha for å gi et optimalt sprett, er en rutinemessig diskusjon foran hver eneste «Grand Slam» turnering.

Vi har alle et forhold til den «optisk gule» ballen. Den tilhører barndomsminner. Liggende forlat i en gresskant. Mellom et gjerde, over taket på skolebygningen eller i munnen til en stolt hund. De fleste har brukt noen minutter på å lete etter en tennisball i løpet av livet.

Neste gang du bøyer deg ned for å plukke opp en bortkommen ball blant ugresset, kan du skjenke en liten tanke til Sir David Attenborough, som altså skal ha noe av æren for ballen i dag har en gjenkjennelig farge. Optisk gul (eller er den grønn?).

Premium