+ mer
BAK OG FORAN KAMERAET: Larry David spiller seg selv i Curb your enthusiasm etter Seinfeld-suksessen. Nå er den tiende sesongen lansert. David forbigår da hitshowet fra 1989, i det minste i antall sesonger.  Foto: HBO Nordic

Seinfeld-skaperen danker ut Seinfeld

Curb Your Enthusiasm kommer i sin tiende sesong med Seinfeld-skaper Larry David både foran og bak roret. HBO-seriens største overraskelse er derimot ingen overraskelse. 

Sett Seinfeld? Ja, det har du nok. 90-tallets komiserie nummer én (Friends kan diskuteres) er hard å slå ut. Selv 30 år etter at siste episode hadde premiere. Men det var ikke bare Jerry Seinfeld som stod bak alle morsomhetene i sitcom-suksessen. En annen serieskaper var også med på plakaten: Larry David. 

Etter Seinfeld-suksessen tok han turen videre til en helt egen TV-serie, hvor han spiller seg selv – og alt fokus er på han. Synes du karakteren til Jason Alexander, George Costanza, var irriterende i Seinfeld? Da er det bare å stålsette seg. George var ifølge ryktene nemlig basert på Larry David selv. Og i Curb Your Enthusiasm skrur han det hele opp minst tre-fire hakk i social awkwardness

KJENTFOLK: En flust av kjente fjes spiller enten seg selv eller velkreerte karakterer i Curb Your Enthusiasm. Her Larry David (til høyre, som seg selv) og komikeren J.B Smood (som Larrys leieboer Leon Black). Foto: HBO Nordic

Og det hele holder fortsatt koken i sesong 10, som nå er strømmetilgjengelig hos HBO Nordic. Det betyr at Larry har forbigått Seinfelds ni sesonger. Det er så lenge at denne serien startet sitt liv i 4:3-format. Men kok til tross, holder han like god kok som før? Det er tross alt flerfoldige år siden foregående sesong var ferdig. 

Jada, det er god kok

Om du definerer god kok som at det fortsatt harseleres med skallethet, vanlig kutyme og nådeløs knusing av sosiale kodekser – vel, da er alt som det skal i «Curb».  Larry er fortsatt den skallede jødiske mannen, som både sammen og uten sine venner faller for alle mannefall. Det er sjarmen. Og dermed ville du kanskje ikke vært hans venn. Dette er en overærlig rikmann som spankulerer seg gjennom det som fremstilles som en av verdens mest overfladiske miljøer: Los Angeles og Hollywood. Larry etterlater seg en sti av kaos. Men heldigvis er han stinn av gryn. 

Om du er redd for den velkjente Seinfeld-humorens nesten evigvarende aktualitet kan du slappe av. «Curb» har i sin tiende sesong vært påpasselig med å flette inn dagsaktuelle temaer, som elektriske sparkesykler, #metoo og MAGA. Det er på sett og vis seriens største overraskelse. Hvorfor? Fordi humoren vanligvis er tidløs og uten større makrokontekst, noe som også kjennetegner Seinfeld. Det merker du raskt om du switcher deg inn igjen på en episode av klassikeren. Larry er så ufordragelig som Jerry aldri var – eller turte å være – i Seinfeld. 

HELT PERFEKT: Larry David er den beste til å spille seg selv. Curb Your Enthusiasm er slik det alltid har vært: En perpleks utopi mellom slapstick og halv-intellektuelt sitcom. Foto: HBO Nordic

Curb Your Enthusiasm er en serie du muligens kan kjenne deg igjen i – hvis du er sosialt ukomfortabel eller bare gir faen i vanlig kutyme og etablerte normer. Hvorfor skal en eksempelvis ta noen i hånden, om de nettopp har hostet voldelig inn i sin egen neve? Hvorfor gidde å ta telefonen etter klokken 10 på kvelden? Hvorfor stille seg bakerst i køen når kompisen din er fremme ved kassen? Alle er aktualiteter skamløse herr David tar opp. 

Det er eksempelvis gøy å se Larrys manager, Jeff, bli tatt for å være Harvey Weinstein, og Larry falle offer for sine egne fadeser i en keitete dans med folkeskikken – som oftest vel fortjent. På den måten fortsetter serien der sesong 9 slapp. Underholdningen er vedvarende. 

Dog er det ikke bare hovedpersonen selv som gjør at sesong 10 opprettholder ufordragelighetsnivået. Innslag av velkjente karakterer, som J-B Smood som Leon Black og Susie Essman som Jeffs kone, er sikkert et etterlengtet gjensyn for mange fans. 

Curb Your Enthusiasm (Sesong 10)

Hva

Komiserie om Seinfeld-skaperen Larry Davids sosialt ukomfortable Los Angeles-liv etter suksessen på 80- og 90-tallet. 

Hvem 

Larry David spiller seg selv og står også for regien og manus. En rekke andre kjente komikere og skuespiller stiller også opp, blant annet Michael J. Fox (Tilbake til fremtiden), Ted Danson (Cheers), Cheryl Hines (Suburgatory), Jeff Garlin (Arrested Development), Richard Lewis (Anything But Love) og J.B Smoove (The Millers og Hallpass). 

Hvor

Strømmes hos HBO Nordic fra 20. januar 2020.

Hvorfor

Larry David sier og gjør det alle andre kun våger å tenke. 

Halvveis obskur underholdning

I Norge er ikke serien blant de største. Det er kanskje noe ufortjent. Samtidig er det ikke en serie for absolutt alle. Derimot er det en klassiker som alle Seinfeld-fans burde få med seg, men ikke bare de aller mest innbitte. «Curb» er tilgjengelig, da gjennom evnen til å favne flere, dog kanskje ikke så bredt at det korrelerer med entusiasme ovenfor «Wahlgrens värd» og «Ex on the beach». Om de to sistnevnte representerer noe mer intellektuelt enn «Curb» er en annen sak. Det gjør de selvsagt egentlig ikke. 

På norsk er det nærmeste vi finner Thomas Giertsens «Helt Perfekt», som en – uten å dra strikken for langt – kan si har tatt inspirasjon fra Larry Davids skapelse. Uten at det er noe som helst galt med det. 

Premium
TV