+ mer
«LINDBERGH FOR PRESIDENT»: Denne nye miniserien fra HBO viser Charles Lindbergh som regelrett fascist og ny president i USA under andre verdenskrig. John Turturro (til høyre) spiller en jødisk rabbiner hvis politiske ambisjoner knytter han til presidenten, som stadig viser flere fascistiske trekk og bånd til nazi-Tyskland. I kombinasjon av godtrohet og personlig grådighet blir rabbineren selv delaktig i rasistiske og anti-semittiske aktiviteter. Foto: HBO

Ikke første gang en TV-serie viser USA ledet av fascister

Dette er ikke den første gangen en serie viser USA ledet av nazister. Men The Plot Against America er det beste forsøket hittil.

For hvert år som går blir det lenger siden 40-tallet. Jo vanskeligere kan det på sett og vis bli å virkelig relatere seg til den kolossale lidelsen som bredte seg over verden som et blytungt, mørkt og blodig teppe gjennom disse skjebnesvangre årene. Heldigvis får vi påminnelser. Noen ganger er disse gjort med storslått dramatikk (som i A Hidden Life), noen ganger med humor (som i Jojo Rabbit) og andre ganger med spinnvill virkelighetsfraskrivelse og fantasi. 

I den sistnevnte kategorien finner vi serier som The Man in the High Castle, hvor plottet er historien om et parallelt univers der aksemaktene vant andre verdenskrig og nå leder hele verden. The Plot Against America stiller seg i denne kategorien ved å lage en alternativ tvist på historien, men skiller seg drastisk ut. Spørsmålet er bare om den gjør det på en måte som gagner seeren. 

The Plot Against America (2020)

Hva

Miniserie lagt til en alternativ historie, omkransende en jødisk familie under andre verdenskrig i USA, hvor pilotkjendisen Charles Lindbergh stiller til presidentvalg – som han vinner med populistisk anti-krigspolitikk. Så styrer han landet i en fascistisk retning og knytter bånd til nazi-Tyskland. 

Hvem

Winona Ryder, Anthony Boyle, Zoe Kazan og Morgan Spector spiller alle medlemmer av Levin-familien. Bak regien står David Simon og Ed Burns (The Wire, Generation Kill). 

Hvor

Strømmes hos HBO Nordic fra 20. mars. 

Hvorfor

Kanskje det beste forsøket på en alternativ historie hvor fascisme har den politiske kontrollen i USA på 40-tallet. På flere måten en sterk påminnelse. Relevansen kan være overraskende. 

Gjennomført, men langtrukket

Det tar tid før denne miniserien på seks timelange episoder virkelig kommer i gang. Pilot-episoden skildrer et tilsynelatende normalt, dog idyllisk, forstadsliv for en jødisk familie i New Jersey rundt tiden før USA i virkeligheten ville blitt med i verdenskrigen. 

I stedet er John D. Roosevelt på politisk nedgang for sin vilje til å hjelpe Europa i krigen mot nazistene. «Vinneren» er piloten og superkjendisen Charles Lindbergh, som lover amerikanerne at han ikke atter en gang vil se USA dratt inn i en ny verdenskrig. Hans egentlige, lyssky politiske hensikter ulmer dog i bakgrunnen med anti-semittiske undertoner. 

«OH THE 40'S»: Zoe Kazan og Morgan Spector spiller kone og mann i Levin-familien. Deres rolige forstadsliv i Newark, New Jersey endres på få år fra idyll til mareritt. Foto: HBO

Sakens kjerne

Før vi virkelig får tak på hva denne fortellingen egentlig handler om blir seeren dandert med hverdagslige problemstillinger, gjennom familiekrangel, affærer og barneoppdragelse. Imidlertid med et bakteppe om nazistenes fremmarsj i Europa og deres gryende influens i amerikansk politikk med Lindbergh, som stadig knytter sterkere bånd til Tyskland. Det minnes en regelmessig på gjennom sort-hvitt-innslag og innlagte lyttestunder fra radiosendinger. Men hvor dramatikkens storm virkelig skal ligge er nokså uvisst – selv ut i andre episode. 

Derfra blir det imidlertid raskt klart. Lindbergh plotter snart ut planer og utsagn som tegner om et fascistisk USA, drevet av frykt og rasisme. Flere frampek med elementer fra det vi kjenner fra nazistenes Tyskland, som deportasjon og misbruk av politimakt dukker opp.  For arbeiderklassefamilien fra New Jerseys del, ender de opp med å balansere på en knivsegg for å beholde integritet, livet og familiemedlemmer. 

Flere enkeltscener bygger virkelig opp spenningen på imponerende vis. 

Kjente fjes 

HBO har et talent for å bringe halv-kjente fjes som du ikke kan navnet på inn i hukommelseskategorien «filmstjerner». Spesielt i bi-roller. Da menes navn som Michael Kostroff (advokaten i The Wire) og Morgan Spector (Homeland). 

Kort fortalt består rollelisten av gode skuespillere i overbevisende karakterer. Kombinert med et realistisk, velformulert 40-tallsbakteppe med vide skjørt, dresskledde menn med hatt og blankpolerte biler blir det det hele en god seeropplevelse. 

MYE FOKUS: De to barna i den jødiske familien serien omhandler gis mye skjermtid. Det er underholdende, og spiller en større rolle enn det man kanskje skulle tro. Fra venstre: Azhy Robertson og Caleb Malis i rollene som barna i Levin-familien. De settes på store prøvelser i et USA med fascisme og rasisme på fremmarsj. Foto: HBO

Igjen blir spørsmålet om du holder ut lenge nok. Spennende er dessverre det ikke hele tiden. Men The Plot Against America står likevel som en læresetning i dagens politiske klima: Veien er overraskende kort til fascisme. Og veien dit er brolagt med «gode intensjoner».  

Premium
TV