Serieanmeldelse: Billions (sesong 5) – ikke slutt ennå

Ny sesong, nye muligheter. Billions har vært mang en finansfanatikers favorittserie i fire år. Og det er ennå ikke slutt – tror vi.

SOM FØR: Billions i sin femte sesong er ikke forskjellig fra sine tidligere episoder. Og det er bra. Fra høyre: Taylor Mason (Asia Kate Dillon), Wags (David Costabile), Bobby Axelrod (Damian Lewis), Chuck Roades (Paul Giamatti) og Wendy Roades (Maggie Siff).  Foto: HBO Nordic
TV

Drittkastingen fortsetter. Billions er stadig den gigantiske suksessen av en TV-serie som serverer makeløs maktkamp mellom fiktive milliardærer, striglede hedgefondforvaltere og en hevngjerrig påtalemyndighet i New York. 

Sesong 5 innledes med delstatsadvokat Chuck Roades (Paul Giamatti) på sin fars bryllupsfest. Ironisk nok er hans eget ekteskap samtidig på randen (slik vi fikk vite i sesong 4), og kona Wendy (Maggie Siff) leverer passende nok deres eget nådeskudd denne kvelden. 

Hjemme i New York

I kontorene til Axe Capital står to grupperinger også på randen samtidig som deres fryktløse leder, Bobby Axelrod (Damian Lewis), er på det som virker som en spirituell tripp i skogen for å feire sin egen rikdom. Taylor Mason (Asia Kate Dillon), den unge utfordreren, har kommet tilbake til Axe med de ansatte fra sitt eget foretak, men Taylors nerder virker ikke å passe inn i det brautende miljøet hos Axe Capital. Med andre ord er enda en utfordring servert Wendy, som er hedgefondets psykolog/HR-ansvarlig/motivator. 

Billions (Sesong 5)

Hva

Dramaserie fra Showtime som følger maktkampen mellom New Yorks styrtrike finanselite og påtalemyndighetenes evige søken etter ulovligheter som begås. Samtidig har de to partene, representert av hovedrollene hedgefondforvalter Bobby Axelrod og delstatsadvokat Chuck Roades, nok å styre med seg imellom. 

Hvem

Kreert av Brian Koppelman (Ocean's Thirteen, David Levien (Runaway Jury) og Andrew Ross Sorkin (Too big to fail). De levende bildene er dandert av den samme stjernespekkede rollebesetningen som før, med Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, David Costabile og Condola Rashad. For å nevne noen. 

Hvor

Strømmes hos HBO Nordic fra 4. mai. Ny episode hver bidige uke.

Hvorfor

Fordi få andre amerikanske TV-serier er lekrere for øyeblikket. For ikke å snakke om den uendelige strømmen av press på de forskjellige karakteren utsettes for. 

Men Axe returnerer fra trippen med sin høyre hånd, Wags (David Costabile), for å benytte seg av en PR-mulighet i form av en fotoshoot med glansmagasinet Vanity Fair. Det de to ikke vet er at artikkelen blir Axes introduksjon til det som virker å bli denne sesongens drevne motstander i pengebingen. 

Kombinert med statsadvokat Roades interne intriger på myndighetssiden er denne sesongens maktkamp bestående av «penger» versus «rettferdighet» servert. Men tåler vi enda en utgave av Axe versus Roades? Absolutt. For det er atter igjen realiteten. 

Samme gamle – perfekt

Billions er en av de aller mest estetisk tiltalende TV-seriene som pøses ut av USA for øyeblikket. Axelrods perverse rikdom materialiserer seg i dyre BMW-motorsykler, Van Gogh på veggen, fete klokker på armen, luksushettegensere og high high-tech. Det står i stilistisk kontrast til Roades og hans kollega Kate Sackers (Condola Rashad) miljø, hvor konservative mahognymøbler og pinstripe-dresser er sjef. Rollebestningen presterer forøvrig godt – som før. 

SKÅL FOR NYE LIDELSER: Chuck Roades (Paul Giamatti) møter endeløse utfordringer i Billions – som han for det meste er ansvarlig for selv. Foto: HBO Nordic

Uansett hvem du heier på er deres halv-fiktive verden en fryd å ta del i med øynene. Dog burde ikke dette være noen overraskelse for de som har tittet på de foregående sesongene. 

Det merkes derimot at serieskaperne har latt seg hvile litt for mye på laurbærbladene. Storyen og enkelte scener virker slappere enn i tidligere sesonger. 

Overraskelsene kommer nok heller ikke i form av den endeløse strømmen av gigantisk press som karakterene blir utsatt for. Vi som seere vet at å håpe på noe annet ville vært totalt bortkastet. Ingen får leve i fred i serieskaper Brian Koppelmanns finansunivers. Lidelsene, pengestrømmen og intrigene vil ingen ende ta. Billions partytriks er på sett og vis nettopp dette. Troen på at noen skal ta slutt – for så å snu det hele på hodet. 

AXE: Bobby Axelrod (Damian Lewis) er som alltid den smarte hedgefondforvalteren som elsker å gå litt for langt over streken. Foto: HBO Nordic

Helt perfekt råttent

«Jeg er på kanten av en stor forandring» sier Roades til sin kone dagen etter sin fars bryllup i håp om å vinne tilbake Wendy. Og det gir kanskje Billions deg inntrykket av, da at serien kommer til å bli helt ny. Men det er nok ikke sesong 5. Kona Wendy svarer perfekt: «Det tror jeg på at du tror.» 

Scenen er satt for enda en sesong av Billions – dog kanskje litt mindre intens enn tidligere. Serien er enda ikke ferdig med seg selv. 

Denne serieanmeldelsen er kun basert på første epsiode av serien, som nå streames hos HBO Nordic. 

serieanmeldelse
billions
hbo
hbo nordic
tv
serier
tv-serier
Premium
TV