+ mer
«BOOTS ON THE MOON»: Steve Carell spiller hovedrollen i den nye Netflix-serien «Space Force» om USAs nyeste forsvarsgren.  Foto: Netflix

Steve Carell drar til månen med«Space Force»

Space Force er Steve Carells nye trynefaktor. Huff.

Nylig kom Ricky Gervais (komiker og stjerne fra den britiske utgaven av «The Office») ut med andre sesong av sin nyeste serie. Nå er det Steve Carell (stjernen fra den amerikanske utgaven av «The Office») sin tur.

«Space Force» er en komedie og parodi på USAs splitter nye og allerede mest latterliggjorte forsvarsgren. Resultatet er et overraskende forsøk på primært to ting. For det første prøver serien å være ny gjennom å sette arbeidsplasskomiserie-konseptet til forsvaret. For det andre prøver serieskaperne å gjøre humor av ting som er litt mer nærliggende virkeligheten enn vi egentlig ønsker å innrømme. Førstnevnte er gjennomført med mer finesse enn sistnevnte. 

Vil det bli en suksess? Det vet vi faktisk ikke. Men basert på de første episodene er det tvilsomt. 

Space Force (Sesong 1)

Hva

Komiserie om USAs nyeste forsvarsgren: Space Force. 

Hvem

Steve Carell (The Office) er trynefaktoren her. Med på laget er John Malkovich (Billions, Con Air), Diana Silvers (Booksmart), Tawny Newsome (canal Street), Ben Schwartz (House of Lies), Lisa Kudrow (Friends), Jimmy O. Yang (Silicon Valley) og Noah Emmerich (The Americans). 

Hvor

Strømmes hos Netflix fra 29. mai 2020.

Hvorfor

Fordi virkeligheten er morsommere, og dermed mer tragisk, enn vi liker å innrømme. Og fordi Steve Carell alltid greier å gjøre noe morsomt ut av relativt kjedelige omstendigheter. 

Ikke akkurat «The Office» – ei heller denne gangen

Allerede i løpet av de første 10 minuttene av «Space Force» er det åpenbart at det skal tulles en del med Donald Trump – POTUS – uten av hans navn nevnes.

Komiserien tar for seg Space Force i det den separeres fra det amerikanske luftforsvaret. Misjonen fra sjefen er klar: «Boots on the moon» innen få år. Oppdraget virker litt meningsløst, og besetningens streb etter å oppnå dets mål skaper derfor humor i seg selv. 

MÅNEMÅL: POTUS har beordret menn på månen innen få år. Mark Naird (Steve Carell) har fått opppgaven med å lede det hele. Men er det egentlig han, en firestjerners general, eller den brunkledde forskeren Dr. Adrian Mallory (John Malkovich) som styrer skuta? Foto: Netflix

Carells karakter, Mark Naird, blir utnevnt til firestjerners general, og da øverste sjef for den nye avdelingen, i en usedvanlig kort og uformell seremoni. Så blir han umidelbart sendt til et sted in the middle of nowhere for å bygge opp forsvaret. Deretter følger en klassisk «ett år senere»-pause, hvor vi så presenteres for plottet og karakterene på nokså typisk vis. 

Det blir raskt klart at humoren er både flau og morsom på samme tid. Nå er jo det for så vidt litt av Carells styrke som skuespiller. Men ikke noe som nødvendigvis alles kopp te. 

Naird må kjempe med både interne og eksterne fiender. Og russere og kinesere i rommet. Den brunkledde forskeren Dr. Adrian Mallory (John Malkovich) er samtidig et evig irritasjonsmoment for generalen. 

Trøtt

Ja, «Space Force» er i likhet med «The Office» en komiserie lagt til arbeidsplassen som miljø, men Steve Carell går ikke hundre prosent inn for å være Michael Scott. Heldigvis – selv om serieskaperen Greg Daniels tidligere geskjeft har vært å skrive episoder for nevnte serie. Men Carells karakter er likesåfremt til dels dumsnill og keitete.

FORSKER: Jimmy O. Yang (kjent fra komiserien «Silicon Valley») spiller Chen Kaifang, som er forsker i nyoprettede Space Force. Foto: Netflix

Rollelisten er naturligvis sprinklet med «typecastede» bi-roller, slik at det til tross for et nytt plott, føles det ut som at du har sett en nokså lignende TV-serie tidligere. 

Vi kan nevne i fleng: Ben Schwartz (han irriterende typen fra «House of Lies») som irriterende SoMe-manager, Jimmy O. Yang (han irriterende typen fra «Silicon Valley»), nå som irriterende dataforsker og Noah Emmerich (han irriterende middelaldrene sjefen som dukker opp i alle filmer) som general og Nairds nemesis i US Airforce. 

For ikke å snakke om general Nairds kone, spilt av Lisa Kudrow («Friends»). 

Men stjernespekket romfartskomedie til tross, ikke alle vil greie å se ferdig hele serien. Ønsker du å le på skikkelig lavterskelnivå? Se «Space Force». Ønsker du å engasjere deg dypt? Finn på noe annet. 

Premium
TV