+ mer
ROCKER SESONG 4: Chris Rock leder rollebestningen i fjerde sesong av HBO-serien «Fargo».  Foto: HBO Nordic

Finurlige Fargo rocker igjen

Strålende rollebesetning, i en rockende bra TV-serie. Gjør klar for sesong fire av absurde, spennende og latterlige «Fargo»

Det er seks år siden første sesong av «Fargo». Da gjorde manusforfatter Noah Hawley stor oppstandelse med sin absurde krim i rurale USA. Blir sesong 4 like bra når den slippes 27. september? Trolig. Kanskje bedre. 

Fargo (sesong 4)

Hva

USA i 1950. To rivaliserende gjenger inngår våpenhvile og lar hver sin sønn bo hos sin fiende som sikkerhet. Freden varer imidlertid ikke lenge, når den ene, italienske, mafiabossen dør og hans to sønner ypper mot hverandre. 

Hvem

Manusforfatter Noah Hawley. Komiker og skuespiller Chris Rock leder rollebesetningen, omkranset av blant andre Emyri Crutchfield (The Kicks), Jessie Buckley (Chernobyl), Jason Schwartzman (Klaus), Salvatore Esposito (Gomorrah), Timothy Olyphant (Justified), Amber Midthunder (Banshee) og Jeremie Harris (Legion).

Hvor

Strømmes hos HBO Nordic fra 27. september.

Hvorfor

Chris Rock med en glimrende manusforfatter, estetikk og rollebestning.

Vi har fått se de to første episodene. Med Chris Rock i spissen, som leder av en gjeng – i kamp mot byens andre mafia, er det svært mye som tegner om at sesong 4 ikke vil skuffe det minste grann. 

Plottet

Som vanlig er «Fargo» satt til det elskede halv-rurale «Midwest» i USA. Epoken er rundt 1950. 

To kriminelle familier – eller krimsyndikater som HBO kaller det – fighter om makten i den ellers trauste byen. For å opprettholde en viss form for fred mellom de to partene inngår de en våpenhvile. Som en del av avtalen lar familiefedrene og hver sin sønn bo sammen med den andre parten – slags sikkerhetsforsikring. Sjefen for den afrikansk-amerikanske mafiaen er Chris Rock. Sjefen for den italienske mafiaen er Tommaso Ragno. 

Begge parter blir sett ned på av den dominerende hvite befolkningen. «Fargo» forteller også om utpreget diskriminering. 

Fortellingen i sesong 4 settes for alvor igang når Ragnos karakter blir skutt og senere drept. Våpenhvilen er truet. Scenen er satt for de resterende episodene, i det vi introduseres for flere andre karakterer og samtidige storylines. Viktigst er nok unge Emyri Crutchfields karakter, Ethelrida Pearl Smutney, og hennes opplevelser med rasisme i byen. 

Et mildt sagt stort antall karakterer

Det er forøvrig ikke bare Chris Rock som rocker i fjerde sesong av «Fargo». Eksempelvis «The Wire»-legenden Glynn Turman (som Rocks høyre hånd), for ikke å nevne fantastiske Jessie Buckley i rollen som Oraetta Mayflower (en finurlig sykepleier). For ikke å glemme musikeren Andrew Bird i sin første skikkelige on-screen opptreden – om vi ser bort i fra den årelange listen film- og seriemusikk han har komponert (sangen «Pulaski at Night» burde være kjent for alle som har sett «Orange is the New Black»). 

Noe som også burde nevnes er det spektakulære antallet karakterer serien presterer å presentere. Et slikt spill er forsåvidt ikke noe nytt, men kanskje heller noe av greia med serien. 

Estetikken må også nevnes som enda en god side ved Hawleys serie-skapelse. Samt at en hel bukett italienske skuespillere er flydd inn for å sprite opp den italienske siden av mafiaen, blant andre brilliante Salvatore Esposito som tidligere har gjort stor suksess i den italiensk-språklige serien «Gomorrah» (som forøvrig er et skikkelig serietips med en sterk anbefaling).

Rett og slett underholdende 

Til tross for et teppe av historisk krim er det hele gjort i sedvanlig «Fargo»-stil gjort med et humorøst og ikke minst absurd schwung. Det er aldri noen tvil om hvilken tid fortellinger avbilder, men Hawleys talent ligger i det å overraske seeren med mer en bare alvorlig prosedyre. For eksempel når Rock og hans høyre hånd prøver å introdusere et revolusjonerende finansielt instrument til byen: kredittkortet. 

«Fargo» i sin fjerde sesong er såpass bra at den er med på å holde seriekvaliteten oppe under coronakrisen. Selv om serien i første omgang ble utsatt i april. 

La det ikke være noen tvil: Fargo er nok verdt din tittetid – atter igjen. 

Premium
TV