+ mer
ARTIG MED SKUM: Sean Connery gir en bad guy en dose av sin egen medisin i «Diamonds Are Forever».  Foto: Getty images

Gamle Bond-filmer mens vi venter

Tre Bond-filmer for å trøste deg etter atter en utsettelse av «No Time to Die».

Pandemien har ikke vært grei, hverken mot folk eller 007-filmer. Nå får vi ikke se James Bonds 25. opptreden før i april 2021. Utsatt. Ett år forsinket. 

Så, for å holde deg varm i trøya frem til den tid: Her er tre gamle klassikere som fortsatt funker som underholdning. 

SLEM KAR: Den britiske skuespilleren Donal Pleasence spilte Bonds nemesis, Ernst Stavro Blofeld, i «You only live twice» (1967). Katten er ikke kreditert i rulleteksten. Foto: Getty images

«You Only Live Twice»

Bond har tidvis vært spilt inn i Norge. Kommende «No Time to Die» har scener fra blant annet Nittedal. Om vi skal plukke ut en mer norsk Bond-film må det være «You Only Live Twice» fra 1967. 

Hvorfor? Fordi Roald Dahl stod bak manuset. Han hadde jo tross alt norske foreldre. 

Andre grunner til å streame denne klassikeren er Bonds nemesis med arr i trynet og kattepus på armen, Ernst Stavro Blofeld. For ikke å nevne det storslagne settet som ble bygd for å være Blofelds rakettutskytende hovedkvarter.

I EGYPT: Rooger Moore og Barbara Bach i «The Spy Who Loved Me» fra 1977. Foto: Getty images

«The Spy Who Loved Me»

1977 var året den 10. Bond-filmen lyste opp kinolerretene. Denne gangen med mannen med sleik – Roger Moore – i den velkjente hovedrollen.  

«The Spy Who Loved Me» tok handlingen til Egypt og Italia. Bond vil helst stoppe stormannsgale Karl Stromberg. Sistnevnte vil helst etablere en slags undervannsverden – etter at han har utslettet folk på overflaten. En klassisk Bond-skurk, med andre ord. 

Hva er det beste med denne filmen, spør du? 70-tallet, svarer vi. Vide bukser, store revolvere, en stor mann med metallgebiss og latterlig ville undervannsfarkoster. 

UNDER LUPEN: Sean Connery spiller Bond (naturligvis). Slemmingen med den store laseren er Auric Goldfinger (Gert Frobe). En funfact er at «Goldfinger» er historiens første film hvor det vises en laserstråle. Foto: Getty images

«Goldfinger»

Aston Martin DB5. Masse tech. Gullbelagte lik. Spinnende bowlerhatter med stålkant. Og den første Bond-filmen til å vinne en Oscar. «Goldfinger» var en skikkelig blockbuster i 1964. Det store budsjettet tjente produsentene inn allerede etter bare to uker på kino. 

Sean Connery er innom Storbritannia, Sveits og USA for å stoppe en gullmagnat (Goldfinger) og hans plott mot amerikanernes skattekiste, Fort Knox. 

Filmen introduserte publikum for nå ikonske figurer som Oddjob (Harold Sakata) og Pussy Galore (Honor Blackman). Det var også den siste filmen hvor produksjonsselskapet måtte betale for Bonds bil. Etter innspillingen skjønte Aston Martin hvor heldige de hadde vært.

  

Premium
TV