<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PYRAMIDEDRONNING: Kirsten Dunst spiller hovedrollen i On becoming a god in central Florida. Hun mister ektemannen i en tragikomisk hendelse og må rydde opp etter hans feilslåtte dedikasjon til et pyramidespill.  Foto: Viacom

Norges-premiere på Kirsten Dunsts nysatsning

Aleksander Skarsgård kunne neppe ha reddet On becoming a god in central Florida fra middelmådighet. 

Publisert 7. nov. 2020 kl. 09.15
Oppdatert 7. nov. 2020 klokken 09.16
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 580 ord

Pyramidespill er et nokså godt dokumentert og destruktivt forretningsfenomen. Kanskje mest vist gjennom reality og den evigvarende «true crime»-bølgen. Tragedie og lettlurt komikk i ett. Kanskje er det derfor serien On becoming a god in central Florida kategoriserer seg selv som en mørk komedie. 

Men det er sjelden man vil le når serien med Kirsten Dunst i spydspissen ruller igang. Skal du gidde å sette av tid til denne skapelsen med fryktelig lang tittel burde du like harry, stereotypiske amerikanere. Historien overrasker aller mest i første episode. Derfra går det sakte nedover. 

On becoming a god in central Florida starter med en fortelling om et ektepar i Florida. Krystal og Travis Stubbs er lavtlønnede arbeidere, men Travis har store drømmer. Helt til alt brister den dagen han skal slutte i sin faste jobb, for å satse på en karriere i pyramiden Founders American Merchandise (FAM). Alt sistnevnte går ut på er å selge private label-varer, som toalettpapir og tannpasta. Og å rekruttere folk under deg, naturligvis. Travis var totalt hengitt og fortapt i pyramidespillet, med store personlige lån. Kona Krystal er ikke spesielt fornøyd. 

I periferien er de andre FAM-medlemenne, ledet av en viss Obie Garbeau II, spilt av kjenningen Ted Levine. Han er en gammel, grisk kar med gudestatus, selvhjelpskassetter og bart, med en på grensen til flamboyant innpakning av både seg selv og jobben. 

PYRAMIDEMORO: Aleksander Skarsgård spiller en familiefar som er totalt fortapt i den falske drømmen som selges av pyramidespillet FAM. På dagtid selger han forsikringer og gjennom de fleste andre timene i døgnet løper han i FAMs hamsterhjul. Helt til det smeller. Foto: Viacom

Svenskfødt trekkplaster

Aleksander Skarsgård, i rollen som Travis, er denne absurde seriens skandinaviske alibi. Til tross for at hans opptreden er relativt kortlevd. Som seer sliter man noe med å få den litt puslete, pyramidespillbetatte familiefaren til å henge helt på greip. Det er Kirsten Dunst og hennes karakter, Krystal, som er stjernen. 

On Becoming a God in Central Florida

 

Hva

Mørk komiserie om et amerikansk ektepar som går i pyramidespillfellen.  

Hvem

Serieskaperne er Robert Funke og Matt Lutsky, samt Esta Spalding. George Clooney står også på listen over «executive producers». Hovedrollen spilles av Kirsten Dunst. Aleksander Skarsgård setter også sitt preg på serien. 

Hvor

Sesong 1 har norgespremiere på strømmetjenesten Paramount+ 1. november. Nye episoder slippes ukentlig. 

Hvorfor

Om du finner pyramidespill fascinerende. 

Fordi det er hun som må raske sammen alt av krefter for å prøve å lure seg oppover FAM-systemet, som hennes ektemann var fanget i – som en slags payback etter hvordan organisasjonen la hennes liv i ruiner. 

Dermed snur det fra skadefryd til heiagjeng i det hun tar opp kampen mot den allmektige Garbeau II og de tusener av mennesker som er fanget nedover i pyramiden. 

George Clooney i rulleteksten

On becoming a god in central Florida hadde premiere i november i fjor. Men dette er den første strømming i Norge. Skal du gidde å se den? 

FRA MINSTELØNN TIL GUD: Krystal stiger plutselig selv i gradene i pyramidespillet, hvor hun kun startet med restene etter hennes manns bortgang. Foto: Viacom

Ja. For selv om cinematografien og 90-tallsestetikken ikke er den mest fengende (det hele virker litt billig), er historien grei nok til å dra serien fremover alene. Gi den et forsøk. Noen litt mindre kjente skuespillere får også briljere her, blant andre den 23 år gamle kanadieren Théodore Pellerin i rollen som Travis' overmann i FAM-pyramiden. 

George Clooney har i det minste navnet sitt i rulleteksten. Om det skulle være nok lokkemiddel for deg.  

Denne anmeldelsen er basert på seriens tre første episoder.