+ mer
TILBAKE I AMERIKA: Prins Akeem (Eddie Murphy) må returnere til USA for å finne sin ukjente sønn (Jermaine Fowler).  Foto: Prime Video

På gjensyn med Eddie Murphys 80-tallshit

Coming 2 America har sine beste sider i gjensynsglede heller enn humor. 

Publisert 3. april 2021 kl. 10.21
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 519 ord

Det var sikkert en overraskelse for noen å se at Coming to America (1988) skulle få en oppfølger etter over 30 år. Egentlig var den nye filmen ment for en klassisk kino-release, men corona satte naturligvis en stopper for det. Amazons strømmetjeneste Prime Video kjøpte i stedet rettighetene, og der kan du nå se hele greia – på skjermen hjemme i stua. 

Som i originalen spiller selveste Eddie Murphy både prinsen av det fiktive landet Zamunda og en rekke andre karakterer. Det samme gjør Arsenio Hall, atter igjen primært i rollen som prins Akeems høyre hånd Semmi. Shari Headley er også med igjen, som Akeems kone og dronning. 

TRENER FOR TRONEN: KiKi Layne i rollen som Prins Akeems (Eddie Murphy) datter. Foto: Prime Video

Coming 2 America er satt 30-ish år frem i tid etter originalen fra 1988. Etter at Akeems far, kongen av Zamunda, dør under en grandios seremoni får prinsen befalt å følge tradisjonen om at hans førstefødte sønn må preppes for å bli tronarving. Men Akeem har tre døtre – ingen sønner. 

Queens – Zamunda

Et «plot twist» fra den første filmen åpenbarer seg, og vi blir fraktet tilbake i tid for å se hvordan Akeem egentlig har en sønn etter et møte med en dame i Queens (spilt av Leslie Jones, blant annet kjent fra Saturday Night Live), fra tiden før han møtte sin nåværende kone på samme sted. 

Den nye kongen og Semmi drar så atter igjen til Amerika for å spore opp sønnen (spilt av Jermaine Fowler). Ham finner de naturligvis, men her starter også utfordringene. 

Ekteskap arrangeres (med datteren til den halvmilitante kongen av nabolandet) og den nyfunne prinsens fremtreden justeres, noe motvillig, for å møte sitt nye lands tradisjoner. Samtidig blir Akeems eldste datter — som tilsynelatende hadde egnet seg bedre som tronarving – naturligvis skuffet av sin far som hadde proklamert å gjøre Zamunda mer moderne og progressivt. I kongedømmet kan ikke kvinner eie sin egen bedrift, eksemplifiseres det. 

KJENT KOMIKER: Leslie Jones spiller moren til Akeems uante amerikanske sønn. Foto: Prime Video

Coming 2 America

Hva

Satt til over 30 år etter den originale filmen må nylig kronede konge av Zamunda, Akeem (Eddie Murphy), finne en amerikansk sønn han aldri har møtt for å gjøre han til prins og klar for tronen. 

Hvem

På rollelisten er naturligvis Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones, Shari Headley og John Amos fra originalfilmen, samt Jermaine Fowler (Superior Donuts), komiker Louie Anderson, Wesley Snipes (Blade), Leslie Jones (Saturday Night Live), Tracy Morgan (30 Rock), Bella Murphy, KiKi Layne (The Old Guard) og Rotimi (Power). Regissert av Craig Brewer.

Hvor 

Strømmes på Prime Video nå.

Hvorfor

Gjensyn. 

På gjensyn

Det er altså diverse intriger og utfordringer dandert mellom komikken. 

Men det er ikke veldig lett å peke på om Coming 2 America har positive sider mest på grunn av gjensynsglede (blant andre Morgan Freeman titter innom) eller humor. For førstnevnte fordrer noe av moroa at du har sett originalfilmen. Plottet er ellers ganske så forutsigbart (typisk, royal kjærlighetshistorie). Det samme gjelder stereotypifiseringen. 

Musikken er på sin side kanskje det best komponerte ved hele filmen.