<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
RETURNERER: Jon Stewart startet sin karriere som stand up-komiker, før han etterhvert ble programleder for en rekke TV-programmer på Comedy Central. Nå er han tilbake, nå hos Apples strømmetjeneste, med The Problem With Jon Stewart. Bildet er fra en tidligere anledning i år, hvor Stewart tok del i et arrangement for å støtte amerikanske veteraner.  Foto: Getty Images

Jon Stewart returnerer

Etter et halvt tiår med pause fra TV-skjermen er Jon Stewart tilbake i programlederstolen. 

Publisert 7. okt. 2021 kl. 18.48
Oppdatert 8. okt. 2021 klokken 09.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 465 ord

Dress og slips er byttet ut med t-skjorte og bomber-jakke. Det er over fem år siden Jon Stewart (58) ga The Late Show-stafettpinnen til Trevor Noah. Under Stewarts tid som programleder vant det populære amerikanske nyhetssatireprogrammet hele 22 Emmy-priser, mellom 1999 og 2015. Med andre ord er listen lagt høyt – og forventningene store – når Stewart returnerer til skjermen.

Denne gangen hos Apple TV+, under tittelen The problem with Jon Stewart

The Problem With Jon Stewart

 

Hva

Amerikansk «late night» aktualitetsprogram med humoristisk tvist. 

Hvem

Komiker og politisk kommentator Jon Stewart er programleder. Manus ved Chelsea Devantez (The opposition with Jordan Klepper). 

Hvor

Første episode hadde premiere på Apple TV+ 30. september. Nye episoder annenhver uke. 

Hvorfor

Amerikanere blir aldri lei av komedie, samfunn og politikk i salig miks. Om det samme gjelder deg vil The Problem With Jon Stewart være interessant. 

Samfunnsengasjert

Hver episode tar opp et tema – et «problem» – og problematisere dette, ikke totalt ulikt slik en ville forventet gitt programlederens tidligere erfaring. De som kjenner til Stewart vil heller ikke la seg overraske over premierens fokus på helsetilbudet for amerikanske krigsveteraner, et tema han har dedikert mye tid til utenfor jobben. Helt spesifikt går episoden inn for å avdekke alvorlige helseproblemer som kommer av søppelbrenning på baser i eksempelvis Afghanistan. 

The Problem With Jon Stewart virker på noen måter som Apple TV+s konkurranse til HBO-programmet Last Week Tonight With John Oliver. Men, førstnevnte er nok ikke like «morsomt» og «ungdommelig» som sistnevnte. Nokså forskjellig er de også i form. 

Stewarts nye program er delt opp i forskjellige segmenter. Som vanlig sitter han i en fancy skinnstol bak et fancy skrivebord og prater i kameraet (tilsynelatende foran et live publikum). Senere inviterer programlederen inn et panel med eksperter og andre involverte for mer diskusjon rundt bordet. 

The Problem With Jon Stewart forsøker også å krydre TV-opplevelsen ved å kaste inn et par klipp fra møtene som skjer bak kulissene, der episodene skapes av produsenter, manusforfattere og Stewart selv. Det funker greit. 

Forøvrig akkompagneres serien av en dedikert podcast under samme navn, hvor det skal diskuteres enda mer rundt episodene. 

Holder koken?

Nøkkelen til programmer som The Problem With Jon Stewart er å bruke satire som gulrot, for å både vekke og holde på publikums interesse rundt et tema som ellers kan fremstå som tungt og vanskelig. Det stiller høye krav til både research, perspektiv og komikk. 

Stewarts lange erfaring gjør at han greier å sjonglere skifter mellom «tull og tøys» og ramme alvor. Det skjønner vi allerede etter to episoder. Om det er nok «show» er en annen sak. Kanskje noen vil savne litt av «late night»-aspektet der – muligens en konsekvens av å bytte ut slips med collegegenser. 

Denne omtalen er basert på seriens to første episoder.