+ mer
Vinmaker Luis Pato i Bairrada, Portugal Foto: Pato

Kongen av Bairrada

Vinlegenden Luis Pato lager fantastisk god vin i Portugal. 

Luis Pato fra Portugal gir oss gode vinopplevelser hver gang vi smaker vinene hans.  Luis Pato betraktes som en levende legende i vinbransjen i Portugal. Luis Pato var opprinnelig utdannet kjemiingeniør og hadde staket ut en helt annen kurs i livet før han tok overtok familieeiendommen på 62 hektar i 1980 når hans far gikk bort. Pato-familen har vært druedyrkere siden 1800-tallet i Quinta do Ribeirinho, men laget ikke vin under egen etikett før på 70-tallet. Etter at Luis Pato overtok ble målet tidlig satt, han ville lage vin som konkurrere med de beste vinene i Frankrike.

Portugal som vinland er fremdeles litt uoppdaget på mange måter. De fleste nikker gjenkjennende til portvin tiltross for at det svakvin som rødvin, hvitvin og musserende som er det som selger mest i disse dager. Historisk har landet har en lang og rik vinhistorie og klemt mellom Atlanterhavet og Spania har det gjennom århundrene utviklet en spesiell vitikultur. I motsetningen til resten av Europa har Portugal beholdt mange av sine utallige druesorter. I dag dyrkes mer enn 500 sorter, hvorav 95 % bare finnes i Portugal.

Bairrada ligger ikke langt fra de milelange sandstrendene og koselige fiskelandsbyene ute ved kysten. Navnet kommer fra bairro som betyr myk leire, og blandet med kalken i området setter det sitt preg på vinene. Klimaet er mildt og ganske fuktig, men det kan bli svært varmt om sommeren. Bairradalandskapet er preget av slake koller, små vinparseller og skoger med pinje og eukalyptus.

Luis Pato første årgang var i 1980. En tradisjonell Baiirrada vin laget av Baga-druen. Tanninrik, høy på alkohol og en oksidativ stil. Akkurat slik hans far laget den. Lois Pato var fornøyd med tilværelsen som vinbonde og kvaliteten på sin egen vin. Vendepunktet kom i London i 1990. Luis Pato var invitert til å være dommer under vinkonkurransen The International Wine Challenge.

Forkastet egne viner

Nå skulle han få smake på og vurdere viner fra hele verden. Verden gikk litt i grus og Lois Pato fikk en mye større smaksforståelse. Sine egne viner måtte bli mye bedre. Allerede ved neste innhøstning begynte han med avstilking av drueklasene for å gi mindre tanninrike viner. Han omdefinerte bruken av eikelagring og begynte å plante upodede pre-phyloxeria druestokker. Resultatet uteble ikke, Bairrada og spesielt Luis Pato ble satt på det internasjonale vinkartet i årene som kom.

Idag kan du definere hans viner noe av det aller beste fra Portugal. Flotte musserende viner, syrlige friske hvite viner og fruktdrevne rødviner med balansert bruk av eik. Alle med utelukkende bruk av lokale druer. Noe som skaper særegenhet i en ellers kommersiell vinverden. Luis Pato kalles kongen av Bairrada og han er blitt mer kjent enn området han lager vin i. Vi forstår det så godt, vinene er i en klasse for seg selv.


Smakerommet


Luis Pato AM Vinho Branco 2011

Poeng: 87  Pris: 165,40 kr (bestilling)
Varenr: 5316402

Lys grønngul farge. Rik aromatisk aroma av mineral, tropiske frukt og sitrus på duft og smak. Flott syrlighet og god fylde. Fruktdrevet vin med lang ettersmak.

Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, ost. 

Importør: Signature Wines

 

Luis Pato Vinha Barrosa 2015

Poeng: 88 Pris: 329,90 kr (bestilling)

Varenr: 5301501
Mørk rød farge. Mørke bær, krydder og skogsbær på duft og smak. Kompleks tett aromabilde vin med balansert syrlighet. Markerte tanniner og lang fruktdrevet avslutning. En desidert perle av en vin.
Passer til: Storfe, lam og sau. 

Importør: Signature Wines

 

Luis Pato Maria Gomes Bruto 2014

Varenr: 4910401
Pris: 164,90 kr (bestilling) Poeng: 86
 Lys gulgrønn farge. Gul utviklet frukt, modent eple og sitrus på duft. Tiltalende fruktighet og fruktdrevet musserende. Bobler fra Portugal blir ikke bedre enn dette
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
 Importør: Signature Wines

 

Luis Pato Vinhas Velhas 2015

Varenr: 4910001  
Pris:169,90 kr (bestilling)  Poeng: 87
Lys grønngul farge. Grapefrukt, sitrus og god fruktkonsentrasjon på duft. Mineraler, grapefrukt på duft
Passer til: Fisk, skalldyr.
Importør: Signature Wines

 

Luis Pato Vinha Pan 2015

Varenr: 4786601
Pris: 319,90 kr (bestilling) Poeng: 89
Mørk rød farge. Røde bær, kirsebær og krydder på duft og smak.Eukalyptus og mint i anslaget, fruktdrevet avslutning med markerte tanniner. Mulig hans beste vin.Konsentrert flott vin.
Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau. Importør: Signature Wines

 

Luis Pato Maria Gomes Branco 2016

Varenr: 1454901
Pris: 149,90 kr (bestilling) Poeng: 87
Lys gul farge. Fruktdrevet aroma av gul frukt, litchi og grapefrukt på duft og smak Saftig anslag med moderat syrlig og fruktig avslutning med grapefruktoner.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Importør: Signature Wines

 
Vinmaker Luis Pato i Bairrada (1 / 4)

Premium
Vin