+ mer
HØST I ANMARSJ: Nordmenn foretrekker rødvin om høsten. Foto: Markus Diselrath

Seks knallgode høstviner

Når høsten kommer bytter vi ut hvitvin og musserende med fyldige rødviner. Her er seks røde som passer til høstmenyen.

Med september kommer utvilsomt høsten. Luften skifter til et kjølig friskt drag. Landskapet oser av vakre farger og inne er det den fresende lyden og lukten av stekt steinsopp og vilt i godt smør som er forlokkende. Fra ovnen oser duften av hvitløksfylt lammelår eller hjemmelaget varm eplekake og får de fleste av oss til å ønske høsten velkommen.

Vinsalget på Vinmonopolet har i årevis fulgt årstidene. Sommerdagene med sol og gode badetempraturer selger nesten utelukkende hvitvin, rosévin og musserende. Det motsatte skjer når sommeren slipper taket og høsten og vinteren kommer. Rødvin, gjerne fyldige rike og smakfulle får en renessanse i salg og etterspørsel.

Våre vinfavoritter om høsten kommer fra hele verden. Australia, Chile, USA , Europa og ikke minst Libanon står høyt i kurs. Sør-Afrika og Argentina er også svært interessante vinområder som stadig gir bedre viner i kvalitetssegmentet. Verden er i hurtig utvikling når det gjelder kvalitetsvin. Vinprodusenter utenfor kjente vinområder som for ti år siden bare kunne drømme om å få betalt for kvalitetsvin, opplever nå at konsumenter og restauranter er villig å betale for kvalitet og for de reelle kostnadene ved produksjonen. Etterspørselen er en helt annen og stigende, kan produktsjef Martin Paulsen hos vinimportøren Autentico fortelle Finansavisen.

Nøkkelen til en god vinopplevelse til mat ligger ofte i forståelsen av hva man liker. Kjent er historien om vinkjenneren som drikker en kraftig kommersiell Amarone til alt fra pizza til elg, bare fordi den sødmefulle, fyldige smaken er hva som forbindes med god smak. Å overdøve flotte måltider med sukker er ikke vår favoritt. All respekt til vinkjenneren som gjør det så enkelt, men et godt høstmåltid fortjener bedre.

Norsk vilt og lam er utvilsomt i verdensklasse. Et kaldt klima og karrige beiteforhold gir unike og smaksmessige fordeler få andre land kan vise til. Viltkjøtt passer ikke til tanninrike viner, men fungerer svært godt med modne og velutviklede viner med en bløtere og rundere karakter. Lam fungerer godt med både unge og eldre viner da både fett og struktur er mer avhengig av viner med en viss tanninstruktur. Tilbehøret er også viktig. Å tilføre smør, sopp og kraftbaserte sauser som rettens tilbehør gjør vinvalget enda tryggere. De fungerer som «broer» mellom kjøttet og vinen og i de fleste tilfeller er de med på å dempe syrlighet og tanniner i vinen, noe som gjør at maten fremheves som en egen smak.

Som i fjellvettreglene kan det imidlertid lønne seg å lytte til gode råd. Et godt råd er å smake vinene fra forskjellige glass. Fra de smale tulipanformede til til de større og bredere glassene. Glass har en enorm innvirkning på hvordan vin oppleves. Med større glass minskes opplevelsen av syrlighet og tanniner i vinen og fruktigheten fremheves. Et annet råd er å følge med på temperaturen. Vin har en tendens til å serveres for varmt eller blir for varm under serveringen. Vær ikke redd for å sette rødvin i kjøleskapet om peisvarmen er påtrengende. En temperatur på rundt 13-14 grader ideell for vinene vi anbefaler til høstens delikatesser.

Smakerommet


Ch. la Nerthe 2015

Pris: 349,90 kr (basis) Poeng: 89
Varenr: 1101101 
Mørk rød farge. Utviklet. Bjørnebær, krydder og anis på duft og smak. Markert syrlighet og modne tanniner. Lang fruktdrevet ettersmak. Bør dekanteres Passer til: Storvilt, lam og sau.
Importør: Excellars

 

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2014

Pris:339,90 kr (basis) Poeng: 88
Varenr: 4454001 
Lys blålilla farge. Kirsebær og krydder på duft. Fyldig, rikt anslag med modne bær og krydder. Plomme og rød frukt på ettersmaken. Tørr utgang Passer til: Storvilt, lam og sau.
Importør: Gaia Wine & Spirits

 

Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2012

Pris: 419,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Varenr: 4200001 
Mørk rød farge. Sorte bær, anis og krydder på duft og smak. Konsentrert stil. Utviklet ettersmak av lær og sopp. Bør dekanteres Passer til: Storfe, lam og sau. 
Importør: Red & White

 

Manso de Velasco 2013

Pris:349,90 kr (bestilling) Poeng: 90

Varenr: 788801
Fra Chile: Middels dyp rød farge. Utviklet. Solbær, krydder og ceder på duft og smak. Modne tanniner og konsentrert flott ettersmak. Absolutt en vinskatt Passer til: Storvilt, lam og sau.
 Importør: Beverage Partners Norway

 

Ch. Musar 2002

Pris: 439,90 kr (bestilling) Poeng: 90

Varenr: 3510601
Lys rød farge med brunlig kant. Utviklet aromabilde. Konsentrert med røde bær, ceder, sopp på duft og smak. Fyldig rik ettersmak

Importør: Autentico

 

Hirsch Vineyards San Andreas Fault 2016

Pris:516,20 kr (basis) Poeng: 94
Varenr: 10277201
Middels rød farge. Konsentrert fruktdrevet med røde bær, urter på duft. Sval fruktighet i anslaget med konsentrert smak og lang ettersmak. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau.
Importør: Red & White

 

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig. 

 
Premium
Vin