Her ligger vinskattene: Svalrommet til Vinmonopolet på Aker Brygge Foto: Svein Lindin

Italia for alle pengene

Spesialpolene lanserer en rekke fantastiske viner fra Italia. Se mine 15 favoritter blant over 70 viner smakt

175 fantastiske viner fra Italia ble lansert torsdag denne uken. Jeg har smakt de fleste og plukket ut femten favoritter som er verdt å prøve å få tak i. Nyhetsslippet har sine ikoniske viner fra Italia som forsvinner som dugg for solen på noen minutter, men bak disse er det en skog av gode viner å velge mellom.


Italia er i likhet med Burgund et populært vinområde og har sine faste tilhengere i Norge. Nyhetsslippet viser at produktsjefene Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet har gjort et godt stykke håndverk og innsats for å tilfredstille de kresne vinkundene spesialpolene tiltrekker. Fellesnevneren for samtlige viner på presseslippet er at de har en iboende kvalitet som gjøre at de trygt kan kalles gode kjøp. Fokuset i årets Italiaslipp er endret til å i all hovedsak å dreie seg om rødvin.

« Å handle hvitvin fra Italia til 250 kroner er en større barriere enn å bruke 1000 kroner på en hvit burgunder. »
Produktsjef Per Mæleng Vinmonopolet


Toner ned på hvitvin, øker på rødvin. På smakedagen for pressen hos Vinmonopolet ble 79 av 175 varelinjer presentert. I all hovedsak røde viner (152 varelinjer) mot stusselige 21 varelinjer med hvitvin. Tiltross for årelang satsing for hvite kvalitetsviner fra Italia vil innkjøp i fremtiden tones ned når det gjelder hvitvin. Å handle hvitvin fra Italia til 250 kroner og mer er en større barriere enn å bruke 1000 kroner på en hvit burgunder.

De åtte spesialpolene i Norge har kjøpt inn 30.482 flasker i forbindelse med nyhetsslippet. Kall gjerne spesialpolene en butikk i butikken, men kvaliteten på disse nyhetsslippene er høyt over ordinære slipp i basisutvalget på Vinmonopolet. Det er en litt urettferdig sammenligning. De ordinære nyhetslippene til basisutvalget i Vinmonopolet dekker over et større kundegrunnlag og prissegmenter enn dem som handler på spesialpolene.

Fakta: Vinmonopolets spesialbutikker

Vinmonopolets spesialbutikker er et knippe butikker som ligger spredt rundt i Norge. I tillegg til nettsalg ligger de syv 7 butikkene på følgende steder: Oslo Aker Brygge, Oslo CC-Vest , Bergen Walkendorfsgaten, Hamar, Sandnes Sentrum, Sandefjord og Trondheim Valentinlyst. I tillegg til normalt utvalg selger disse butikkene varer av høy kvalitet, som kun er tilgjengelig i små partier.

VinmonopoletPrisene er nødvendigvis ikke høyere på spesialpolene. Prisene starter fra rundt 200 kroner og tar seg fort oppover. Mange viner allokeres med små kvanta mellom de ulike butikkene, som defineres som spesialbutikker. Snittprisen på Italia-slippet er på 781 kroner.

Ikke bare det beste havner på spesialpolene. Vår oppfatning av spesialpolene er at de ikke nødvendigvis lengre er i førersetet over å presentere de beste vinene i Norge. Årsakene er sammensatte, men vinimportørene vi er i kontakt med vegrer seg å lansere på spesialpolene om de har allokeringer som er større enn de produktsjefene på Vinmonopolet bestemmer seg for.

Produktsjef Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet opplyser til Finansavisen at det er en frivillig ordning for salg til spesialpolene for vinimportørene, men det en forutsetning og ønske at samme vin ikke finnes både i bestillingsutvalg og spesialpolene samtidig. Mandatet til spesialutvalget begrenser seg til kjøp av 600 flasker med mulighet til gjenkjøp innen 6 måneder. Mandatet til spesialutvalget begrenser seg til kjøp av 600 flasker med mulighet til gjenkjøp innen 6 måneder. Importørene på sin side opplever ordningen som et indirekte «forbud» og de aller fleste vinimportørene velger å lansere viner i bestillingsutvalget enn på spesialpolene. I noen tilfeller for vinimportørene er også prisen avgjørende da vinen blir billigere for kunden i bestillingsutvalget. Dette er en uheldig utvikling etter vår mening for spesialpolene på lang sikt. Stadig vekk ser man viktige produsenter glimre med sitt fravær på det som burde være vinens mekka i Norge.


Smakerommet

Pinot Bianco Vorberg Riserva 2016

Varenr: 11153101
Middels gul farge. Utviklet aromabilde. Gul frukt, honning og mineraler på duft og smak. Saltaktig avslutning med fatpreg. Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 309,20 kr

Importør: Moswines

Poeng: 89

I Frati Lugana 2017

Varenr: 9851601
Lys grønngul farge. Fruktig aromabilde med lime, mineraler og fruktdrevet avslutning. Mineralsk smaksbilde. Flott syrlighet og konsentrert syrlig ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 252,90 kr

Poeng: 89

Importør: Okav

Infatata 2018

Varenr: 11179001
Middels gul farge. Gul frukt og urter på duft og smak. Markert syrlighet og mineralske toner. Lang ettersmak og flott konsentrasjon Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 255 kr

Importør: NON DOS

Poeng: 89

Barbaresco Montefico Bric Mentina 2016

Varenr: 11143901
Middels rød farge. Fruktdrevet, flott vin med kirsebær, trefrukt, krydder og urter på duft og smak. Konsentrert og lang ettersmak. Bør dekanteres Passer til: Storfe, lam og sau.

Pris: 351 kr

Importør: Plus Vini

Poeng: 90

Nebbiolo Il Regale di Compleanno 2015 -

Varenr: 11144101
Australsk vin midt i slippet, men laget av nebbiolo. Middels rød farge. Sorte bær, anis og krydder på duft og smak. Utviklet aromabilde med markerte tanniner og flott syrlighet. Imponerende. Passer til: Storfe, lam og sau.

Pris: 355 kr

Importør: Chaeos Wine & Spirits

Poeng: 89

Dogliani Superiore Vigna San Martino 2017

Varenr: 11135801
Middels rød farge. Kirsebær, trefrukt og urter på duft og smak. Deilig, fruktdrevet med lang flott ettersmak. Passer til: Storfe, lam og sau.

Pris: 279,90 kr

Importør:Gaia Wine & Spirits

Poeng: 88

Barbera Campazzi 2018

Varenr: 11135401
Lys blålilla farge. Konsentrert syrlighet. Kirsebær, røde bær og sval fruktdrevet stil. Ren, elegant 240 flasker i Norge. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau.
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins

Pris: 265,30 kr

Poeng: 88

Grignolino d'Asti 2018

Varenr: 11148601

Middels rød farge. Urter, plomme og kirsebær på duft og smak. Rik, fyldig vin med balanserte tanniner og syrlighet. Passer til: Storvilt, lam og sau.

Pris: 274 kr

Poeng: 89

Importør: Garage d'Or

St.-Magdalener Classico Gran Marie 2017

Varenr: 11178601
Middels rød farge. Røde bær, urter og vegetale toner på duft og smak. Markant konsentrert fruktighet og lang ettersmak.

Pris: 348 kr

Importør: NON DOS

Poeng: 89

St.-Magdalener Classico Rondell 2018

Varenr: 11148201
Middels rød farge. Urter, røde bær og krydder på duft og smak. Sval, flott ettersmak. 180 flasker i Norge.

Pris: 289,90 kr

Importør: NON DOS

Poeng: 89

St.-Magdalener Classico Antheos 2018

Varenr: 11178201
Middels rød farge. Urter, røde bær og krydder på duft og smak. Lang leskende ettersmak. 132 flasker i Norge. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau.

Pris:349,70 kr

Importør:NON DOS

Poeng: 88

St.-Magdalener Classico 2018

Varenr: 11178701
Lys blålilla farge. Røde bær, urter og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet sval bærsmak. Server avkjølt i store glass Passer til: Småvilt og fugl.

Pris: 299,90 kr

Importør: NON DOS

Poeng: 87

Kalterersee Classico Superiore Plantaditsch 2017

Varenr: 11178501
Lys blålilla farge. Moden fruktighet. Røde bær, urter på duft og smak. Lang ettersmak. 240 flasker i Norge. Passer til: Storfe, lam og sau.

Pris: 279,90 kr
Importør:NON DOS

Poeng: 88

Chianti Colli Fiorentini Riserva 2016

Varenr: 11153201
Middels rød farge. Kirsebær, røde bær og anis på duft og smak. Ren, konsentrert fruktighet. Lang ettersmak med urter, røde bær 600 flasker i Norge. Passer til: Storfe, lam og sau.

Pris: 265,70 kr

Importør: Moswines

Poeng: 88

Etna Rosso Moganazzi 2017

Varenr: 11136701
Middels rød farge. Røde bær, krydder og urter på duft. Leskende fruktighet og lang ettersmak. 90 flasker i Norge Passer til: Storfe, lam og sau.

Pris: 479,90 kr

Importør: Gaia Wine & Spirits

Poeng: 89


Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin er fast ansatt som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.