+ mer
Vinslottet fra eventyrfortelling: Müller Catoir Foto: Müller Catoir

Magisk god 2018- årgang fra Müller-Catoir

Fra det enkle til det søte gjenspeiler årgangen hva Müller-Catoir er i stand til. Ordet er enkel å forstå: Magisk

I utkanten av Mannheim sør-vest i Tyskland i vinregionen Pfalz ligger det en eiendom som er tatt ut av en eventyrfortelling. Slottet Müller-Catoir er omgitt av vinmarker hvor vinen må betraktes som ren nektar for venner av rieslingdruen. 2018-årgangen fra Müller-Catoir er av virkelig topp kvalitet. Helt fra de enkleste vinene og opp til de søteste vinene som nærmer seg det guddommelige.

Det har handlet om smak, historie og evnen til å reise seg for Philipp David Catoir siden han overtok familieeiendommen i 2001. Hans far døde plutselig og den unge og den gang uerfarne vinmakeren fikk ansvaret for å videreføre familebedriften med aner tilbake til 1744. Det var en tung start, men år for år ble en ny retning mot høyere kvalitet staket ut for den historiske eiendommen.

Nytt lyspunkt

Tyske toppselgere i Norge gir et dårlig inntrykk av hva landets vinmakere kan prestere på sitt beste. Vi er i utgangspunktet skeptiske til tysk riesling i det norske markedet. De samme ensformige aromaprofilene, oversvovlet vin og et smaksbilde som man rett og slett kan gå lei av. Lyspunktene kommer når det kommer viner som fra for eksempel Keller, Markus Molitor, Egon Mûller, Julian Haart, og Breuer som viser vei for hva man kan forvente seg av kvalitet. Nå kan man trygt plassere Müller-Catoir på den samme lyspunktlisten.

Opp og nedturer

Som i alle livsløp har også Müller-Catoir hatt sine nedturer og oppturer siden starten for 275 år siden. Historisk er eiendommen med 25 hektar vinmarker betegnet som en av de beste i verden. I et moderne perspektiv har to verdenskriger og den store verdenskrisen i 1930-årene med sammenbrudd i banksystemet gitt vinindustrien en resesjon som man fortsatt ser spor av i dag. Bunnen ble nådd på 70- og 80-tallet hvor tysk vin var ensbetydende med billige og søtlige viner av svært kommersiell kvalitet. Alt ført frem av utstrakt bruk av kunstgjødsel med dertil resultat med høye avlinger og lav kvalitet. I dag er prisene på de beste vinene forsatt lave sett i forhold hva andre vinområder i Europa får for tilsvarende kvalitet.

« Den dyreste vinen på Titanics vinliste var etter sigende en riesling fra Weingut Herrmannshof i Nierstein – senere Weingut Franz Karl Schmitt – og det ligger noe symbolsk i det at Titanic gikk ned med en slik vin i lasten og at tysk vin senere gikk til helvete. »
Arne Ronold - Master of Wine

Egen katt og geit på slottet

Slottet på Müller-Catoir eiendommen har ingen spøkelser, men hovedhuset har «bare» rundt 30 rom pluss serveringsrom og anretninger kan Philipp David Catoir fortelle Finansavisen. De eldste delene av huset, inkludert vinkjelleren, ble bygget i renessansen, men gjennom århundrene er det blitt restrukturert, endret og påbygget gjentatte ganger, sist gang rundt år 1900. Villkatten Lorbas III regjerer eneveldig innendørs mens ute har familen Catoir nylig ansatt en langhåret geit som gartner og gressklipper. Geitens tilstedeværelse viser den økologiske og til dels biodynamiske tilnærmingen eier Philipp David Catoir og vinmaker Martin Franzen har gjort i alle ledd på eiendommen.

Lager viner i verdensklasse: Eier Philipp David Catoir og vinmaker Martin Franzen Foto: Müller-Catoir


Jubel over 2018-årgangen

Müller-Catoir ble sertifisert økologisk i 2009, men vinmakingen har alltid vært drevet på naturlig vis, med organisk gjødsel og vekt på bio-mangfold med planter, dyr og insekter på eiendommen. Alle druene hos Müller-Catoir håndplukkes, selv til de enkleste vinene, noe som er svært uvanlig i Tyskland. Druene blir deretter nøye selektert før vinene gjæres langsomt og får lang tid på bunnfall før de tappes på flaske. Müller-Catoir har en mineralsk karakter i alle sine viner og er uten tvil viner med stort lagringspotensial. For de søteste snakker man om århundrer, men de andre vil nok være drikkemodne i tiår fremover i tid. 2018-årgangen vil for oss være den årgangen som fikk oss til å juble høyt over tysk vin igjen.


Smakerommet


Müller-Catoir Herzog Rieslaner Trockenbeerenauslese Erste Lage 2018

Pris: 759,90 kr (bestilling) Poeng: 96

Hva skal man skrive? En konsentrert, presis og uhyre god vin. Tørket frukt, honning og krydder på duft og smak kombinert med en ettersmak som varer langt over en halv time. Lag på lag med inntrykk. En vin for meditasjon og de store øyeblikkene. Passer til: Dessert, kake, frukt.

Varenr: 10518002

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir Herzog Rieslaner Beerenauslese 2018

Pris: 469,90 kr (bestilling) Poeng: 94

Middels gyllen farge. Tørket frukt, aprikos, appelsin og voks på duft og smak. Rik konsentrert duftbilde og smak. En fantastisk vin.

Passer til: Dessert, kake, frukt.
Varenr: 10518202

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir Herzog Rieslaner Auslese 2018

Pris: 249,90 kr (bestilling) Poeng: 92

Middels gyllen farge. Sødmefull, Lime, urter gul frukt og honning på duft og smak. Balansert syrlighet og rik fyldig avslutning.

Passer til: Dessert, kake, frukt.

Varenr: 10518102

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir Bürgergarten Im Breumel 2018

Pris: 419,90 kr (bestilling)  Poeng: 93

Lys gulgrønn farge. Konsentrert vin eple, florale toner på duft og smak. Mineralsk karakter med markent flott syrlighet som er i verdensklasse!

Passer til: Fisk, skalldyr.

Varenr: 10228501

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir Herrenletten Riesling Erste Lage 2018

Pris: 309,90 kr (bestilling) Poeng: 90

Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Mineralsk, sitrus og grønt eple på duft og smak. Markert flott syrlighet og lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.

Varenr: 10228401

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir Riesling Bürgergarten Erste Lage 2018

Pris: 309,90 kr (bestilling)  Poeng: 93

Lys gulgrønn farge. Floral, sitrus og eple på duft og smak. Konsentert vin med mineralsk karakter og flott fruktighet. Rett og slett svært god. Passer til: Fisk, skalldyr. 

Varenr: 10414001

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir Haardt Riesling 2018

Pris: 229,90 kr (bestilling)  Poeng: 89

Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Grønt modnet med sitrus og mineraler på duft og smak. Lang ettersmak med mineralsk, litt saltaktig avslutning.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Varenr: 10228601

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Müller-Catoir M-C Riesling 2018

Pris: 179,90 kr (bestilling) Poeng: 88

Lys gulgrønn farge. Konsentrert eple og florale toner, sitrus og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet vin med flott syrlighet og lang ettersmak.

Passer til: Fisk, skalldyr.

Varenr: 10228301

Importør: Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie

 

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig. 

 

Premium
Vin