+ mer
Bilde fra svalrommet til Vinmonopolet på Aker Brygge Foto: Svein Lindin

Gullalderen i Norge

Polets utvalg øker hvert år. Aldri før har det vært mer å velge mellom. Vi har plukket ut seks flotte viner til deg

Å finne viner med særpreg fra små og mellomstore produsenter med lave avlinger og gjerne en liten produksjon er uten tvil det mest sjarmerende med å være vininteressert i Norge. 

Oss nordmenn er i en gullalder når det gjelder omfang og det renner bokstavelig over av gode produkter fra hele verden. Hvor de beste vinene finnes er et tilbakevendende spørsmål vi alltid får. La det vært sagt med én gang. De beste vinene finnes på Vinmonopolet, men det er å kaste et spørsmål tilbake.

Utvalget av vin har blitt gigantisk siden importmonopolet falt på slutten av 90-tallet. Aldri før har du hatt et større utvalg på Vinmonopolet.  


BU er størst

Det største utvalget av alkoholholdig drikke er i bestillingsutvalget populært kalt BU på Vinmonopolet. Hele 25.477 varelinjer er tilgjengelig på Vinmonopolet hvor 20.153 varelinjer befant seg i bestillingsutvalget. 

Inndelingen av de forskjellige utvalgene kan lett skape litt forvirring utad for oss kunder. Enkelt fortalt handler det om hvem som har ansvaret i hvilket utvalg.  Vinmonopolet har hånd om hva som lanseres og beholdes i basis- og partiutvalget, mens over 400 aktive vinimportører selv bestemmer hvilke produkter som lanseres i bestillings-, tilleggs- og testutvalget.


Mindre enn 36 flasker i året

Ifølge tall fra Vinmonopolet ble det i 2018 solgt 10,7 millioner liter vin fra bestillingsutvalget, mens det totale salget av vin var på 66,9 millioner liter.  

Hele 5.300 varelinjer hadde et mindre salg enn 36 flasker i 2018.  Mye vin ligger dermed på lager og støver ned. For norske vinimportører er bestillingsutvalget et flott utstillingsvindu for norske vinimportører til tross for at det etter alt å dømme er et tapsluk for mange.  

Suksesshistorier har derimot blitt skapt og alle håper på den store lotterigevinsten.  Nemlig en overføring til Vinmonopolets basisutvalg, og dermed fast hylleplass og økt salg. 


Mulig å bli bedre

Det har aldri vært enklere å bestille vin fra bestillingsutvalget. Vi anbefaler flere å gjøre nettopp det.  Ansatte vi snakker med på polet ivrer etter å kunne bestille for kundene noe som ikke nødvendigvis er i basissortimentet i butikken. Det tar noen dager så får man en sms når vinen er ankommet butikken.  Selv om det aldri har vært enklere, innrømmer vi gjerne at ordningen kunne vært enda bedre. En reform bør komme. 


La butikkene bestemme mer 

Fremtiden for et velfungerende Vinmonopol handler om å gjennomføre reformer. Det er forskjell på salget i for eksempel Harstad og Skøyen i Oslo. 

Må polbutikkene ha et tilsvarende basissortiment alle steder? I dag hemmes Vinmonopolets butikker av en for stor organisasjon sentralt når det burde blitt gjort en reform av hvordan vin velges ut.  Den smakskompetansen som finnes i butikkene i sentrale strøk burde kvalifisere til en langt mer selvstyring av sortimentet i hver enkelt butikk. 

Seks anbefalinger  

Vinanbefalingene i Finansavisen og Kapital hver uke tar ikke hensyn til hvilket utvalg vinene  er i. Det er utelukkende på smak vi velger ut viner. Når det er sagt er det en kjensgjerning at svært mange av vinene vi anbefaler er å finne er i bestillingsutvalget. Vi har denne uken plukket ut 6 viner som fortjener å bli trukket frem i lyset av den enkle grunn at de representerer noe av det beste fra bestillingsutvalget.

Smakerommet:


Meinklang Konkret White 2016

350,– kr (bestilling) Poeng: 88
Middels gyllen farge. Appelsin, fersken på duft og smak. Konsentrert med markert syrlighet. Bør dekanteres før servering Passer til: Lyst kjøtt, fisk. Pris:

Importør: NON DOS
Varenr: 7664601

Fritz Haag Brauneberg Juffer Riesling Trocken GG 2017

Pris: 302,– kr (bestilling) Poeng: 90
Lys grønngul farge. Konsentrert. Mineralsk, eple og gul frukt på duft. Lang ettersmak Svært god riesling Passer til: Fisk, skalldyr.
Importør: Moestue Grape Selections
Varenr: 6959201

Reynaud Crozes Hermitage Les Croix Vieilles Vignes 2016

Pris: 319,– kr (bestilling) Poeng: 89
 Mørk rød farge. Sorte bær, anis og urter på på duft og smak. Konsentrert og presis smaksbilde.Passer til: Storvilt, lam. 

Importør: Flaaten

Varenr: 7900301

Ch. Musar Aana 2015

Pris:269,90 kr Poeng: 88

Middels blålilla farge. Sorte bær, krydder og røde bær på duft. Klassisk Musar. Krydderpreget og fruktdrevet stil. Lang fast ettersmak. Passer til: Storfe, lam. 

Importør: Autentico

Varenr: 5400601

Von Buhl Riesling Brut 2016

Pris:249,90 kr (bestilling) Poeng: 87
Lys gulgrønn farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft. Balansert , konsentrert ung fruktighet med lang ettersmak. Mye vin for pengene Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 

Importør: Palmer Fine Wine 

Varenr: 2215301

Nyetimber Rosé

Pris: 499,– kr (bestilling)Poeng: 88
Lys lakserosa farge. Små bobler. Fruktig aromabilde med jordbær, mineraler og sitrus. Rik konsentrert med balansert syrlighet og god lengde.Passer til: Skalldyr, aperitif.
Importør: Winning Brands
Varenr: 7344901

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig. 

 

:

Premium
Vin