<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Vinmarkene til Feudo Arancio på Sicilia bader i sol 250 dager i året. Foto: Svein Lindin

Hverdagsviner fra Sicilia

De kjente produsentene baner vei.  Sicilia byr på mange gode hverdagsviner.

Category iconVin
    Publisert 18. okt. 2019Oppdatert 8. nov. 2019
    Lesetid: 5 minutter

    Sicilias omdømme i vinverden er i stadig forandring. Vinkvaliten løfter seg og bulkprodusjonen synker dramatisk. På Sicilia skjer det et skifte i kvalitet hvor produsenter som Planeta, Arianna Occhipinti, COS og Frank Cornelissen leder an med viner i toppsjiktet.

    Stor oppmerksomhet

    Oppmerksomheten disse får i internasjonalt presse gjør at andre produsenter trer frem i lyset. Gjerne ikke i verdensklasse, men som habile, smakfulle viner som gir god valuta for pengene. 

    265 soldager i året og mindre enn 600 millimeter regn fordelt på 50 dager gjør at forutsetningene for å dyrke vin er ideelle på Sicilia. Middelhavsklimaet med varme somre og milde vintre har gjort Sicilia til den største vinregion i Italia. Produksjon vokste mye etter 1960-tallet og ble større enn Australia. Sicilia ble kjent for å lage billig bulkvin, i mengder. Noen har derimot tatt grep.

    Fakta: Sicilia 

    Sicilia er middelhavets største øy og huser 5,1 millioner innbyggere. Sicilia (italiensk: Regione Siciliana; siciliansk: Sicilia) er en autonom region i Italia og har et areal på 25 700 km². 

    Regionshovedstaden er Palermo, og hovedstedene i de administrative enhetene under regionen er Catania, Messina, Siracusa, Trapani, Enna, Caltanissetta, Agrigento og Ragusa.

    Regionsflagget er diagonalt delt med rød over gul, med trinacriasymbolet i midten. Symbolet blir også kalt triskelion og figurerer også i flaggene til øya Man og Bretagne. I eldre tider kalte man i Norden Sicilia for Sikiløy.

    Sicilia er skilt fra fastlandet ved det 3 km brede Messinastredet. Den smale delen av Middelhavet som skiller Sicilia og Tunisia kalles Siciliastredet, og havområdet nord for øya kalles Tyrrenhavet. Mot nord ligger De eoliske øyer, mot vest Egadiøyene, mot nordvest Ustica og mot sørvest De pelagiske øyer; alle disse er administrativt underlagt Sicilia.

    Nordkysten er mer forreven enn sørkysten, som preges av halvmåneformede strender. Den nordøstre delen av øya er fjellrik, med Peloritani-, Nebrodi- og Madoniefjellene. Vulkanen Etna i nærheten av Catania er Sicilias høyeste (3263 m); nest høyest er Pizzo Carbonera (1979 m). Sicilia er nesten fri for innsjøer og elver med helårs vannføring.

    Wikipedia


    Under et pressebesøk tidligere i 2019 besøkte vi den unike vineiendommen Feudo Arancio på sørkysten av på Sicilia. En av Italias vingiganter står bak satsingen. Mezzacorona Group i Trentino i nord -Italia er kjent som den største produsenten av hvitvin av druen Pinot Grigio i verden. I 2001 var målet å utvide vinporteføljen og etter lengre tids leting fant kooperativet den 650 hektar store eiendommen Stemmari på Sicilia. Det skulle ikke bli like enkelt som det så ut på papiret. Mezzacorona Group døpte om Stemmari til et siciliansk navn -

    Vakre omgivelser: Vinmarkene til Feudo Arancio på Sicilia er drevet etter økologiske prinsipper Foto: Svein Lindin

    Feudo Arancio og satte igang et stort prosjekt til nærmere 40 mill euro.


    Italienere er ikke sicilianere.

    I teorien skulle det være enkelt å kjøpe land, plante druer, produsere og selge vin. Et stort markedsapparat og velsmørte vinierier i Trentino skulle hjelpe dem i gang. Et nytt gigantisk vineri ble praktisk talt hugget ut i en åsside i nærheten av havet ved Sambuca di Sicilia, vinmarkene ble plantet om med druene Grillo og Nero d'Avola og i mange år var vingården en byggeplass. Skepsisen blant de lokale var å ta og føle på. - Sicilia er ikke Italia, som de lokale vinbøndene er opptatt av å understreke når vi snakker med dem. I begynnelsen var det ikke lett å akseptere alle de nye moderne løsningene i vinmarkene.

    Skepsis snudd

    Etter snart tyve år er skepsisen snudd. Feudo Arancio i dag er et veldrevet vineri og følger trenden og populariteten som har oppstått rundt vin fra Sicilia. Etterspørselen øker og det gjør også kvaliteten på vinene. Enn så lenge er vinene fra Sicilia i den rimelige klassen og overleverer på smak i forhold til tilsvarende viner. Etter vår mening er det spesielt den hvite lokale druen Grillo som utmerker seg sammen med de røde druene Nero d'Avola og Pinot Noir.

    Best på vin og kapers

    En annen god vinprodusent for hverdagsviner er Antonino Caravaglio.  Han driver økologisk ved foten av vulkanen Monte dei Porri på øya Salina utenfor nordkysten av Sicilia. Hans  spesialitet er viner med en fruktdrevet undertone og flott syrlighet. Med 16 hektar vinmarker fordelt på 60 små parseller på de vulkanske øyene Salina, Vulcano og Lipari har Antonino Caravaglio blitt en av våre favoritter.  Ved siden av å dyrke vin er Antonino Caravaglio en meget habil kapersdyrker og betegnes som en de fremste på Sicilia på akkurat det feltet. 

    Trenden er lovende 

    Den tydeligste trenden på utviklingen ser man på endringen av salget av bulkvin. Idag er nærmere 50 prosent av produksjon fra Sicilia på flasker. Til sammenligning er tallet for fransk vin 70 prosent. Bulkvinsalget reduseres hvert år og det er det fremste tegnet på at Sicilia er på rett vei. I 1995 var det kun  fem prosent som havnet på flasker. Det tyder godt for Sicilia i fremtiden og for gode hverdagsviner.

    Smakerommet:

    Caravaglio Occhio de Terra Salina 2017

    Middels grønngul farge. Aromatisk, frisk eple og sitrus og grapefrukt på duft og smak. Flott balanse Passer til: Salat, fisk.

    Pris: 199,90 kr (bestilling)

    Varenr: 3905601

    Importør: NON DOS

    Poeng: 87

    Caravaglio Nero du Munti Corinto Nero 2018

    Lys blålilla farge. Røde bær, bringebær på duft. Leskende med flott syrlighet og moderate tanniner. Konsentrert. Drikkes ung. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta.

    Pris: 249,90 kr (bestilling)

    Varenr: 7776901

    Importør: NON DOS

    Poeng: 87

    Stemmari Pinot Noir 2017

    Lys blålilla farge. Ung leskende fruktighet med røde bær, modne jordbær og urter på duft og smak. Flott syrlighet i ettersmaken. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta.

    Pris: 139,90 kr (bestilling)

    Varenr: 11204201

    Importør: Robert Prizelius Poeng: 86

    Stemmari Hedonis Sicilia 2015

    Middels rød farge. Mørke bær, krydder og anis på duft og smak. Varm konsentrert fruktighet. Bør dekanteres før servering

    Passer til: Lam og sau.

    Pris: 329,90

    Varenr: 11402101 Importør: Robert Prizelius

    Poeng: 89

     

    Stemmari Baci Vivaci

    Lys grønn gul farge. Grapefrukt, sitrus og urter på duft og smak. Enkel, leskende med moderat syrlighet og lang fruktig ettersmak.

    Passer til: Fisk, aperitif.

    Pris: 109,90 kr (bestilling)

    Importør: Robert Prizelius

    Varenr: 3928401 Poeng: 86

    Stemmari Passiata 2014

    Middels rød farge. Mørke bær, anis og kirsebær på duft og smak. Sødmefullt anslag med varme kryddertoner og bær. Passer til: Lam og sau.

    Pris: 114,90 kr (bestilling)

    Varenr: 3514501

    Importør: Robert Prizelius
    Poeng: 87


    Bilder

    Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

    Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

    Svein Vinofil Lin­din
    Vin­jour­na­list 
    Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

    Stig. A Rogn­stad
    Vin­kel­ner 
    Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.