+ mer
Mange stiler: Portvin og Douro oser av historie og mange vinstiler Foto: Svein Lindin

Portvinsdynastiet i Douro

Det er ikke alt som går i stå i tredje generasjon. I Portugal har Symington-familien  bygget seg opp gjennom 13 generasjoner og oppfattes nesten som kongelige.

Nevner man Portugal for en vinelsker er det stor sannsynlighet for at det kommer frem et minne fra en smaksopplevelse av en god flaske portvin. Portvin er synonymt med Portugal og byen Porto som portvin er oppkalt etter. 

Porto er blitt en destinasjon

Langs bryggene i Porto yrer det av liv blant de gigantiske bygningene hvor portvin blir lagret etter seilasen fra Dourodalen. Hele byens infrastruktur er basert på portvinsindustriens historie. I dag er byen en blanding mellom de gamle lagerhusene og en ny vin og mat-turisme fra hele verden. Mange av lagerbygningene er bygget om til opplevelsessentere og restauranter. Alle turistene vil oppleve den vakre havnebyen Porto og reise til Dourodalen som beskrives som en av verdens vakreste vinområder. Douro ble i 1756 den tredje vinregionen i verden til å få en offisiell klassifisering av vin etter ungarske Tokaj-Hegyalja i 1730 og italienske Chianti i 1716. Dourodalen figurerer selvfølgelig på Unescos verdensarvliste.  

Styrer hver tredje flaske portvin: Dominic, Paul, John, Charles og Rupert Symington Foto: Symington

Bak hver 3 flaske portvin

Symington familien oppfattes nesten kongelige når du ser hva de eier og har bidratt med gjennom 13 generasjoner med aner tilbake til 1652 i Portugal. Familien er den største landeieren i Douro og besitter 2.255 hektar hvorav 1.024 hektar er beplantet med vinranker. Over 30 Quintaer (eiendommer) ligger som perler på snor langs den vakre elven. De aller fleste ligger i Douro Superior eller Cima Corgo, som er de to beste underregionene i Douro.

I dag eies og drives Symington Family Estates av de fem familiemedlemmene Dominic, Paul, John, Charles og Rupert Symington, som er den trettende generasjon.  De siste 50 årene har Douro opplevd store omveltninger, større enn de siste 200 år.  Markeder endrer seg og fra å være en beskjeden produsent har Symingtons 13. generasjon tatt grep og fremstår idag som en nypolert og velorganisert tradisjonsbærer. Symington familien står bak hver tredje flaske med portvin som produseres og eier produsenter som Graham's, Dow's, Warre's, Cockburn's, Quinta do Vesuvio og Smith Woodhouse.  

Prisene på stedet hvil

Portvin sett med dagens økonomiske øyne er ikke en lukrativ bransje å starte opp i. Eiendomsprisene er rekordhøye og produksjonsmetoder og lagringskrav til portvin gjør at nyetableringer i Douro stort sett handler om produsenter som lager rødvin og hvitvin som er salgbare samme år de lages. På et besøk tidligere i 2019 uttalte Dominic Symington til Finansavisen at Dourodalen ikke hadde vært bygget i dag, det hadde vært et umulig økonomisk løft. Han og resten av familien ser seg derfor som en tradisjonsbærer av en vinstil hvor prisene står på stedet hvil, men kostnadene øker.

« Douro kunne aldri blitt bygget med dagens kostnadsnivå »
Dominic Symington

Stort utvalg i Norge

 Utvalget av portvin i Norge burde man ikke skjemmes over. Over 150 varelinjer teller det med stort og smått. Prisnivået er lavt i forhold til kvaliteten. En av fordelene med portvin er at det finnes mange kvalitetstyper, fra det enkle til det intense komplekse og svært sødmefulle. Til mat er det en lang og sterk tradisjon hvor portvinen nytes alene eller til mørk sjokolade, julekake, pepperkaker, pepperbiff og blåskimmelost. De beste kjøpene av portvin gjør man på årgangsvinene.  Prisen er lave og de er holdbare i titalls av år.  

Stilene

Det er lett å la seg forvirre over etikettene og stilene på portvin. De ulike portvinstypene deles inn i to hovedkategorier: De flaskemodnede ruby og fatmodnede tawny.

Ruby-portvinene har en kortere fatmodning før de tappes på flaske og deles inn kategoriene ruby, ruby reserve, late bottled vintage og vintage. Sistenevnte trenger ofte mange tiår for å bli drikkemoden. Tawny-portvinene har betegnelsene tawny eller colheita og er «blend» av årganger gjerne spesifisert med 10, 20, 30 eller 40 år på flasken – som indikerer hvor lenge vinen er modnet på fat, men også en beskrivelse av en stil enn den nøyaktige alderen på innholdet. Leter du etter en spesiell årgang må du finne benevnelsen colheita på etiketten.

Smakerommet:


Graham's Single Harvest Tawny 1963

Middels gyllen farge. Kompleks, intens duft av nøtter, karamell og tørket frukt. Konsentrert og balansert syrlighet og sødme. Lang kompleks ettersmak med tørket frukt, anis og nøtter. Meditasjonsvin. (24 fl lanseres 30 okt)

Passer til: Dessert, kake, frukt.

Pris: 2 750,– kr (bestilling)

Varenr: 10652301

Poeng: 96

Importør: Stenberg & Blom

Graham's Selection (5x20cl)

En fantastisk mulighet til å smake fem ulike portvinstyper med småflasker à 20 cl. Ypperlig for å lære om portvin og perfekt som gave.

Pris: 449,90 kr (basis)

Varenr: 7762908

Importør: Stenberg & Blom

Graham's Vintage Port 1983

Middels gyllen farge. Utviklet modne frukttoner med tobakk, krydder og fat på duft og smak. Kompleks portvin med modne tanniner og lang ettersmak.

Pris: 1 399,90 kr (bestilling)

Varenr: 6223701

Poeng: 92

Importør:Stenberg & Blom

Graham's Single Harvest Tawny 1994

Middels gyllen farge. Tørket frukt, fiken og røde bær på duft og smak. Konsentrert intens ettersmak med krydder, tørket frukt og honning.

Passer til: Storfe, dessert, kake, frukt.

Pris: 999,90 kr (bestilling)

Varenr: 10690001

Poeng: 91

Importør: Stenberg & Blom

Graham's 40 YO Tawny

Middels gyllen farge. Nøtter, krydder og tørket frukt på duft og smak. Sødmefull karakter med balanserte tanniner og lang ettersmak.

Pris: 1 399,90 kr (bestilling)

Varenr: 10690201

Poeng: 89

Importør:Stenberg & Blom

Dow's Vintage Port 1985

Dyp rød farge. Rik, ren duft og smak av mørke bær, krydder og tørket frukt. Konsentrert lang ettersmak med tørket frukt og fiken. Min favorittårgang.

Passer til: Ost, dessert, kake, frukt.

Pris:1 199,90 kr (bestilling)

Varenr: 6723101

Poeng: 90

Importør: Stenberg & Blom

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig. 

 
Premium
Vin