Tusenvis av vintønner: Faiveley disponerer store kjellere for å lagre flere tiårs produksjon av vin Foto: Scanpix

Fortsatt mulig å finne god Burgund

Prisene skyter i været i Burgund, men heldigvis er det forsatt mulig å finne produsenter som leverer vin til Norge til fornuftige priser.

En god burgunder er ikke vanskelig å finne så lenge du er villig til å åpne lommeboken. Markedskreftene har for alvor slått til.

Prisene har gått i en stigende kurve helt fra 1980-tallet og særlig utover 2000-tallet.

Tilbud og etterspørsel driver prisene i været. Tilfanget av nye kunder representerer derfor en utfordring for Burgund i årene som kommer.

Dramatisk prisoppgang

Stigende eiendomspriser har gjort landeiere i Burgund velstående og eiendommene er blitt til pengemaskiner for sine eiere.

Ingen produsent vil ta mindre for vinen enn naboen. Og høye priser har en tendens til ikke å synke igjen i Burgund. Nå er tendensen som i Bordeaux, de beste vinene kjøpes for spekulasjon og drikkes sjelden.

Samtidig har et stadig dårligere og varmere klima gitt store utfordringer for produsentene. Resultatet er at det er mindre druer å lage vin av.

Samtidig er etterspørselen større enn noen gang. Prisene stiger dramatisk og gjør det vanskeligere for nye vinkunder til å oppdage en av verdens beste vinområder.

Håndplukker alle druene: Vindruene i vinområdet Nuits-Saint-Georges blir til en av verdens beste viner Foto: Scanpix

Kvalitet for pengene

Det finnes ennå produsenter som leverer vin til Norge til priser som er fornuftige sett i forhold til hva andre produsenter tar.

Vi har plukket ut Faiveley som representant for viner med god kvalitet for pengene. Drouhin, Louis Jadot, Bouchard og Maison Roche de Bellene er andre gode produsenter i samme segment.

Fellesnevneren er at vinene med enkelthet kan lagres i tiår, men fremdeles være en vinøs opplevelse om de åpnes nå.

Kvalitetsløft

De siste syv årene har det skjedd et kvalitetsløft hos Faiveley. Vinene er langt mer presise og fruktdrevne enn tidligere.

Nøkkelen til gode priser fra Faiveley familien er at de eier vinmarkene selv og kan tilby en langt større portefølje til Norge enn de mindre produsentene.

Historisk har Maison Joseph Faiveley vært av stor betydning for Burgund som vinområde. Ingen kunne leve alene med å lage kun kvalitetsvin på den tiden slik tilfelle er i dag.

På 30-tallet fikk du faktisk mer penger for vintønnen enn for grand cru vinen som var i den. Prisene var for lave og først utover 70- og 80-tallet økte interessen for kvalitetsvin og dermed klatret også omdømmet og prisene.

Fokuset for Faiveley var lenge på kvantitet på bekostning av kvalitet. Idag er situasjonen snudd på hodet.

Stor, større og best

7 generasjons eier Erwan Faiveley overtok i 2007 familiebedriften som ble etablert av Pierre Faiveley i 1825.

Familien Faiveley har gradvis utvidet og eier i dag vingårder med de beste beliggenhetene i Gevrey-Chambertin, Pommard, Volnay, Puligny-Montrachet, og Mercurey.

Faiveley er i dag en av de største eiere av vinmark i Burgund og disponerer mer enn 135 hektar. Av dem lages det imponerende 74 ulike viner hvor alle druer høstes for hånd.

Juvelene hos familien Faiveley er driften av mer enn 10 hektar av Grand Crus og nesten 25 hektar med Premier Crus, inkludert Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos des Issarts, Beaune 1er Cru Clos de l'Ecu og Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru, sistenevnte eksklusivt eid av familien.
Faiveley har til enhver tid tilgjengelig rundt 15 viner i bestillingsutvalget. Produktsjef Jens Beisland i B&R Wine lanserer også enkelte mindre partier av Faiveley i bestillingsutvalget.

Disse vinene selges ut iløpet av noen få måneder. Ifølge Beisland er styrken til Faiveley i Norge utvilsomt en god tilgang på viner i prisklassen kr 250-420 hvor de fleste handler vin.

Parallelt med at kvaliteten er strålende på de «enklere» vinene Bourgogne Pinot Noir og Mercurey Cuvèene fra Faiveley er også tilgangen gode på village vinene Chambolle Musigny, Gevrey Chambertin VV og Nuits-St-Georges til fornuftige priser.

Smakerommet:


Faiveley Rully Les Villeranges 2017

Lys gulgrønn farge. Fruktdrevet med gul eple, mineraler og urter på duft og smak. Fin konsentrasjon og balansert syrlighet. Passer til: Fisk. Pris: 239,90 kr (bestilling) Varenr: 2225901 Importør: B & R WINE

Poeng: 87

Faiveley Puligny Montrachet 2017

Middels gulgrønn farge. Konsentrert duft og smak av gul frukt, smør og mineraler. Flott balansert vin med moden fruktdrevet stil og noe fatpreg. Bør lagres noen år. Pris: 489,90 kr (bestilling)

Varenr: 5477401

Importør: B & R WINE

Poeng: 89

Faiveley Monthèlie 1er Cru Les Duresses 2017

Middels blålilla farge. Røde bær, urter og svale markjordbær på duft og smak. Balansert syrlighet og fruktighet. Lang ettersmak. Server avkjølt og i store glass. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl.

Pris: 345,– kr (bestilling)

Varenr: 11192001 Importør: B & R WINE

Poeng: 89

Dom. Faiveley Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Pruliers 2017

Middels blålilla farge. Elegant og sval duft og smak av markjordbær, røde bær og urter. Nydelig syrlighet og balanserte tanniner. Kan lagres noen år, men drikker godt nå. Pris: 575,– kr (bestilling)

Varenr: 11167501

Importør: B & R WINE

Poeng: 90

Dom. Faiveley Volnay 1er Cru Santenots 2017

Middels blålilla farge. Røde bær, urter og florale toner på duft og smak. Kjølig fruktdrevet vin med modne tanniner og flott syrlighet. Pris: 615,– kr (bestilling)

Varenr: 11167401

Poeng: 91

Importør: B & R WINE

Faiveley Monthèlie 1er Cru Les Champs Fulliot 2017

Middels blålila farge. Røde bær, markjorbær og florale toner på duft og smak. Markerte tanniner og flott syrlighet. Noe lukket umiddelbart, men åpner opp etter dekantering. Pris: 360,– kr (bestilling)

Varenr: 11191901

Importør:B & R WINE

Poeng: 89

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng.

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.

Stig. A Rognstad
Vinkelner
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.