Bellavista er anerkjent som Italias «Krug» Foto: Bellavista

Lidenskap fra Italia

Italiensk boblelidenskap fra Franciacorta

Vår vin er den beste musserende i hele verden.  Det sier franskmenn om Champagne og det sier italienere om Franciacorta. Vi skal ikke krangle om hvem som har rett, vi konstaterer bare at Franciacorta lager musserende viner som i sine beste utgaver kan måle seg med ekte Champagne.

Vinregionen Franciacorta brer seg over 2200 hektar vinmarker i et kjølig og vinterkaldt klima mellom Gardasjøen og Bergamo, rett sør for og ved den naturskjønne innsjøen Lago Iseo ved foten av Alpene. Historisk sett er det laget vin her helt tilbake til 1277, men da benevnt som Franzacurta. Grensene er derimot definert helt tilbake til 1429. Franciacorta-navnet er lett å bli forvirret av, da det både er et geografisk område, en produksjonsmetode for musserende vin og navnet på en vin.

Norgesvennen Bellavista

Utvalget av Franciacorta på Vinmonopolet er ikke stort med sine 35 varelinjer, men BellaVista er definitivt bjellesauen med et stort utvalg. På restaurantsiden er det vel ikke et vinkart i Oslo som ikke har eller har hatt BellaVista på vinkartet de siste tyve årene. Nylig ble BellaVista partner for Norsk Vinkelnerforening for å bevisstgjøre vinkelnere i Norge for vinene fra Franciacorta. Fra januar 2020 kommer vinen Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut i basisutvalget på Vinmonopolet. I seg selv en anerkjennelse for kvalitet og omdømme produsenten har.

« Jeg vil lage den beste musserende vinen fra Italia »
Vittorio Moretti

I 1976 bestemte forretningsmannen og entreprenøren Vittorio Moretti seg for å lage vin til sine venner. En formue skapt i byggebransjen og vinen skulle ikke være hva som helst. Moretti ville lage den beste musserende vinen i Italia, intet mindre.

Lidenskaplig opptatt av kvalitet: Francesca Moretti og Vittorio Moretti Foto: Bellavista

Moretti fikk etterhvert flere og flere ”venner” og har siden første årgang i 1981 perfeksjonert kunsten å lage musserende vin. Eiendommen har vokst til formidable 200 hektar delt opp i rundt 107 forskjellige parseller. I dag ledes den daglige driften av huset av Vittorio Morettis datter Francesca Moretti og hennes mann Mirco Carretti.

Akkurat som i champagne

Vinene lages etter champagnemetoden med annengangsgjæring på flaske. Vinene får i noen tilfeller lengre tid på bunnfall enn i Champagne (loven sier 18 måneder for non-vintage og 30 måneder for årgangsmusserende). Alle druer håndplukkes og presses sakte gjennom Coquard-presser lik dem man finner i Champagne.

Lang liggetid

Det sier også noe om kvaliteten at deres i utgangspunktet «enkleste» cuvée, Bellavista Franciacorta Brut Alma, også er husets ‘Grand Cuvée’. Dette skyldes den ekstremt lange liggetiden vinen får i Bellavistas kjeller (i flaske, på bunnfallet). Hele 46 måneder. Dette gjøres for å øke trykket i flasken og kompleksiteten i vinen. Husets vinmaker og daglige leder Mattia Vezzola, for øvrig en av Italias mest feirede og bejublede vinpersonligheter gjennom tidene, har helt siden begynnelsen på 70-tallet hatt som mål å la denne vinen ligge i 48 måneder på bunnfallet før salg. I 1981, husets første cuvée, begynte ham eventyret med 18 mndr, hvoretter han har lagt til en uke, en måned, to måneder – tid - hvert år siden. Nå 38 år senere er han to måneders liggetid unna å nå sitt mål. Og da har Mattia Vezzola sagt at hans mål er nådd og han kan trekke seg tilbake. Han sier at da vil trykket være så perfekt at vinen vil få «ovale bobler»! Vi får håpe han stopper på 47,5 måneder.. Da blir han nemlig med noen år til.

58 år kontra 290 år

Produksjonen er liten i Franciacorta sammenlignet med Champagne. 6-7 millioner flasker blir lite når produksjonen i Champagne passerer 400 millioner flasker i året. Med over 290 års forsprang har Champagne utviklet seg til å bli en gigantisk markedsføringsmaskin på godt og vondt. Om man kikker mot Franciacorta er det de siste femogtyve årene utviklingen har skjedd. De siste tyve årene er antall produsenter økt fra 29 til 113. Den første årgangen med musserende viner kom så sent som i 1961. Franciacorta fikk DOC-status i 1967 og fra 1995 har området hatt DOCG status. Etter 1995 er det kun musserende som kan lages her etter loven.

Lav avkasting:  Produksjonen fra 2200 hektar vinmarker er på beskjedne 7  millioner fra hele Franciacorta Foto: Bellavista

Forsøkt kopiert

Bellavista er lett å gjenkjenne i verdens vinhyller. De har dog gjennom de siste tyve år gjentatte ganger blitt (forsøkt) kopiert både i form og farge av andre produsenter. Smaken derimot har ingen greid å kopiere. Produksjonen var, og er, svært lav og eksporten enda mindre – fortsatt eksporteres kun ca 15 prosent av totalproduksjonen.

Italienske bobler forbindes med Prosecco.

Salget av Prosecco viser en eksplosiv vekst de senere årene. Hele 1,4 millioner liter ble solgt i 2018 på Vinmonopolet. Vinene er lette å like for et ungt publikum med sin flotte design, enkle fruktige, syntetisk karakter av eple og pære, merkbare restsødme og rimelig pris. På den annen side kan man hevde at vinene er pregløse og kommersielle musserende viner som tar all oppmerksomhet bort fra de virkelig gode musserende vinene fra Italia. For de virkelige gode ligger i Franciacorta, og en av de mest tiltalende på design og smak er Bellavista.

Smakerommet:


Bellavista Franciacorta Brut 2014

Middels gulgrønn farge. Moden gul frukt, pære og vanilje på nese. Fruktdrevet stil med behagelig bobler og ettersmak. Vellaget og smakfull boblevin!
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, aperitiff.

Pris: 500 kr (bestilling)

Varenr: 4073901

Importør: Gaia Wine & Spirits

Poeng: 88

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut

Lys grønngul farge. Gul frukt, eple og sitrus på duft. Tørr, elegant og livlig mousse med ettersmak av moden eple og sitrus. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

Pris: 310,– kr (bestilling) Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 3310601

Poeng: 89

Bellavista Franciacorta Vittorio Moretti 2006

 Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Toast, røde eple og mineraler på duft og smak. Lang ettersmak med balansert syrlighet og utviklet aromabilde. Server i store glass
Passer til: Aperitiff, skalldyr, fisk.

Pris: 950,– kr (bestilling) Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 1657301

Poeng: 92

Bellavista Franciacorta Pas Operè 2009

 Middels strågul farge. Modent eple, honning og urtetoner på duft. Lang ettersmak som bringer frem søtt bakverk og fruktdrevne toner. Røverkjøp!
Passer til: Aperitiff, skalldyr, fisk, lyst kjøtt.

Pris: 500 kr (bestilling) Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 4816001

Poeng: 89

Bellavista Franciacorta Satèn 2009

 Lys grønngul farge. Små bobler. Frisk grønt eple, sitrus og toast på duft. Fyldig fruktdrevet med god konsentrasjon.
Passer til: Aperitiff, skalldyr, fisk.

Pris: 500 kr (bestilling) Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 1657201

Poeng: 89

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.