Nyttårsforsett:  Prøv nye viner i 2020 Foto: Svein Vinofil Lindin

Nye vinøse opplevelser på nyåret

Vinverden har mye godt å by på selv om de mest populære områdene blir dyrere og mer eksklusivt for nordmenn flest.  Vi anbefaler i årets siste vinartikkel de vinland, områder og vinstiler som vi tror vil få et løft i 2020. Kanskje nyttårsforsettet ditt er å utforske nye viner?

Fra de kjente vinområdene i Italia Tyskland, Spania og Frankrike vil salget stige i 2020. Tiltross for at Norge har noen av verdens bredeste sortiment å velge mellom med over 26.000 varelinjer bare på Vinmonopolet alene er nordmenn vanedyr på innkjøp og drikkemønster. 

Fantastiske Libanon 

Med Chateau Musar i spissen har fyldige rødviner fra Libanon fått en større tilhengerskare år for år i Norge. Vinene fra Bekaa-dalen er noe for selv og vi anbefaler ofte viner fra dette området. Til lam finnes det vel ikke bedre vinmatch enn disse fyldige og særegne vinene. Følg med på følgende produsenter: Chateau Ksara, Domaine des Tourelles og Chateau Kefraya.

Sør Afrika og USA

Den galopperende prisutviklingen i Piemonte, Bordeaux, Champagne og spesielt Burgund gjør at andre vinområder får ny oppmerksomhet. Sammen med de beste vinmakerne i Sør- Afrika er det California som våre smaksløker og blikk er rettet mot. Vinprodusentene i California leverer stadig bedre viner med moderat alkoholnivåer og redusert fatbruk med Chardonnay og Pinot Noir i klassisk stil. Rike og fyldige Napa-cabernet og blandingsvin fra Paso Robles inspirert av Rhône-dalen i Frankrike er andre viner som det er verdt å følge med på.

Lett og avkjølt

Det er ingen tvil om at lysere og lettere rødviner laget av druer som Pinot Noir og Barbera har etablert seg som populære vinstiler for nordmenn. Nå melder Tyskland seg på med bedre rødviner laget på Spätburgunder. Nøkkelordet for den bedre kvaliteten er mindre bruk av eik blant de beste produsentene som Karl May, Dreissigacker, Benedikt Baltes, Mosbacher og Bernhard Huber. Legg også merke til viner laget på druen Blaufränkisch fra Østerrike. Servert i store glass og lettere avkjølt er disse vinene rett og slett i verdensklasse.

Boblene å drikke i 2020 

2019 ble et rekordår med halv million liter champagne solgt, men champagne utgjør bare 0,5 prosent av Vinmonopolets totale salg Kilde: Vinmonopolet Foto: Ruinart

Ifølge Vinmonopolet svinger salget av rødvin og hvitvin med årstidene og været. Unntaket er musserende vin. De byr på boblende opplevelser både i hverdag og fest, i sol og i snøvær. Champagne er en selvsagt vinner, men vi anbefaler produsenter som ikke er de kjente merkevarene. Til boblefesten i Norge har både tysk og engelsk musserende vin meldt seg på. Tysk musserende er på fremmarsj. Engelsk musserende må man også følge med på. Et formidabelt utvalg er å få i Norge og ingen andre steder i verden er det samlet så mange kvalitetsprodusenter på en hylle.

Mindre til ingen alkohol

Den alkohollave eller frie trenden “NoLo “ stammer fra London og får mye oppmerksomhet. NoLo står for No og Low, altså ingen eller lav alkohol. Vindrikkere som har et bevisst forhold til helse og sunnhet ønsker seg produkter med lavere alkoholstyrke og sukkerinnhold – eller helt alkoholfrie varer. Samtidig er smak og kvalitet fremdeles den viktigste driveren for kundene. I 2015 oppfant britiske Ben Branson den første destillerte spriten uten alkohol. Han brukte urter som han selv hadde dyrket og etterhvert ble det til produktet Seedlip, som er verdens aller første alkoholfrie sprit. Seedlip finnes nå på over 300 michelinstjerne-restauranter og barer over hele verden, også i Norge.

Smakerommet


Nyetimber Classic Cuvee

Lys grønngul farge. Fruktig, eple, sitrus og kalkholdig på duft. Små bobler. Markert syrlighet og god fruktkonsentrasjon.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.

Pris: 399,– kr (basis)

Varenr: 7345101

Importør: Winning Brands

Poeng: 88

Ch. Musar 2002

 Lys rød farge med brunlig kant. Ceder, sopp og røde bær på duft og smak. Moden velutviklet vin med lang ettersmak.
Passer til: Storvilt, lam.

Pris: 439,90 kr (bestilling)

Varenr: 3510601

Importør: Autentico

Poeng: 90

Hirsch Vineyards Chardonnay 2016

 Lys gyllen farge. Gul frukt, smørtoner, mineraler og sitrus på duft og smak. Flott syrlighet og konsentrert flott ettersmak med urter og fattoner.
Passer til: Fisk, skalldyr.

Pris: 649,90 kr (bestilling)

Varenr: 295101

Importør: Red & White

Poeng: 89

Mullineux Schist Syrah 2016

Dyp rød farge. Krydder, anis og mørke bær på duft og smak. Konsentrert, fyldig smak med lang ettersmak. Markerte tanniner og syrlighet. Bør lagres.
Passer til: Storvilt, lam.

Pris: 699,– kr (bestilling)

Varenr: 3411501

Importør: Winning Brands

Poeng: 89

Benedikt Baltes Klingenberg Alte Reben Spätburgunder 2018

 Middels rød farge. Urter, røde bær og mineraler på duft og smak. Floral, konsentrert med røde bær og urter i anslaget. Lang ettersmak.
Passer til: Småvilt og fugl.

Pris: 485,– kr (bestilling)

Varenr: 11269801 Importør: T&T Wine

Poeng: 91

Alkoholfritt Seedlip Garden 108


Bland 5 cl Seedlip med tonic og is, server i store glass og du har en ypperlig alkoholfri GT Pris: 279,90 kr (parti)

Varenr: 10707301

Importør: Leske

Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. 

Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist 
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden. 

Stig. A Rognstad
Vinkelner 
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.